Încă un cutremur zguduie România! A avut loc sâmbătă seara, tot în Vrancea!

Publicat: 04/11/2018 | 07:40
Încă un cutremur zguduie România! A avut loc sâmbătă seara, tot în Vrancea!

Un cutremur cu magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă, la ora 18.34, în judeţul Vrancea, la adâncimea de 99 de kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), transmite Mediafax.

Oraşele cele mai apropiate de epicentrul cutremurului sunt Nehoiu (45km), Covasna (48km), Slănic-Moldova (51km), Odobești (53km) și Târgu Ocna (55km). De la începutul acestei luni, în judeţul Vrancea s-au produs două cutremure, respectiv cel de sâmbătă și altul în 1 noiembrie, la ora 11.15. Seismul cel mai puternic în acest an, din judeţul Vrancea, s-a produs în 14 martie, fiind de 4,6 grade. (CITEȘTE ȘI: VIDEO TI SE RIDICĂ PĂRUL DE GROAZĂ! UITE CUM S-A AUZIT CUTREMURUL DEVASTATOR DIN 77. SUNETELE ASTEA TE VOR SPERIA DE MOARTE)

5,8, cel mai mare cutremur din ultimii 14 ani!

România a fost lovită de cel mai mare cutrmur din ultimii 14 ani, 5,8 grade pe Scara Richter. S-a întâmplat la ora 3:38, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar o înregistrare a sunetului acestuia este, de-a dreptul, înspăimântătoare. (CITEȘTE ȘI: CUM S-A AUZIT CUTREMURUL DE 5,8 GRADE, DIN NOAPTEA DE SÂMBĂTĂ SPRE DUMINICĂ! ÎNREGISTRAREA CARE-ȚI DĂ FIORI)

Sistemul REVIS, o invenţie a profesorului ieşean Silviu Gurlui, a captat sunetele dinaintea cutremurului, dar și care l-au însoțit apoi. Acest mecanism complex a fost conceput, în premieră, pentru măsurarea vibraţiilor din Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iaşi, scrie observator.tv.

Profesorul Gurlui a postat pe Facebook o înregistrare care surprinde undele seismice captate de REVIS în Palatul Culturii, în timpul cutremurului. „Premieră. Astfel s-a auzit cutremurul de asta noapte din turnul Palatului din Iasi. Multumesc celor ce au ajutat la acest proiect REVIS”, a scris Gurlui pe Facebook. (CITEȘTE ȘI: MARIA GHIORGHIU, PREVIZIUNEA CARE I-A ÎNGROZIT PE ROMÂNI, DUPĂ CE A PREZIT CUTREMURUL DEVASTATOR DIN IRAN ŞI IRAK)

„În urma şocului primit de Palat, turnul a tremurat aproape 5 minute! Parcă e o coardă vibrantă. Odată întinsă, oscilează mult. Asta arată de ce orice sursă de vibraţie este periculoasă. Cercetam mai departe contribuţia oricărei surse, stres cu variaţie în timp şi în spaţiu”, a mai transmis profesorul ieşean

Cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 151 de kilometri, arată INFP. A avut loc în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (21 km), Covasna (35 km), Intorsura Buzaului (41 km), Targu Secuiesc (49 km) si Valenii de Munte (58 km).