Home » Stiri » Cum au ajuns bieloruşii să lupte contra lui Putin? Batalionul belarus „Kalinouski”, cea mai nouă divizie din armata ucraineană

Cum au ajuns bieloruşii să lupte contra lui Putin? Batalionul belarus „Kalinouski”, cea mai nouă divizie din armata ucraineană

De: Andreea Bolocan 19/04/2022 | 19:59
Cum au ajuns bieloruşii să lupte contra lui Putin

Cetățenii bieloruși din exil și noii recruți luptă împotriva Rusiei, chiar dacă Belarusul este singurul aliat al lui Putin din regiune. Printre aceștia, se află și persoane care doresc căderea regimului autoritar de la Minsk, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro. Cum s-a ajuns până aici?

La doar patru zile după invazia Rusiei în Ucraina, Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a organizat un referendum, prin care a renunțat la statutul non-nuclear al țării pe care o conduce. De fapt, un simulacru de plebiscit, pentru că rezultatul era cunoscut dinainte. A validat practic folosirea Belarusului pentru ca trupele ruse să atace Ucraina din nord, cu scopul de a cuceri Kievul.

Aleksandr Lukașenko s-a exprimat în cele din urmă direct, după ce Ucraina a demonstrat că este capabilă să reziste în nenumărate rânduri. Acesta a afirmat că forțele Belarusului nu au intrat și că nici nu vor intra în Ucraina. Însă, o parte din cetățenii bieloruși au fost de o altă părere față de liderul lor menținut în funcție cu sprijinul Moscovei. Așa că bielorușii și-au format un batalion alcătuit din voluntari care nu sunt de acord cu politica pro-rusă a președintelui lor.

Bielorușii luptă împotriva lui Vladimir Putin

Astfel, bielorușii din exil care făcuseră parte din diverse grupuri, precum și alți noi recruți și-au format o unitate. Ei luptă în războiul din Ucraina, însă nu alături de ruși, chiar dacă Belarus este singura țară din regiune aliată cu Putin, ci de partea ucrainenilor. Între ei se află, de asemenea, persoane care doresc căderea regimului autoritar de la Minsk.

(CITEȘTE ȘI: NOI SANCȚIUNI ÎMPOTRIVA RUSIEI! ANUNȚUL A FOST FĂCUT ÎN URMĂ CU CÂTEVA ORE)

Pavel Slunkin, un fost diplomat din Belarus care a părăsit serviciul în 2020, acum este analist la Consiliul European pentru Relații Externe. El crede că implicarea celor din exil este importantă pentru reputația pe termen lung a națiunii, deoarece mulți bieloruși din străinătate, dintre care majoritatea au plecat din cauza lui Lukașenko, erau văzuți până acum ca niște oameni care au venit dintr-o țară agresoare și se puteau confrunta cu prejudecăți legate de acest război, ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat și cu unii ruși care au fugit de represiunea lui Vladimir Putin.

Batalionul format poartă acum numele unui fost revoluționar și lider regional al unei Insurecții Poloneze, îndreptate împotriva imperiului Rus: Vincent Kanstancin Kalinoŭski, care este considerat erou în Lituania, Polonia și în Belarus. Batalionul belarus „Kalinouski” a devenit parte a Forțelor Armate ale Ucrainei, după ce membrii acestuia au depus un jurământ în data de 25 martie 2022.

„Pasul suprem este să lupt aici”

Astfel, aproximativ 200 de membri ai acestui batalion de voluntari servesc Ucraina chiar în prima linie a frontului, incluzând luptele din Irpin, de la periferia Kievului. Acești voluntari sunt echipați și plătiți în cea mai mare parte prin donații din diasporele bieloruse și ucrainene, incluzându-le și pe cele din SUA. Astfel, voluntarii au primit armament, inclusiv din cel furnizat de NATO armatei Ucrainei.

(NU RATA: VEDETE PRO ȘI CONTRA LUI VLADIMIR PUTIN. PERSONALITĂȚILE PLANETEI S-AU ÎMPĂRȚIT ÎN DOUĂ TABERE)

Alți voluntari sunt veniți din Polonia și Lituania, țări care găzduiesc comunități mari din Belarus, în urma represiunii care a început în 2020.

