Home » Exclusiv » Legendarul solist de la IRIS exclude o reunire a trupei. „Sunt anumite lucruri care nu mai pot fi reparate și…”

Legendarul solist de la IRIS exclude o reunire a trupei. „Sunt anumite lucruri care nu mai pot fi reparate și…”

De: Larisa Ciută 18/05/2020 | 00:08

Cristi Minculescu, legenda vie a muzicii rock din România, a oferit un interviu fabulos pentru cititorii CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România. Așa cum v-am promis, publicăm azi cea de-a doua parte a interviului cu solistul trupei IRIS. Cristi cântă în prezent împreună cu Valter& Boro, colegii săi cu care a cântat și în trupa IRIS, formula veche. Când spui Cristi Minculescu (voce), Valter Popa (chitară) și Doru Borobeică (bass) ai în față o mare parte din istoria rock-ului românesc. Lor li s-a alăturat, în 2017, Mihai Dumitrescu, la tobe. În cea de-a doua parte a interviului, Cristi Minculescu vorbește despre trupele sale favorite, despre cum a afectat noul coronavirus turneul național pe care îl avea în derulare împreună cu Valter & Boro, dar și despre destrămarea trupei inițiale IRIS, cele mai bune colaborări. Artistul a răspuns inclusiv întrebărilor trimise de către admiratori pe adresa pont@cancan.ro. (Prima parte a interviului o puteți citi aici: SPOVEDANIA LUI CRISTI MINCULESCU: „AU FOST OAMENI CARE M-AU DEZAMĂGIT ȘI SITUAȚII ÎN CARE REGRET CĂ…” )

Care este trupa ta favorită și dacă ai un idol? Un cântăreț care te-a inspirit de-a lungul vieții și care poate te inspiră în continuare?

Nu mai e un secret pentru nimeni că artiștii pe care îi apreciez cel mai mult sunt David Coverdale (Whitesnake), Robert Plant (Led Zeppelin), Paul Rodgers (Free). Iar un om pe care l-am admirat și iubit toată viața a fost Ilie Balaci. Cred că este un exemplu clasic de om de succes, care a plecat de jos și, cu ajutorul unui talent deosebit, dublat de ambiție și muncă, a ajuns să fie unul dintre cei mai iubiți fotbaliști ai României. Sunt foarte trist că nu mai e printre noi și am suferit foarte tare atunci când am aflat vestea tragică a dispariției sale.

„Lucrurile bune în viață nu se obțin prin desconsiderarea celor din jur”

Ce te-a făcut să alegi meseria de artist? Nu este tocmai cea mai ușoară meserie, ba chiar putem spune contrariul. Foarte mulți cântăreți și multe trupe trăiesc din aproape nimic …

A fi artist este o vocație, nicicum o meserie, iar ceea ce te face bogat sau fericit în viață este doar modul în care alegi să îți trăiești viața.

Ce sfaturi le dai tinerilor care doresc să devină artiști? Care este abordarea potrivită pe care trebuie să o aibă?

Nu cred că putem vorbi despre o metodă de a ajunge artist. Așa cum spuneam mai devreme, a fi artist este o stare, o chemare, pe care o ai sau nu.  Însă le pot recomanda să aibă respect față de ceilalți. Lucrurile bune în viață nu se obțin prin desconsiderarea celor din jur sau prin sintagme precum „călcarea pe cadavre” sau „scopul scuză mijloacele”. Să fie realiști, iar dacă simt că acesta este drumul lor, să fie perseverenți și muncitori.

„Tributul” Metallica, recompensa pentru cei 40 de ani de carieră în fața publicului

Ai făcut vreodată compromisuri de dragul muzicii?

Nu mi-a plăcut niciodată să renunț la principiile mele, pentru nimic. Îmi place să cred că am și reușit.

S-a întâmplat vreodată să ai parte de momente neplăcute în timpul unui concert? Când și unde?

Am fost norocoși să fim feriți de momente neplăcute însă vă pot povesti unul dintre cele amuzante. La primul concert IRIS, nu am fost lăsat să intru în sală. După ce că aveam eu emoțiile aferente primului concert, mai ajung și la intrare, unde nu sunt lăsat să intru. Am încercat eu să explic că sunt solistul trupei și că trebuie să fiu pe scenă, dar omul de la intrare era impasibil: „Da, sigur, toți sunteți soliștii și trebuie să intrați”!

