După trei zile de tăcere Nelu Tătaru recunoaște că a greșit calculele pentru începerea școlii: „Vina e a noastră”

Publicat: 08/08/2020 | 19:56
După trei zile de tăcere Nelu Tătaru recunoaște că a greșit calculele pentru începerea școlii: „Vina e a noastră”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Iași, că formula de calcul privind scenariile legate de începerea școlii, prezentată de Klaus Iohannis, a fost greșită.

Nelu Tătaru recunoaște, la trei zile după ce președintele Klaus Iohannis a făcut un anunț oficial despre începerea școlii, că datele erau greșite, spunând că „scenariile sunt lucrate și au fost lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin INSP, și Ministerul Sănătății în special.”

Citește și: Klaus Iohannis: „Școala începe la 14 septembrie. Majoritatea dintre ei vor merge fizic la cursuri”

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, școala în învățământul preuniversitar începe la 14 septembrie, iar majoritatea elevilor vor merge fizic la cursuri, ținând cont de trei scenarii.

„Toate scenariile sunt lucrate și au fost lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin INSP, și Ministerul Sănătății în special. Evaluarea, pregătirea acelor scenarii, precum și datele, au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a spus Nelu Tătaru, potrivit Gândul.ro. 

Eroarea, semnalizată în presă

La doar o zi după prezentarea cifrelor greșite, eroare semnalizată de jurnaliști, Administrația prezidențială a venit cu o precizare după ce șeful statului a anunțat care sunt scenariile potrivit cărora elevii se vor întoarce la școală.

Metodă potrivit căreia va fi stabilit scenariile privind începerea anului școlar este următoare: numărul total de cazuri noi înregistrate în ultimele 14 zile va fi raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află școala. Formulă de calcul prezentată de șeful statului a fost eronată.

Șeful statului își cere scuze

”Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate că urmare a comunicării formulei de calcul eronate”, spune Klaus Iohannis, marcând o premieră într-un mandat și jumătate, pentru că e pentru prima oară când folosește acești termeni neechivoci prin care își cere scuze!

Nu rata: Românii care au această grupă de sânge sunt mai expuși la coronavirus. Ultima descoperire a cercetătorilor

Șeful statului preciza că elevii se vor întoarce la școală dacă „în localitatea respectivă este mai puțin de o persoană în medie, în ultimele 14 zile, cu Covid-19″. Klaus Iohannis preciza că numărul total de cazuri noi va fi calculat în funcție de media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile,