Gata, e oficial: Terasele se redeschid de luni în România. Vești proaste: Câți oameni pot sta la o masă

Publicat: 29/05/2020 | 16:46
Gata, e oficial: Terasele se redeschid de luni în România. Vești proaste: Câți oameni pot sta la o masă

România luptă în continuare cu noul cornavirus, specialiștii monitorizând cu atenție evoluția epidemiologică, dar măsurile de relaxare intră într-o nouă etapă. Începând cu data de 1 iunie, în țara noastră vor fi redeschise terasele, iar cei care au suportat destul greu perioada lungă de izolare vor putea ieși, alături de prieteni, pentru a se relaxa în aer liber.

Totuși, chiar dacă intrăm într-o nouă etapă, criza medicală este departe de final, iar pericolul reprezentat de COVID-19 nu a dispărut. ”Ucigașul nevăzut” plutește, încă, în aer, iar măsurile de protecție și de distanțare socială rămân esențiale pentru a se încerca limitarea infecției cu noul coronavirus.

„Am convocat a doua şedinţă de Guvern din această săptămână cu câteva obiective clare. Odată cu intrarea în starea de alertă, am prevzut un plan de relaxare gradual, treptat, care să permită ridicarea restricțiilor pas cu pas în diferite domenii”, a anunţat premierul, la începutul şedinţei de guvern.Astfel, de la 1 iunie se ridică interdicțiile de deplasare a persoanelor în afara localităților și a zonelor metropolitane. Tot de la 1 iunie se reia transportul rutier și feroviar internațional de persoane”, a transmis premierul Ludovic Orban. (CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUSUL „MĂTURĂ” BRAZILIA! A FOST ÎNREGISTRAT UN NOU RECORD DE CAZURI DE INFECTARE)

Terasele se vor redeschide pe 1 iunie: ”Cu distanțare de 2 metri între mese și…”

Dar cei care se pregătesc să ia cu asalt terasele și să savureze o bere sau o cafea împpreună prietenii pe care nu i-au mai văzut de multă vreme trebuie să știe că există două reguli care nu pot fi încălcate. Măsurile au fost decise de Consiliul Național pentru Situații de Urgență și adoptate prin Hotărâre de Guvern.

Pe de o parte, între mesele amplasate pe terasele respective trebuie să existe o distanță de 2 metri. Iar în ceea ce privește numărul persoanelor care sunt prezente la o masă, premierul a anunțat că nu se vor putea așeza mai mult de 4 persoane.

”De la 1 iunie se deschid și terasele, cu distanțare de 2 metri între mese și nu mai mult de 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite. De la 1 iunie se permite accesul pe plajă al persoanelor, cu condiția să le fie asigurate șezlonguri distanțate la 2 metri, dacă este vorba despre familii diferite. Un alt set de măsuri vizează competițiile sportive, care se vor putea relua în aer liber, dar fără spectatori. Este valabil și pentru bazinele de înot, închise sau descoperite, unde va fi permis accesul sportivilor pentru competiții și pregătire, desigur, cu respectarea unor norme de distanțare. Pregătirea sportivilor profesionioniști va fi permisă în spații închise, cu respectarea unei distanțări de 7 metri”, a mai spus premierul Ludovic Orban. (VEZI ȘI AICI: DOSAR PENAL ÎN CAZUL FOCARULUI DE LA AMBULANŢA OLT! 26 DE PERSOANE AU FOST CONFIRMATE CU NOUL CORONAVIRUS)

Citește și...