Acasă » Știri » Familia Gupta sau cum să plantezi lavandă ca să recoltezi… un combinat metalurgic

Familia Gupta sau cum să plantezi lavandă ca să recoltezi… un combinat metalurgic

De: Cristian Lisandru 16/11/2018 | 16:08
Familia Gupta sau cum să plantezi lavandă ca să recoltezi... un combinat metalurgic
Familia Gupta sau cum să plantezi lavandă ca să recoltezi... un combinat metalurgic

Atunci când spui Oltenița, îți vin în minte, imediat, cele două mari platforme industriale ale orașului din alte vremuri – turnătoria de fontă TUROL și Șantierul Naval. Mutând privirea către Galați, în fața ochilor îți apare cel mai mare combinat siderurgic din Europa Centrală și de Est. 31 000 de persoane muNceau, înainte de Revoluția din 1989, la SIDEX. Discutăm, astfel, de trei platforme industriale care, din nefericire, au înregistrat un declin constant. Conform informațiilor furnizate de evz.ro, Oltenița și Galațiul au intrat în atenția unor puternici investitori străini –  Lakshmi Nivas Mittal şi familia Gupta. Totul se întâmpla la mijlocul anilor 2000. 

Oltenița, 2005. Reprezentanții familiei Gupta sosesc pentru a investi – acesta era scopul declarat – într-o modernă fabrică metalurgică. Aveau să apară, ca prin minune, 500 de locuri de muncă pentru locuitorii orașului. Iar suma care urma a fi investită era una demnă de a fi luată în seamă: 156 milioane de euro. Bineînțeles, autoritățile au fost interesate de o asemenea propunere, iar ”afacerea de succes” a pornit la drum. Un drum închis, din păcate.

Oltenița, 2007. Indienii achiziționează CTZ Oltenița – fosta centrală termică din zonă – și platforma industrială TUROL.

Oltenița 2008. Familia Gupta cumpără de la AVAS și… Șantierul naval Oltenița, printr-o firmă (Evergreen) care nici mai era în activitate. În total, familia Gupta a obținut 40 de hectare de teren pentru a construi, așa cum primisese, o mare uzină metalurgică la Oltenița.

CITEȘTE ȘI: PROMISIUNILE NEONORATE ALE OMULUI DE AFACERI SANJEEV GUPTA. DE LA MARILE SPERANȚE LA MARILE RESTANȚE

După 13 ani de așteptare, primarul din Oltenița încă mai speră ca familia Gupta să se țină de promisiune

După 13 ani în care nu s-a întâmplat (mai) nimic, primarul din Oltenița a declarat pentru evz.ro că încă speră în proiectul Transdanube prezentat de familia Gupta: „Noi încă sperăm. Ei par serioşi şi s-au apucat să facă treabă pe acele terenuri”.  

Oltenița anului 2018 se prezintă în culori sumbre. Doar 3.300 de oameni lucrează, majoritatea în servicii. Ceilalți doritori de muncă fac naveta la București. Întrebat cu ce se ocupă, totuși, marii investitori din India, primarul Olteniței oferă o declarație năucitoare: „De doi ani plantează lavandă şi goji. Au început să construiască şi o mică făbricuţă de ulei de lavandă. În port au construit şi o platformă de încărcat cereale. Au construit nişte birouri foarte frumoase în port”Da, familia Gupta a cotIzat și la bugetul local, numai că un calcul simplu arată că este vorba doar despre 100 000 lei anual, adică puțin peste 8000 de lei pe lună. Sumă derizorie, ținând seama despre ce combinat metalurgic monumental se vorbea la un moment dat.

Ieșirea dinspre Oltenița spre Dunăre oferă o imagine aproape idilică. Indienii cultivă goji și lavandă, unii localnici muncesc la câmp, ceva mai departe pot fi văzute ruinele fostului CTZ și ale platformei TUROL. Aceasta este, acum, proprietatea familiei Gupta, Transdanube Industries, așa cum este specificat pe o baracă. Investiția de 156 de milioane de euro este redusă, acum, la câmpuri cu lavandă și goji, ca într-un scenariu absurd.

CITEȘTE ȘI: SENATORUL ”FACEBOOK”, ACUZAT CĂ NU-ȘI RECUNOAȘTE FIUL DE 6 ANI!

