Cunoscutul regizor Dan Pița e ”măcinat” de problemele de sănătate!

Autor: A.N.
Publicat: 23/08/2019 | 22:56

CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, a aflat că unul dintre „ultimii mohicani” ai industriei cinematografice de la noi din țară, celebrul regizor Dan Pița,  intenționează să facă un nou film. Maestrul ar insista să revină pe platourile de filmare, în ciuda unor probleme de sănătate care îl „macină”…

Dan Pița a devenit celebru pentru filmele sale, care sunt adevărate opere de artă – „Concurs”, „Faleze de nisip”, „Rochia albă de dantelă”, „Nunta de piatră”, „Bietul Ioanide”, „Noiembrie, ultimul bal”, „Filip cel bun”, „Pepe și Fifi”, „Tănase Scatiu”, „Kira Kiralina”, „Duhul aurului”, „Dreptate în lanțuri” etc – și în care s-au lansat și au jucat cei mai mari actori români contemporani. (CITEȘTE ȘI: FIUL UNUI ACTOR ROMÂN CELEBRU DIVORȚEAZĂ DUPĂ 14 ANI DE CĂSNICIE)

Moartea rivalului său, Lucian Pintilie, i-ar fi dat de gândit

Chiar dacă a trecut de pragul de opt decenii de viață, iar problemele de sănătate nu i-ar da deloc pace, cunoscutul cineast nu a abandonat lupta.

„După moartea de acum un an a unui prieten, dar în același timp și rival de-al lui din lumea filmului, alt monstru sacru, regizorul Lucian Pintilie, care însă în ultimii ani se retrăsese departe de platouri, Dan Pița ar fi decis să muncească din nou, să încerce să facă un nou film, în ciuda greutăților financiare sau administrative care încep o dată cu un nou proiect cinematografic în România”, a declarat un prieten al regizorului, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

„Nu și-a spus ultimul cuvânt”

În 1992, la Festivalul de Film de la Veneția, Dan Pița a obținut „Leul de Argint” cu filmul „Hotel de lux”
„Deși el și Lucian nu erau prieteni la cataramă, ci mai degrabă rivali, totuși se respectau și se apreciau, doar erau amândoi deopotrivă considerați cei mai mari regizori din garda veche. Dan intrase într-o pauză, dată fiind vârsta, dar și problemele de sănătate pe care acesta le are de mai mulți ani, dar ceva l-a făcut să vrea să revină pe platouri, să își dea seama că nu și-a spus ultimul cuvânt, că mai are de arătat multe lucruri”, a adăugat sursa citată.

Conform surselor noastre din lumea filmului, Dan Pița intenționează ca, în scurt timp, să se apuce de filmările celei mai noi pelicule ale sale – al cărei scenariu este scris tot de el – și își caută deja echipă. (VEZI ȘI: DOINA LEVINTZA I-A INCHIS GURA LUI DAN PITA. A CREAT 200 DE COSTUME DE MINERI PE GUSTUL LUI)

A luat „Leul de argint” pentru „Hotel de lux”

Dan Pița (născut în 1938) este unul dintre cei mai mari regizori și scenariști români, care a luat o mulțime de premii pentru creațiile sale, printre care și „Leul de argint” pentru filmul „Hotel de lux”.

Personalitate marcantă a cinematografiei românești și a Generației ’70, Dan Pița a impus o stilistică originală încă de la debutul său (scurtmetrajul „Viața în roz”, 1970), scrie cinemagia.ro. Alături de Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc și Alexandru Tatos, Dan Pița a fost un adept al minimalismului și neorealismului, linie preluată apoi de regizorii Noului Val Românesc. „Concurs” (1982), „Faleze de Nisip” (1983) sau segmentele „Nunta de Piatră” (1972) și „Duhul Aurului (1974) sunt doar câteva dintre filmele care l-au consacrat. (NU RATA: FRUMUSETILE UITATE ALE CINEMA-ULUI ROMANESC)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Citește și...