A trebuit să-l „conving” cu o sticlă de băutură ca să mă lase înăuntru și cred că nu m-a crezut decât atunci când m-a văzut efectiv pe scenă.

Dar și care au fost cele mai tari momente pe scenă? Și care a fost cea mai mișto colaborare cu un artist?

De-a lungul timpului, am avut șansa mai multor colaborări minunate: Felicia Filip „Filipissima”, Ştefan Bănică, Uriah Heep. Am avut și încă avem o chimie remarcabilă pe scenă. E o reală plăcere să lucrezi cu oameni pe care îi apreciezi și care te respectă la rândul lor, motiv pentru care dorim să repetăm multe dintre aceste duete în spectacolul nostru aniversar de la Sala Palatului, „40″.

Momentele noastre „tari” pe scenă au fost multe și de notorietate, dar un alt moment incredibil, care îmi vine acum în minte, este acela din timpul concertului Metallica din România, când, alături de un stadion întreg, au cântat melodia „De vei pleca”. Pentru mine, Boro și Valter a reprezentat cea mai autentică și profundă recunoaștere a muncii, implicării și devotamentului nostru pentru „Iris”. A însemnat recompensa pentru cei 40 de ani de carieră în fața publicului român. Publicul ne-a confirmat ca pentru ei suntem „Iris”, iar acest lucru ne dă putere să facem totul posibil.

„Suntem norocoși să avem fani la fel de implicați și acum”

Și pentru că multora dintre artiști li se întâmplă destul de des, ți s-a întâmplat ca o admiratoare să fie atât de înnebunită după muzica ta, după ceea ce însemni ca artist, încât să devină hărțuitoare? Povestește-ne un episod 🙂

Mai îndrăzneață, spre genul filmului „Fatal Attraction”, când te urmărește și-ți lasă iepuri morți la ușă?! Glumesc și nu prea. Am avut și mai avem fane destul de înfocate, care uneori sar puțin limita normalului.

Cum interacționezi cu fanii tăi acum?

Ceea ce a apărut nou în interacțiunea noastră sunt rețelele de socializare.

Folosesc zilnic Facebook și Instagram (instagram: Cristi Minculescu, Valter & Boro), iar acolo intru frecvent în dialog cu fanii mei, le răspund întrebărilor, le povestesc „la prima mână” despre toate planurile trupei, le dezvălui instantanee inedite din viețile noastre de turneu, puțin și din activitățile de timp liber. Pot spune că ne-am adaptat online-ului rapid și ne și place foarte mult. În rest, suntem norocoși să avem fani la fel de implicați și acum, unii dintre ei merg prin țară la aproape toate concertele noastre, stăm de vorbă, ne facem fotografii etc.

„Am avut noroc ca soția mea să mă înțeleagă”

Cum reușești să te împarți între viața de familie și viața profesională?

Pot spune că am fost norocos, familia mi-a fost alături încă de la începutul carierei, am traversat împreună tot acest parcurs. M-au susținut și înțeles, chiar dacă nu întotdeauna a fost ușor. Familia mea a fost întotdeauna discretă, iar eu m-am străduit să-i protejez, cât de mult am putut, de această viață tumultuoasă și atipică.

Soția ta, Rodica, este alături de tine chiar de la începuturi, poate chiar dinainte să fii cântăreț și celebru. Cum a rezistat dragostea dintre voi atâția ani, mai ales că ai fost plecat la concerte mai mereu, inclusiv în prezent?

A rezistat pentru că ne-am înțeles mereu unul pe celălalt, ne-am sprijinit în momentele grele și pentru că am fost alături încă de la început, de la debuturile mele ca artist, iar succesul care a urmat a fost mai ușor de gestionat.

Absența mea de acasă a fost la ordinea zilei, nu a venit ca un șoc care să ne destabilizeze. Rodica a înțeles că e o parte a profesiei mele fără de care nu se poate și atunci a fost un lucru ușor de acceptat. Sunt convins că nu este ușor să trăiești lângă un artist, dar am avut noroc ca soția mea să mă înțeleagă și să mă sprijine, iar acest lucru a fost foarte important în relația noastră. (VEZI AICI: Celebrul solist al trupei ”Iris” s-a rugat la icoana Fecioarei Maria după ce s-a vindecat miraculos! Imagini în exclusivitate)

„Am rămas împreună și ne-am susținut”

Ce tabieturi ai și noi nu știm? Cum arată o zi din viața lui Cristi Minculescu?