Transdanube nu are site funcțional, iar industria din Oltenița a murit încet, dar sigur

O astfel de investiție uriașă ar fi trebuit să atragă după ea înflorirea Olteniței. Numai că localnicii admiră câmpul de lavandă, iar Transdanube Industries, firma familiei Gupta, nu are nici măcar un site funcțional – nimeni nu poate trimite, măcar, un simplu mail către reprezentanții firmei -, spre surprinderea jurnaliștilor de la Evenimentul Zilei. Au reușit să vorbească, după, îndelungate insistențe, cu o tânără… inginer horticol. ”Eu sunt angajată de anul trecut pentru aceste plantaţii de lavandă şi goji”, spune ea, precizând că mai multe nici nu știe.

Este evident că, așteptând îndeplinirea promisiunilor fantasmagorice ale familiei Gupta, industria din Oltenița a murit cu zile. ”Am încercat”, iată una dintre replicile frecvent auzite. Fiindcă, așa cum se spune, încercarea moarte n-are. Numai că, deși era vorba despre o investiție  de aproape 200 de milioane de euro, locuitorii și autoritățile din Oltenișța s-au ales cu… lavandă și goji.

Nimeni nu contestă proprietățile benefice ale unor astfel de plante, numai că în proiect era vorba despre un combinat metalurgic care să străjuiască, falnic, orașul, aducând locuri de muncă și profit constant pentru comunitate. 

CITEȘTE ȘI: AM AFLAT SECRETUL UNUI CUNOSCUT PREZENTATOR TV DIN ROMÂNIA: ”ȘI-A VÂNDUT TRUPUL!”

Fostul viceprimar al Olteniței: ”Încep să cred că proiectul este să fie distrusă siderurgia românească”

Există și o ipoteză alarmantă. Fostul viceprimar al Olteniței crede cu tărie în ea. Ar fi vorba, fără multe ocolișuri, despr eun plan care ar avea ca scop pur și simplu distrugerea siderurigiei românești. Cu atât mai mult cu cât familia Gupta este pe cale să achiziționeze și fostul SIDEX Galați:

„Printr-o tranzacţie importantă care ar majora capacitatea de laminare totală a grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an, Grupul a convenit achiziţionarea topitoriilor integrate principale ale ArcelorMittal de la Galaţi, România şi Ostrava din Republica Cehă, precum şi laminoarele de la Skopje din Macedonia şi Piombino din Italia”, au anunțat oficialii companiei. 

Iar scenariul apocaliptic (a se citi dezastrul financiar și industrial) de la Oltenița se poate repeta, din nefericire, și la Galați. Mai grav este că încă nu apar întrebări incomode și nici nu este deschisă o anchetă pentru a fi devoalate toate dedesubturile acestei ”afaceri”. O ”afacere” care miroase a… lavandă și, firește, nu are nicio legătură cu metalurgia despre care se vorbea, cu 13 ani în urmă, în termeni prețioși, cu sume colosale vărsate doar  în promisiuni ademenitoare.

Iar domnul Gupta nu are remușcări. Întrebat – într-o conferință de presă – despre ”afacerile” de la Olteniţa, acesta a fentat nonşalanţă, mutând răspunderea pe umerii fratelui său: “Oltenița a fost afacerea fratelui meu. Eu nu sunt foarte familiar cu acele afaceri… De fapt, deseară o să mă întâlnesc cu fratele meu după 10 ani.”

Declaraţia – hilară și șocantă, în același timp – a fost consemnată de Nicoleta Rogojină în ediţia online a Monitorului de Galaţi de joi, 8 noiembrie 2018.

Citește mai mult pe evz.ro

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum a scris ZANNI numele lui Andrei Ciobanu, pe biletul de nominalizare la Survivor All Stars. A făcut-o intenționat!
Cum a scris ZANNI numele lui Andrei Ciobanu, pe biletul de nominalizare la Survivor All...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
De la stomatologie, direct la pupitrul știrilor! Cine e noua prezentatoare de la Antena 1
De la stomatologie, direct la pupitrul știrilor! Cine e noua prezentatoare de la Antena 1
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel,...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul ei iubit a fost găsit fără suflare într-un hotel din Miami
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri!
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un nou smartphone se lansează în România. Prețuri pentru toate buzunarele
Un nou smartphone se lansează în România. Prețuri pentru toate buzunarele
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în România și succesul e unul uriaș
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în România și succesul...
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute...
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Oana Lis, anunţul trist despre Viorel Lis înainte de Paşte
Oana Lis, anunţul trist despre Viorel Lis înainte de Paşte
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
BANCUL de vineri | Soțul, nevasta și câinele vecinului
BANCUL de vineri | Soțul, nevasta și câinele vecinului
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu:
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
CRBL a fost înșelat. Artistul a dat detalii mai puțini știute din intimitate: „Am și față de prost câteodată”
CRBL a fost înșelat. Artistul a dat detalii mai puțini știute din intimitate: „Am și...
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume...
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și...