Mihai Constantinescu, deconectat de la aparate?! Ce prevede legea din România

Publicat: 16/05/2019 | 11:00

Medicii au transmis, acum două zile, că Mihai Constantinescu se află în moarte cerebrală, iar vestea tulburătoare a declanșat o polemică prelungită referitoare la eventuala deconectare de la aparate a artistului. 

Totuși, un astfel de demers nu este unul facil, având în vedere legislația din România. Și nimeni, în ultimă instanță, nu și-ar dori așa ceva, prietenii și apropiații lui Mihai Constantinescu rugându-se în fiecare zi ca starea de sănătate a acestuia să se amelioreze. Conform legislației din România, cât timp restul funcțiilor lui vitale există – chiar și conectate la aparate de menținere a vieții – viața pacientului nu poate fi întreruptă nici măcar la solicitarea rudelor apropiate.

Specialiștii sunt fermi, din acest punct de vedere. Pentru ca Mihai Constantinescu să fie declarat decedat trebuie ca inima lui să nu mai bată în absența aparatelor,  iar creierul artistului să nu mai indice nicio activitate. Or acest lucru nu se poate petrece în aceste momente, timpul petrecut între stopul cardio-respirator avut și discuțiile pe tema deconectării lui de la aparate fiind prea scurt, informează stirilekanald.ro.

Citește și: GHEORGHE GHEORGHIU, ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ: „MIHAI CONSTANTINESCU A FĂCUT..”

Cum este stabilit diagnosticul morții cerebrale

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății care, în titlul VI Cap. II, tratează problematica legată de “Donarea şi donatorul de organe, ţesuturi şi celule de origine umană”. La articolul 147 alin. 1, se definește noțiunea de donator decedat ca fiind fie persoana la care s-a constatat încetarea activității cardio-respiratorie, iresuscitabilă şi ireversibilă (moarte somatică), fie persoana cu activitate cardiacă, dar la care s-a constatat încetarea ireversibilă a tuturor funcţiilor creierului (moartea cerebrală), conform protocolului de declarare a morţii cerebrale.

Diagnosticul morţii cerebrale se stabileşte pe baza următoarelor criterii:

absenţa reflexelor de trunchi cerebral

 – absenţa ventilaţiei spontane, confirmată de testul de apnee

 – traseu electroencefalografic inexistent.

Citește și: ROMÂNIA SE PREGĂTEȘTE SĂ ÎȘI IA ADIO DE LA MIHAI CONSTANTINESCU. UNDE VA FI ÎNMORMÂNTAT ARTISTUL

Citește și...