De obicei, zilele mele sunt foarte pline și nu am foarte mult timp pentru tabieturile mele. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, în afară că citesc presa sportivă zilnic, nu prea am tabieturi. Îmi place să citesc, mă uit la meciuri, documentare, seriale pe Netflix. De câteva ori pe lună trebuie să ajung la Cărturești sau Diverta ca să-mi înnoiesc stocul de cărți și cam atât. Nu apuc să mă plictisesc.

În restul timpului sunt înconjurat de colegii mei, de mulți oameni la concerte sau emisiuni, călătorim țara în lung și lat. Așa am avut ocazia să văd foarte multe locuri frumoase pe care România le are de oferit și unde mi-aș dori să revin mai des.

Mai ții legătura cu foștii colegi de trupă?

Dacă vă referiți la Nelu, nu, nu mai ținem legătura. În rest, după cum bine știți, Boro și Valter Popa sunt în continuare colegii și prietenii mei. Am rămas împreună și ne-am susținut în toată această perioadă, presărată și cu bune, dar și cu mai puțin bune.

„Am continuat de dragul aparențelor, greșeală pe care nu o voi mai repeta niciodată”

Ai revenit de două ori în trupa Iris și ai plecat de trei ori. Mai sunt șanse de „împăcare”? Se poate întâmpla o altă revenire în trupă?

Ultima dată, în 2017, nu am plecat din trupă, pentru că într-un final mi-am dat seama că nu eu sunt cel care a greșit și că nu eu sunt cel care trebuie să plece din vina fostului nostru coleg. Eu, Boro și Valter nu am plecat din „Iris”, ci am ales să nu mai colaborăm cu Nelu, iar aceasta este o nuanță foarte importantă și care face diferența. Aspectele privitoare la numele „Iris” sunt o discuție separată, dar din trupă nu am plecat, pentru că noi înșine suntem trupa!

Cât despre o împăcare, nu se mai pune problema. Sunt anumite lucruri care nu mai pot fi reparate și pentru care există o limită a toleranței, pe care eu am atins-o de multă vreme, dar am continuat de dragul aparențelor, greșeală pe care nu o voi mai repeta niciodată.

Ce a dus la ultima plecare din trupă?

Așa cum am clarificat mai sus, nu este vorba despre o plecare din trupă, ci despre o despărțire de fostul coleg, Nelu. Această despărțire este motivată de aceleași probleme pe care le-am avut de foarte multă vreme, poate chiar de la începuturile noastre ca formație.

Concertul aniversar a fost reprogramat pentru octombrie

Ca întotdeauna, încerc să fiu delicat și să nu intru în detalii prea multe, dar este vorba despre o incompatibilitate personală atât de mare, de niște principii de viață aflate la poli opuși, care nu aveau cum să nu afecteze și partea profesională. Ca în orice familie, am încercat să trec peste anumite probleme „ca să fie bine”, dar la un moment dat, atunci când constant ești dezamăgit foarte rău, prin niște acțiuni grave, nu ai cum să mai continui cu persoana respectivă.

„Peste 30 de concerte programate în perioada primăverii și verii au fost anulate”

Care este cel mai mare regret în ceea ce privește trupa Iris? Știu că ai câștigat în instanță dreptul de a folosi și tu numele Iris …

Așa cum am mai menționat și cu alte ocazii, cel mai mare regret este că nu am lămurit lucrurile la timp în ceea ce privește motivele care m-au determinat de-a lungul timpului să acționez într-un anumit fel. Aspectele neclarificate de mine au lăsat loc de interpretări, de cele mai multe ori nefondate. Cred că oamenii m-ar fi înțeles mult mai bine dacă aș fi explicat lucrurile la timp. Și mai regret faptul că la momentul potrivit nu am luptat mai mult pentru dreptatea mea, preferând să fiu eu cel care pleacă și-și asumă tacit o vină pe care nu o aveam, în loc ca acest lucru să fie făcut de cel care greșise cu adevărat. Dar tot e bine că m-am dezmeticit la un moment dat și am găsit puterea să îndrept o parte din nedreptățile care mi-au fost făcute. (CITEȘTE ȘI: Cristi Minculescu, Silvia Dumitrescu, Gabriel Cotabita au ce povesti! Uite-i impreuna, acum 20 de ani)

Ce planuri ai pe plan muzical în viitorul apropiat? Dar și cum te descurci în această perioadă haotică din cauza noului coronavirus?

