România, lovită de tornade. Anunțul apocaliptic al unui climatolog: „Ați văzut covorul de grindină…”

Publicat: 27/05/2020 | 16:26
România, lovită de tornade. Anunțul apocaliptic al unui climatolog: „Ați văzut covorul de grindină…”

Roxana Bojariu, climatolog de profesie, a vorbit despre fenomenele naturale extreme din această perioadă subliniind faptul că România ar putea fi lovită în următoarea perioadă de mai multe tornade.

Mai mult, climatologul a adăugat și faptul că în următoarele luni temperaturile vor crește foarte tare. „Dacă vorbim de fenomene extreme, chiar dacă sunt normale pentru perioada din an, intensitatea lor este mult mai mare decât cea cu care eram obișnuiți în umră cu câteva decenii.

Ați văzut covorul de grindină care acoperă zone destul de întinse. Cantitatea de precipitații tinde să creeze mai mereu inundații. Lucrurile acestea sunt un semnal al efectului încălzirii globale la scările noastre regionale și locale”, a decarat la Gândul LIVE Roxana Bojariu, climatolog.

Vremea din timpul verii

Totodată, Roxana Bojariu a vorbit și despre prognoza meteo din această vară. „Putem spune că temperaturile în vara care vine au șanse foarte mari să fie peste media intervalului de referință 1993 – 2016. Nu putem să spunem cu cât peste medie și când va fi valul de căldură. Probabil că vor fi și furtuni puternice, poate chiar tornade”, a mai spus Roxana Bojariu la emisiunea prezentată de Emma Zeicescu.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o prognoză special pentru municipiul București. În timpul după-amiezilor se vor înregistra averse, grindină și chiar descărcări electrice.

Mai ales în timpul după-amiezelor vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, grindină, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil vijelii.

Ploi torențiale în următoarele zile

Ploile pot avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși, în medie, 10…15 l/mp și izolat 20 l/mp. Vor fi temperaturi maxime în jur de 21 de grade, iar spre finalul săptămânii se vor atinge 23…25 de grade. Temperaturile minime vor fi de 10…12 grade. Interval de valabilitate: 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00. Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, căderi de grindină, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii.

Imagine de Dale Forbes de la Pixabay 

Citește și...