O primăriță din județul Bacău, condamnată pentru un prejudiciu de aproape 2.000.000 de dolari

Autor:
Publicat: 16/07/2020 | 11:58

O primăriță din județul Bacău a fost condamnată pentru un prejudiciu de aproape 2.000.000 de dolari. Veronica Donțu, edilul comunei Tamași, împreună cu  Florin Tătaru, inspector superior în cadrul Primăriei Tamaşi, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în luna mai 2017 pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu –  au obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă agravată.

Tribunalul Bacău i-a condamnat pe cei doi la câte trei ani de închisoare, cu suspendare, după ce instanța a constatat că „legea penală mai favorabilă aplicabilă inculpatei Donţu Veronica este Codul Penal de la 1969”. La fel s-a întâmplat și în cazul lui Florin Tătaru. (CITEȘTE ȘI: MOTIVUL ȘOCANT DIN CAUZA CĂRUIA PRIMARUL DIN SEUL ȘI-A FI LUAT VIAȚA. FUSESE ACUZAT DE FAPTE DE NECONCEPUT)

Potrivit procurorilor, faptele au fost săvârşite cu intenţia de a satisface, prin încălcarea legislaţiei privind reconstituirea dreptului de proprietate, interesele unor oameni de afaceri care au obţinut în final terenul respectiv, pretabil pentru exploatarea de balast şi amenajarea unei exploataţii piscicole. Societatea comercială care era proprietară în fapt a terenului s-a constituit parte civilă cu suma de 1.889.355 de dolari, reprezentând valoarea investiţiei efectuate pe suprafaţa în litigiu până în data de 10 februarie 2002.

Ancheta procurorilor DNA

„În cursul anului 2009, inculpaţii Donţu Veronica (…) şi Tătaru Florin, profitând de calităţile lor de preşedinte, respectiv membru al comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar, au încălcat dispoziţiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate şi au întocmit mai multe documente care au stat la baza emiterii unui titlu de proprietate pentru suprafaţa de 17,74 ha, suprafaţă care în fapt era proprietatea unei societăţi comerciale. Concret, în perioada 1991 – 2005, moştenitorii de drept ai unui teren au făcut nenumărate demersuri legale pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra terenului respectiv, în acest sens fiind purtate mai multe discuţii cu primarii localităţii, printre care şi Donţu Veronica”, se arată în comunicarea procurilor de la DNA.

Veronicăi Donţu i s-a transmis faptul că moştenitorii sunt dispuşi să vândă terenul ce le-ar fi fost retrocedat, în cazul în care le va găsi un cumpărător. În primăvara anului 2009, primăriţa le-a comunicat moştenitorilor că poate să le reconstituie dreptul de proprietate pentru o suprafaţă de 17 hectare de teren, pentru care a şi găsit un cumpărător dispus să le ofere suma de 65.000 de lei, preţ cu care oamenii au fost de acord. (VEZI ȘI: DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ. UN PRIMAR A MURIT ÎNTR-UN SPITAL DIN BUCUREȘTI. CARE ESTE CAUZA DECESULUI)

Au continuat să acționeze în baza propriilor reguli

„În continuare, inculpaţii Donţu Veronica şi Tătaru Florin, în calităţile lor de preşedinte, respectiv membru al comisiei locale Tamaşi, judeţul Bacău, cu încălcarea dispoziţiilor legale au întocmit mai multe documente care au stat la baza reconstituirii dreptului de proprietate asupra celor 17 ha teren. După eliberarea titlului de proprietate şi întocmirea actelor cadastrale, a fost încheiat între moştenitori şi oamenii de afaceri contractul de vânzare cumpărare având ca obiect terenul sus menţionat, deşi acesta aparţinea în fapt unei societăţi comerciale, preţul plătit fiind de 62.019 lei”, se mai arată în comunicare.

Veronica Donțu și Florin Tătaru pot atăca decizia Tribunalului Bacău în apel.