În această primăvară anului 2025, prețul roșiilor românești din piețele din București este semnificativ mai mare comparativ cu anii anteriori. Un kilogram de roșii românești a ajuns să coste mai mult decât un kilogram de carne, devenind astfel o delicatesă pentru oamenii de rând.
În acest an, producția de roșii românești a scăzut cu 30-40% din cauza condițiilor meteo nefavorabile, astfel că la tarabele din piețe, un kilogram de roșii s-a vândut cu prețuri între 50 și 70 de lei. Pentru a-și recupera investițiile, unii producători au ales să își vândă marfa în piețele din orașele mari ale României, unde cererea pentru produsele românești este mai mare. Totuși, comercianții estimează că prețul ar putea scădea pe măsură ce oferta de roșii românești crește în piețe.
Te-ar putea interesa: Rețete rapide și sănătoase de făcut în post! Adrian Vornicu: „Mănânci de nu îți mai trebuie nimic”
La sfârșitul lunii martie, un kilogram de roșii din comuna Vidra, județul Ilfov, se vindea cu aproximativ 70 de lei, iar castraveții ajungeau la 40 de lei/ kilogram. Aceste scumpiri se datorează mai multor factori, printre care condițiile meteorologice nefavorabile (temperaturile scăzute și precipitațiile abundente din lunile anterioare) care au afectat producția din acest an, creșterea costurilor de producție și investițiile necesare pentru culturile de extra-sezon.
”Cei mai multi clienţi nu si permit încă decât roşii din import. Comercianţii spun că mai avem de aşteptat până vom găsi roşii româneşti la un preţ mai mic. „Eu zic că după Paşte, până la Paşte nu. Că afară e tot frig şi atunci dacă nu le faci căldură nu cresc, nu se coc”, spune un producător, pentru observatornews.ro
Mircea Tatu, un legumicultor din Buzău, susține că prețul roșiilor pe care el le va vinde va fi de 42 de lei, preț stabilit chiar de el și cu ajutorul căruia își va putea scoate toate cheltuielile și costurile din timpul iernii – pentru încălzirea solariilor.
„Preţul va fi de 42 de lei, care va fi preţul final. Noi nu le vom vinde la intermediari, le vindem direct în piaţă şi la chioşcul nostru din Buzău. Este un preţ prin care automat trebuie să ne scoatem cheltuielile, că altfel nu am putea înainta să facem în fiecare an”, a declarat Mircea Tatu, legumicultor.
În ceea ce privește marfa de pe rafturile din supermarketuri, roșiile românești au fost comercializate la prețuri mai mari. Spre exemplu, primele roșii cherry românești, cultivate în sere hidroponice din județul Constanța, au fost vândute cu 15 lei / caserola de 250 de grame.
Totuși, românii au avut posibilitatea să cumpere roșii la un preț mai decent, cele importate din Turcia, datorită costurilor de producție mai mici și absența adaosului comercial al supermarketurilor.
Te-ar putea interesa: Oamenii sunt programaţi să trăiască până la 140 de ani. Adrian Vornicu: ”Sunt persoane care sunt fertile în jurul vârstei de 80, 90 de ani”