Pavel Kulazanka este unul dintre sutele de bieloruși care luptă în Ucraina alături de forțele Kievului. Acesta s-a inspirat de succesele țării vecine în apărarea contra invadatorilor ruși. Kulazanka este un fost disident din Belarus care a participat la numeroase proteste și la acțiuni de sabotaj împotriva regimului.

„Viața este despre a face pași pe calea credinței. Lupta împotriva lui Lukașenko a fost un astfel de pas. Părăsirea Belarusului a fost un alt pas. Refacerea vieții în SUA a fost un altul, iar pasul suprem este să lupt aici”, spune Pavel Kulazanka.

„Ultima șansă de a recâștiga Belarusul”

Și Konstantin Suschik face parte din acest batalion. În Belarus, el a fost un designer grafic care și-a folosit calitățile ca să sprijine mișcarea de opoziție împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko. Mișcarea s-a prăbușit, însă, într-un val de represiune după ce sute de mii de oameni au protestat față de realegerea frauduloasă a lui Lukașenko în anul 2000. Spre deosebire de restul voluntarilor, Suschik trăia deja în exil la Kiev, pentru că a fost unul dintre miile de bieloruși care au fugit în țările vecine ca să evite închisoarea acasă, pentru activismul lor.

Acum, Suschik luptă împotriva lui Lukașenko și a lui Vladimir Putin, nu prin proiectarea de campanii politice, ci cu armamentul din dotarea Ucrainei. Și nu în țara sa, ci alături de restul voluntarilor aflați în Ucraina în batalionul Kalinouski.

„Kievul este bombardat și ne-am dat seama că aceasta este probabil singura șansă reală, ultima șansă, de a recâștiga Belarusul, de a proteja Ucraina și de a face din această lume un loc mai bun”, explică Suschik.

„Avem inamici comuni”

Serghei Bespalov este un fost jurnalist din Minsk. El a plecat în exil în Ucraina, iar în această perioadă grea pentru țara vecină s-a alăturat batalionului.

„Avem inamici comuni, Putin și Lukașenko. Aceștia sunt cei doi oameni care au declanșat acest război”, spune Bespalov.

(VEZI AICI: LA CE ARMAMENT A RECURS RUSIA ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA. RACHETELE SPECIALE SUNT ”AȘII” LUI PUTIN)

Potrivit autorităților ucrainene, peste 40.000 de străini, inclusiv persoane cu cetățenie rusă, și-au exprimat dorința de a lupta cu Ucraina împotriva armatei Kremlinului, ca parte a Legiunii Internaționale. Dintre aceștia au fost selectați cei mai bine antrenați și pregătiți luptători, care îndeplinesc deja misiuni  în cadrul Legiunii. Pe lângă ajutor militar, țările occidentale au contribuit cu echipament, însă capacitățile militare ale Ucrainei rămân inferioare celor ale Rusiei.

„Acesta este Marele Război Patriotic al Ucrainei”

În același timp, și rușii recrutează bieloruși pentru luptă. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că deține informații că belarușilor li se oferă un salariu de aproximativ 1.000 – 1.500 de dolari pe lună să lupte alături de Moscova, precum și beneficii pentru studiile la universitățile ruse. Belarușii care se află deja în Ucraina i-au îndemnat pe camarazii lor din armata lui Aleksandr Lukașenko să refuze participarea la războiul împotriva țării vecine din sud. I-au sfătuit să procedeze ca ei și să treacă de partea poporului ucrainean:

 „Astăzi vă vor trimite la războiul purtat de Putin. Aceasta nu este o operațiune specială de denazificare și demilitarizare a Ucrainei. Ucraina luptă pentru libertatea ei.

