Epidemiologul Emilian Popovici, avertisment sumbru: Am putea avea peste 1.800 de cazuri noi de coronavirus pe zi

Autor:
Publicat: 15/07/2020 | 18:28
Epidemiologul Emilian Popovici, avertisment sumbru: Am putea avea peste 1.800 de cazuri noi de coronavirus pe zi

Numărul de noi cazuri de îmbolnăviri se menține la cote alarmante. Astăzi au fost înregistrate 641 de noi cazuri, România depășind pragul de 34 de mii de îmbolnăviri. În acest context, Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a făcut unele previziuni sumbre.

Acesta a declarat, în cadrul unui interviu la Digi24, că dacă rata de reproducere a infecțiilor se va menține la nivelul de 1,1 atunci la 14 septembrie în România o să existe 1.880 de noi cazuri pe zi, iar la terapie intensivă ar putea exista 1.149 de persoane. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA UNUI MEDIC ROMÂN, INFECTAT CU VIRUSUL COVID-19 ÎN AUSTRIA. „UN POPOR CARE SE RESPECTĂ ŞTIE SĂ SE PROTEJEZE”)

„În niciun caz nu ar trebui să ne relaxăm, pentru că mergem către o țintă care a fost proiectată de biostatisticianul Valentin Pârvu încă de acum vreo două luni, când, a precizat acesta, la un număr bazal de reproducere de 1,1 în data de 14 august este posibil să ne confruntăm cu aproximativ 800 de infecții noi pe zi. Iată că treptat-treptat, în ultima perioadă ne-am apropiat de această predicție. Vorbim de biostatistică. Are o valoare de predictibilitate indiscutabilă. Este foarte probabil ca proiecțiile să fie atinse”, a explicat dr. Emilian Popovici,  pentru sursa citată.

1.880 de noi cazuri pe zi

Biostatisticianul Valentin Pârvu a făcut o nouă predicție, care este mult mai gravă decât prima. Acesta a spus că pentru data de 14 septembrie, dacă ne vom menține pe trendul de 1,1 pentru numărul bazal de reproducere, este probabil ca la acea dată să ne confruntăm chiar cu 1.880 de cazuri noi pe zi și cu o cifră imensă de cazuri în  terapie intensivă – în jur de 1.149 de pacienți, a anunțat Emilian Popovici.

De asemenea, acesta a pus accentul și pe măsurile de protecție, despre care oamenii trebuie să înțeleagă că sunt esențiale. (VEZI ȘI: ESTE OFICIAL! AU FOST APLICATE NOILE REGULI PENTRU TERASELE DIN CENTRUL VECHI AL CAPITALEI)

„Este extrem de important să conștientizăm măsurile acestea de protecție și să le luăm, pentru că altfel, acest virus nu ne va ierta”, a avertizat epidemiologul.