Focar de COVID-19 într-un cămin de bătrâni din Bacău. „Am făcut tot ce am putut, dar degeaba”

Autor:
Publicat: 19/08/2020 | 16:49

Focar de infecţie cu noul coronavirus la Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău. 14 persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu COVID-19. Cei de la Direcția de Sănătate Publică ar fi dus în căminul de bătrâni un laborator ambulant și le-ar fi pus pe asistentele medicale, angajate ale căminului, să-i testeze pe asistați.

Numărul focarelor active de COVID-19, în județul Bacău, crește de la o zi la alta. Pe lista celor de la Direcția de Sănătate Publică Bacău a apărut și Căminul pentru Persoane Vârstnice, instituție de asistență socială aflată sub administrarea Primăriei Bacău. Din cele 14 persoane confirmate, nouă sunt beneficiari ai căminului, iar alte cinci sunt angajați ai instituției. Toți pacienții au fost izolați în spitalele din Bacău și Onești. (CITEȘTE ȘI: JUDEȚUL PRAHOVA, SUFOCAT DE CORONAVIRUS! UN NOU FOCAR DE COVID-19 A FOST DEPISTAT. ZECI DE COPII SUNT INFECTAȚI)

„E vorba de bunicii (n.r. beneficiari căminului) de la etajul patru, unde sunt cei cu boli cronice. Ceilalți asistați de la parter și etajele unu, doi și trei au fost testați, iar rezultatele au fost negative. Noi am făcut tot ce am putut, dar, se pare că ne-a venit și nouă rândul. E complicat. Nu știm sigur, dar s-ar putea ca una dintre infirmiere să fi adus virusul în cămin, deși la intrare fiecare angajat trece printr-un filtru. Am făcut tot ce am putut, dar degeaba. Îi monitorizăm zilnic. Le luăm temperatura de două ori, verificăm saturația de oxigen și tensiunea, iar căminul e închis pentru vizite din exterior din luna martie. Cei descoperiți ca fiind pozitivi erau asimptomatici”, a declarat directorul Căminului, Magda Dimofte.

Testați de asistentele medicale din cămin?!

Mai mult, se pare că cele care au realizat testele COVID au fost chiar asistentele căminului. (VEZI ȘI: FOCAR DE CORONAVIRUS LA POLIȚIA TIMIȘ! CÂȚI ANGAJAȚI S-AU ÎMBOLNĂVIT)

„Nu știu cât e de normal, dar ne-am conformat. Ne-au adus în cămin, laboratorul, iar testările au fost făcute de către angajatele noastre. Asistentele noastre nu au în fișa postului atribuții de genul acesta”, a mai spus Magda Dimofte.

În preznet, angajații etajului patru se află în izolare și se monitorizează frecvent starea lor.

„Colegii noștri de la etajul patru, acolo unde au fost găsiți pozitivi beneficiarii căminului, sunt izolați. Le trimitem mâncare cu liftul, comunicăm prin mesaje, ca să ne spună care e situația. E foarte greu. Mulți sunt în pragul de a intra în depresie. Personalul va sta izolat timp de 14 zile. Am chemat și alte colege care erau libere pentru a reuși să facem față situației. Angajații nu sunt roboți. Și eu am stat izolată 33 de zile. Nu e ușor. De când s-a confirmat că virusul ne-a afectat și pe noi, nu știu dacă am dormit cinci ore. Sperăm să fie bine”, a conchis directorul Căminului.

Tot personalul din centru va fi retestat. Căminul are 182 de beneficiari și 90 de salariați.