Organizația Meteorologică Mondială, predicție despre încălzire: „Va fi o provocare enormă!”

Publicat: 09/07/2020 | 16:53
Organizația Meteorologică Mondială, predicție despre încălzire: „Va fi o provocare enormă!”

Pe măsură ce vremea va continua să se încălzească în următorii ani, Organizația Meteorologică Mondială a explicat cu ce provocare enormă va trebui să se confrunte planeta. 

Până în 2026, temperaturile medii în lume ar putea chiar să depăşească temporar cu 1,5 grade Celsius valorile din perioada pre-industrială, a anunțat astăzi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), scrie Reuters.

Astfel, este evidentă tendinţa de încălzire continuă într-un ritm rapid, iar aceasta reprezintă o „provocare enormă” cu care se confruntă lumea pentru îndeplinirea obiectivului Acordului de la Paris din 2015, de reducere a emisiilor responsabile de încălzirea climei suficient de mult pentru a menţine creșterea temperaturilor „mult sub 2 grade Celsius” a dezvăluit secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Efectele încălzirii, resimțite în întreaga lume

OMM a precizat că există un risc de 20% ca temperaturile medii anuale, care variază de la an la an, să atingă pragul de 1,5 grade Celsius în orice an între 2020 şi 2024. În acelaşi timp, valorile de temperatură din fiecare dintre aceşti ani este ”posibil” să fie cu cel puţin 1 grad Celsius peste cele din perioada pre-industrială, efectele fiind resimţite în aproape fiecare regiune.

Africa de Sud şi Australia, care s-au confruntat anul trecut cu incendii de vegetaţie ce au ars suprafeţe de milioane de acri, ar putea avea condiţii mai aride decât de obicei până în 2024, în timp ce regiunea Sahel din Africa va fi probabil mai umedă, a notat OMM.

Dacă Europa este posibil să se confrunte cu mai multe furtuni, nordul Atlanticului de Nord va fi mai vântos.

Aceste proiecţii fac parte dintr-un nou demers al OMM de a furniza prognoze pe termen mai scurt privind tiparele temperaturii, precipitaţiilor şi vântului pentru a ajuta statele să fie la curent cu modul în care schimbările climatice pot perturba modelele meteorologice, mai scrie Reuters.

Cu toate acestea, pe termen lung, lumea nu va atinge probabil pragul de 1,5 grade Celsius cel puţin încă un deceniu.

Foto: pixabay.com