Pentru mine și colegii mei, la fel ca pentru majoritatea oamenilor, vremurile pe care le trăim sunt definite de incertitudine și temeri de tot felul. Știrile ne-au lovit, fără milă, în 8 martie, când ne aflam în plin turneu național „40”, iar măsurile autorităților au fost impuse încă din acea zi. De-atunci au tot urmat, după cum știți, schimbări majore, pentru toate domeniile de activitate, al nostru fiind „zdruncinat” bine. Prioritățile noastre au devenit siguranța și sănătatea. Peste 30 de concerte programate în perioada primăverii și verii au
fost anulate, iar cel mai important show al anului pentru noi, ca însemnătate și dimensiune, concertul aniversar „40”, de la Sala Palatului, a fost reprogramat pentru sâmbătă, 24 octombrie.

Ne dorim, atât pentru noi, cât și pentru toți românii, să fim sănătoși, să ieșim cât mai puțin afectați din această perioadă cumplită și să revenim cât mai repede la viețile noastre, așa cum erau ele înainte.

„Nu am restricții de niciun fel, dar am adoptat moderația”

Știm că ai avut probleme de sănătate în trecut, un transplant de ficat. Cum te găsim acum? Cum stai cu sănătatea? Îți este frică de acest virus? Cum te protejezi?

Sunt sănătos, am evoluat foarte bine, mulțumesc lui Dumnezeu! Nu am restricții de niciun fel, dar am adoptat moderația, ca stil de viață și prin urmare mă simt excelent. În ceea ce privește virusul, respect cu strictețe toate măsurile recomandate de izolare și mă rog să trecem cât mai repede și bine peste această încercare.

În încheiere, ce mesaj ai pentru fanii tăi, cei care îți ascultă piesele de peste 40 de ani și îți sunt alături?

Cei care sunt alături de noi de decenii fac parte dintr-o generație greu încercată, dar puternică și inteligentă. Îi asigur de toată prețuirea mea, le mulțumesc pentru toată iubirea pe care mi-o arată, inclusiv în aceste vremuri greu încercate! Ei reprezintă „aripile mele”! Le doresc să fie sănătoși și optimiști! Vă îmbrățișez cu dor și abia aștept să ne revedem! (NU RATA: Cristi Minculescu concerteaza alaturi de o alta legenda a rockului romanesc, fondatorul trupei Iris, Nutu Olteanu)

