Acasă » Știri » Cum poți avea mereu un abdomen plat, potrivit nutriționistei Mihaela Bilic. Ce dietă recomandă

Cum poți avea mereu un abdomen plat, potrivit nutriționistei Mihaela Bilic. Ce dietă recomandă

De: Irina Rasoveanu 09/12/2024 | 20:03
Cum poți avea mereu un abdomen plat, potrivit nutriționistei Mihaela Bilic. Ce dietă recomandă

Mihaela Bilic a oferit detalii despre un regim elaborat de nutriționiști profesioniști. Dieta ajută oamenii să scape balonare și dureri abdominale, iar cei care apelează la ea își pot menține abdomenul plat. „Doctorul de bine” de la Pro TV a dezvăluit alimentele care trebuie complet evitate, dar a făcut și câteva recomandări de produse care pot fi consumate.

Mihaela Bilic a vorbit despre o dietă cunoscută sub numele de FODMAP și beneficiile pe care le aduce aceasta. Nutriționista a explicat că tulburările digestive și balonarea apar cel mai adesea în urma consumului de carbohidrați fermentabili, care se regăsesc în diverse alimente, chiar și în unele legume.

„Toată lumea se plânge de balonare, tulburări digestive sau dureri abdominale. Și toată lumea se ferește de carbohidrați- lactoza, fructoza, manitolul, sorbitolul sunt puse pe lista neagră a ingredientelor care ridică probleme și intoleranțe alimentare. Chiar și cei care nu suferă de sindromul de colon iritabil au ajuns să evite carbohidrații care fermentează rapid în intestin de dragul unui abdomen plat/nebalonat. Nutriționiștii au venit în întâmpinarea acestui obiectiv și au elaborat regimul FODMAP- acronimul de la oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili.

Dieta propune o alimentație în care este redus la maxim consumul acestor zaharuri, în dorința de a scăpa de disconfortul intestinal. Chiar dacă nu are consecințe grave asupra sănătății, sindromul de colon iritabil afectează sever calitatea vieții pacienților. Printre factorii declanșatori sau agravanți ai bolii este menționat stresul, oboseala și dezechilibrul microbiotei intestinale. Se pare că anumite substanțe rezultate din fermentația FODMAP joacă un rol în apariția simptomelor precum constipație sau diaree, gaze, balonare și dureri abdominale”, a scris Mihaela Bilic pe pagina ei de Facebook.

Citește și: Mihaela Bilic, alimentul care ține răceala la distanță în sezonul rece! Nu trebuie să ne lipsească din meniu

Ce alimente trebuie evitate, potrivit nutriționistei Mihaela Bilic

După ce a explicat detaliat în ce constă dieta FODMAP și ce beneficii aduce regimul, Mihaela Bilic a dezvăluit alimentele care ar trebui evitate. Printre acestea se numără atât unele legume și cereale, cât și produse lactate.

„Dintre legume: anghinare, mazăre, sparanghel, broccoli, conopidă, ceapă, praz, ciuperci. Dintre fructe cele bogate în fructoză și polioli: fructe uscate, mere, smochine, cireșe, mango, piersici, pere, prune. Dintre produsele lactate, cele care conțin multă lactoză: lapte de oaie, capră și vacă, brânza proaspătă și iaurturile. Dintre leguminoase: năut, fasole albă și roșie, linte plus fistic și nuca de Caju la oleaginoase. Dintre cereale, toate produsele pe bază de grâu, secară și orz. Adăugați la asta toate produsele de patiserie și cofetărie care conțin zahăr, plus băuturile dulci și sucurile”, a mai spus vedeta Pro TV.

Mihaela Bilic a precizat că dieta FODMAP este recomandată persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil, dar este benefică și în cazul altor afecțiuni digestive funcționale, precum boală inflamatorie intestinală, colită ulcerativă, boala Chron, tulburări digestive post-infecțioase, intoleranță la lactoză sau fructoză.

„Doctorul de bine” de la Pro TV a mărturisit că trebuie folosite probiotice autorizate FODMAP. Totuși, este nevoie și de un regim alimentar. Astfel, nutriționista a explicat ce alimente sunt permise în timpul acestei diete.

„La capitolul dulciuri se poate folosi siropul de arțar și ciocolata neagră. Nucile și alunele sunt permise, la fel și toate alimentele proteice: ouă, carne albă și roșie, pește, fructe de mare. Oricine suferă de tulburări digestive și disconfort abdominal poate să apeleze la această dietă și să reducă cantitatea de FODMAP din alimentație.

Se începe cu eliminarea lor completă timp de 6-10 săptămâni, apoi se reintroduc treptat unul câte unul, ca să fie descoperit care dintre FODMAP este vinovat de apariția problemelor digestive. Regimul trebuie completat cu suplimente cu probiotice, care să echilibreze și să întărească microbiota intestinală.”, a mai explicat Mihaela Bilic.

Citește și: Cum recunoști alimentele contrafăcute din comerț. Mihaela Bilic te învață la ce să te uiți

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×