Opt zile consecutive de proteste în Belarus! Sute de mii oameni au cerut plecarea lui Alexander Lukașenko de la putere

Autor:
Publicat: 16/08/2020 | 21:53
Opt zile consecutive de proteste în Belarus! Sute de mii oameni au cerut plecarea lui Alexander Lukașenko de la putere

Este a opta zi consecutivă de proteste în Belarus. Astăzi, 16 august a avut loc una dintre cele mai ample manifestații. Aproximativ 200.000 de persoane au ieșit pe străzi și au scandat împotriva președintelui reales Alexander Lukașenko.

În cea de-a opta zi de proteste consecutive,  începute în data de 9 august, zi în care a fost publicat sondajul oficial realizat la ieşirea de la urne, care îl credita pe Lukașenko drept președinte, au fost prezenți foarte mulți oameni nemulțumiți de rezultat. (CITEȘTE ȘI: PROTESTE VIOLENTE ÎN SERBIA! OAMENII SUNT NEMULȚUMIȚI DE REIMPUNEREA STĂRII DE URGENȚĂ)

În cadrul „Marșului pentru libertate”, de la Minsk, protestatarii au scandat mesaje dure către Lukașenko, considerat în Belarus un dictator. „Renunță!”, „Trăiască Belarus!” și „Nu vom uita și nici ierta”, au fost câteva dintre lozincile ce s-au auzit pe străzi. Protestatarii cer demisa lui Lukașenko

Potrivit agenției Reuters, prezența poliției la proteste nu a fost vizibilă, iar „atmosfera a fost de sărbătoare, oamenii purtând steagurile roșii și albe folosite în Belarus după scindarea din 1991 a Uniunii Sovietice înainte ca Lukașenko să vină la putere trei ani mai târziu”.

Reacția președintelui

Deși protestele se întețesc și fiecare zi aduce unu număr și mai mare de manifestanți, președintele Alexander Lukașenko rămâne pe poziții și nu se lasă intimidat. (VEZI ȘI: O PROSTITUATĂ ROMÂNCĂ PROTESTEAZĂ ÎN GERMANIA PENTRU CĂ NU POATE LUCRA. DECLARAȚII INCREDIBILE: „CHIAR ÎMI PLACE SĂ LUCREZ ÎN BORDEL”)

Lukașenko a respins dialogul cu mediatorii străini pentru a rezolva situația din țara sa, a relatat agenția Interfax. „Nu avem nevoie de niciun guvern străin. Niciodată un astfel de guvern nu va conduce țara noastră. Nu au învățat istoria?”, a spus Lukașenko.

Președintele reales pe 9 august în urma unui scrutin controversat a adăugat: „Știți foarte bine ce se întâmplă în această țară. Ușor, ușor, vor să destabilizeze societatea noastră, dar noi nu vom da țara nimănui. Vom ține situația sub control.”