(VEZI ȘI: MILIARDARII LUI PUTIN: OLIGARHII RUȘI CARE PIERD MILIARDE DE DOLARI DE LA IZBUCNIREA RĂZBOIULUI)

Acesta este Marele Război Patriotic al Ucrainei. Autoritățile ucrainene nu vă vor trata ca pe niște prizonieri. Puteți obține azil politic fie în Ucraina, fie în orice țară din Europa. Suntem de partea bună. Faceți și voi alegerea corectă! Trăiască Belarus!”

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce citeste mai mult
Parteneri
ŞOC!!! A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită a împins-o la acest lucru
ŞOC!!! A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită...
FOTO. Ana Baniciu, în costum de baie! Cum arată vedeta
FOTO. Ana Baniciu, în costum de baie! Cum arată vedeta
Cel mai vândut SUV din lume. Un model de familie ce poate fi cumpărat și în România
Cel mai vândut SUV din lume. Un model de familie ce poate fi cumpărat și...
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Pâinea la care nu trebuie să renunți dacă vrei să slăbești
Pâinea la care nu trebuie să renunți dacă vrei să slăbești
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Bombă despre Traian Băsescu! Nimeni nu știa asta. Abia acum s-a aflat adevărul
Bombă despre Traian Băsescu! Nimeni nu știa asta. Abia acum s-a aflat adevărul
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce mi-a făcut…”
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce...
Vlad Gherman a dat vestea printre lacrimi. A fost nevoit să ia o decizie: „Oana și cu mine...”
Vlad Gherman a dat vestea printre lacrimi. A fost nevoit să ia o decizie: „Oana...
Dacă iubita ta are asta în telefon, sigur te înșală! Poți verifica rapid
Dacă iubita ta are asta în telefon, sigur te înșală! Poți verifica rapid
Un aliat al lui Putin a cedat în faţa protestelor. Stare de urgenţă în ţară
Un aliat al lui Putin a cedat în faţa protestelor. Stare de urgenţă în ţară
Devine OBLIGATORIU din 6 iulie! Dispozitivul pe care toți șoferii trebuie să-l aibă în mașină
Devine OBLIGATORIU din 6 iulie! Dispozitivul pe care toți șoferii trebuie să-l aibă în mașină
Gigi Becali a șters pe jos cu serviciile, judecătorii și procurorii, într-un discurs epocal. La final, finanțatorul și-a dat seama că l-a luat gura pe dinainte
Gigi Becali a șters pe jos cu serviciile, judecătorii și procurorii, într-un discurs epocal. La...
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare regizor
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare...
Imagini fabuloase! Carmen Iohannis, aşa cum n-ai mai văzut-o niciodată! Cum a fost surprinsă Prima Doamnă!
Imagini fabuloase! Carmen Iohannis, aşa cum n-ai mai văzut-o niciodată! Cum a fost surprinsă Prima...
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la masă!
Întâlnire de gradul zero: Reghecampf, la același restaurant cu Anamaria Prodan: „S-a ridicat de la...
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul a fost filmat și postat pe net
Imagini virale: Ce fac ucrainencele pe plajă, în timp ce rușii le bombardează țara! Totul...
Cum reușește Ilinca Vandici să își mențină silueta de vis? Aceasta se „luptă” cu poftele alimentare
Cum reușește Ilinca Vandici să își mențină silueta de vis? Aceasta se „luptă” cu poftele...
O femeie a găsit o sticlă de apă pe capota mașinii! A aflat ce însemnă, de fapt, și a rămas mască
O femeie a găsit o sticlă de apă pe capota mașinii! A aflat ce însemnă,...
Brigitte l-a înșelat pe Florin Pastramă!? Cine este bărbatul care a intervenit între ei
Brigitte l-a înșelat pe Florin Pastramă!? Cine este bărbatul care a intervenit între ei
Mireasă luată la palme la propria nuntă! Gestul femeii l-a scos din sărite pe ginere
Mireasă luată la palme la propria nuntă! Gestul femeii l-a scos din sărite pe ginere
Motivul real pentru care Putin nu a trimis în Ucraina mândria aviației sale, Su-57 „Fellon”
Motivul real pentru care Putin nu a trimis în Ucraina mândria aviației sale, Su-57 „Fellon”