Parteneri
Revoluție în medicină! Un vaccin anti-coronavirus oferă imunitate pe viață
Revoluție în medicină! Un vaccin anti-coronavirus oferă imunitate pe viață
Lockdown până pe 15 februarie. Sute de mii de români, în alertă. Restricții totale
Lockdown până pe 15 februarie. Sute de mii de români, în alertă. Restricții totale
FOTO. Sandra, soția lui Adrian Mutu, imagini răvășitoare într-un costum de baie minuscul! Cum arăta bruneta în vacanță
FOTO. Sandra, soția lui Adrian Mutu, imagini răvășitoare într-un costum de baie minuscul! Cum arăta...
ŞOC în showbiz! Vedeta TV, VIOLATĂ în grup! Întreaga ţară, înfiorată de primele detalii
ŞOC în showbiz! Vedeta TV, VIOLATĂ în grup! Întreaga ţară, înfiorată de primele detalii
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea a rămas mască
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Nu mânca iaurt, brânză sau lapte dacă iei aceste medicamente! Se crează o substanță toxică în corp care poate face ravagii în organism
Nu mânca iaurt, brânză sau lapte dacă iei aceste medicamente! Se crează o substanță toxică...
23 de pacienți care au primit vaccinul Pfizer au decedat!  Care este cauza
23 de pacienți care au primit vaccinul Pfizer au decedat! Care este cauza
Cum arată celebrul posterior al lui J.Lo în realitate, fără Photoshop. Vedeta are 51 de ani
Cum arată celebrul posterior al lui J.Lo în realitate, fără Photoshop. Vedeta are 51 de...
Andreea Marin, BĂTUTĂ de Ștefan Bănică jr?! 'Nu stai lângă un om care te lovește'
Andreea Marin, BĂTUTĂ de Ștefan Bănică jr?! 'Nu stai lângă un om care te lovește'
Veste soc ! Delia, la un pas de moarte
Veste soc ! Delia, la un pas de moarte
Un nou proces pentru Alex Bodi. De această dată nu el este pârâtul
Un nou proces pentru Alex Bodi. De această dată nu el este pârâtul
Teo Trandafir, spune adevarul: Eu nu am adoptat-o pe Maia. Vestea șoc dupa 16 ani
Teo Trandafir, spune adevarul: Eu nu am adoptat-o pe Maia. Vestea șoc dupa 16 ani
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți din Marea Britanie
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Ai o floare de apartament și vezi că se usucă? Dizolvă o singură pastilă…
Ai o floare de apartament și vezi că se usucă? Dizolvă o singură pastilă…
Doliu în teatrul românesc! A murit un mare actor. Avea doar 42 de ani. Era un profesionist al scenei
Doliu în teatrul românesc! A murit un mare actor. Avea doar 42 de ani. Era...
Profeția unui KGB-ist. Victoria postumă a URSS împotriva Occidentului!
Profeția unui KGB-ist. Victoria postumă a URSS împotriva Occidentului!
23 de pacienți care au primit vaccinul Pfizer au decedat!  Care este cauza
23 de pacienți care au primit vaccinul Pfizer au decedat! Care este cauza
Vedeta din România care a învins cancerul. Cum a fost posibil miracolul
Vedeta din România care a învins cancerul. Cum a fost posibil miracolul
Alertă meteo ANM: Avertizare de ninsori, vânt şi polei, în aproape toată ţara
Alertă meteo ANM: Avertizare de ninsori, vânt şi polei, în aproape toată ţara
Ce s-a întâmplat când doi străini au rezervat un apartament împreună. Lucrurile au luat o turnură cu totul neașteptată…
Ce s-a întâmplat când doi străini au rezervat un apartament împreună. Lucrurile au luat o...
Alexandra Stan și Starlin de la Survivor România, atingeri interzise. Cum au fost filmați cei doi. Au ținut totul ascuns, dar acum s-a aflat ce se întâmplă între ei VIDEO
Alexandra Stan și Starlin de la Survivor România, atingeri interzise. Cum au fost filmați cei...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a făcut ceva care a șocat telespectatorii
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
E o bombă sexi, dar nimeni n-o crede când spune cu ce se ocupă! Românca e una la un milion: ce poate să facă în viața de zi cu zi
E o bombă sexi, dar nimeni n-o crede când spune cu ce se ocupă! Românca...
„Fundul sus
„Fundul sus"! Bianca Drăgușanu din Marea Britanie, apariție incendiară: Fotografiată în bikini minuscul
Cum arăta Zannidache de la Survivor România înainte să aibă cele 100 de tatuaje și părul blond! Îl mai recunoști?
Cum arăta Zannidache de la Survivor România înainte să aibă cele 100 de tatuaje și...
Dobânzile se prăbuşesc în România. Ratele la credite scad drastic
Dobânzile se prăbuşesc în România. Ratele la credite scad drastic
Afacerea ASCUNSĂ a lui Bill Gates, la care nimeni nu s-ar fi gândit. Este cel mai mare investitor într-un domeniu despre care puţini ştiau că îl interesează
Afacerea ASCUNSĂ a lui Bill Gates, la care nimeni nu s-ar fi gândit. Este cel...
Brigitte, primele declarații despre sarcină! E tot mai vizibil! Nu a avut de ales și a spus adevărul
Brigitte, primele declarații despre sarcină! E tot mai vizibil! Nu a avut de ales și...
O româncă IREAL de frumoasă face ravagii pe internet! Cu ce se ocupă, de fapt, Georgiana
O româncă IREAL de frumoasă face ravagii pe internet! Cu ce se ocupă, de fapt,...
Poliția pregătește, în secret, o ofensivă fără precedent împotriva clanurilor. Au fost mobilizați polițiști din toată țara! (EXCLUSIV)
Poliția pregătește, în secret, o ofensivă fără precedent împotriva clanurilor. Au fost mobilizați polițiști din...
Cât costă noua Dacia Logan cu transmisie automată și ce dotări de top poți pune pe mașină? Adio Logan ieftin!
Cât costă noua Dacia Logan cu transmisie automată și ce dotări de top poți pune...
O femeie a bătut la ușa vecinei care făcea amor zgomotos. Ce s-a întâmplat când a deschis ușa? A regretat pe loc
O femeie a bătut la ușa vecinei care făcea amor zgomotos. Ce s-a întâmplat când...
Pase in 4 intre pseudo-jurnalistii din presa independenta ieseana
Pase in 4 intre pseudo-jurnalistii din presa independenta ieseana
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE SĂPA L-A FĂCUT SĂ SUNE DIRECT LA 112
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...