Acasă » Exclusiv » Povestea singurului maestru de saună din România

Povestea singurului maestru de saună din România

De: Cancan 11/03/2018 | 23:46

A studiat dreptul și i se prevedea o carieră strălucită în domeniu, mai ales că tatăl său intrase deja în această lume, dar Sebastian Borleștean este încă un exemplu de român care nu se lasă condus de preconcepțiile lumii și nu stă încastrat în standarde. Așa că a renunțat la ținuta elegantă de jurist pentru… un prosop de baie. (VEZI ȘI: POVESTEA MIRACOLULUI IROSIT DE LA BABA NOVAC)

Consideră că orice i se întâmplă unui om în viață este un concurs de împrejurări și pe un astfel de concurs își clădește și el noua viață, cea de maestru de saună.

„Prima saună am făcut-o încă de când eram copil, dar atunci nu realizam eu ce înseamnă asta, ce beneficii are și ce potențial va avea este 20 de ani. Eram sportiv, în timpul școlii, și, cu ocazia cantonamentelor, am descoperit ce e sauna, în stațiuni. Ne trimitea antrenorul în saună și apoi afară în zăpadă să ne călim”, povestește Sebastian Borleştean, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

S-a îndrăgostit de saună după ce a făcut ședințe, zilnic, șase săptămâni

Contactul său cu sauna a continuat şi după această perioadă, sporadic, atunci când trecea graniţa în Ungaria cu diverse ocazii. Momentul care probabil a pecetluit dragostea lui pentru saună a fost o vacanţă în Germania, la un prieten, unde a putut descoperi sauna zi de zi, timp de şase săptămâni. (VEZI ȘI: POVESTEA DOAMNEI CU CĂMARA)

„M-a sunat, la un moment dat, un prieten, să mă invite să am grijă de casa şi câinele lui, din Germania, pentru şase săptămâni, cât timp face un concediu în Statele Unite. Mi-a zis atunci: «Haide, îţi umplu frigiderul, poţi folosi sauna, staţi aici la mine ca la voi acasă». L-am auzit zicând despre saună, dar nu putea fi elementul care să mă convingă instantaneu, că nu aveam prea multe cunoştinţe despre saună.

Dar am mers şi, cât am stat acolo, zi de zi, am făcut saună. Atât de mult mi-a plăcut, atât de bine m-am simţit, şi repet, fără să am cunoştinţe despre saună, şedinţe şi alte lucruri, încât la scurt timp după ce m-am întors acasă mi-am şi comandat o saună şi am instalat-o la o casă de vacanţă, unde mergeam frecvent cu tatăl meu”, mai povesteşte saunamasterul.

Întrebarea care i-a schimbat viața

Deși avea o saună în propria curte, nu asta l-a determinat să treacă de la postura de jurist la cea de maestru de saună. Privea sauna ca un moment de relaxare, de evadare din cotidian. Dar și bucurie de a sta cu tatăl său după câte o săptămână grea la birou, pentru a întări relația tată-fiu, după ce zile întregi au fost doar colegi de muncă. (CITEȘTE ȘI: A STUDIAT ÎN DANEMARCA, IAR ACUM A DESCHIS O AFACERE INEDITĂ ÎN ROMÂNIA)

Schimbarea bruscă din viața sa a fost atunci când, aflat în Ungaria cu soția în scopuri medicale, a descoperit ce înseamnă sauna la un alt nivel, respectiv cu un maestru de saună. Acesta a fost momentul să observe ce înseamnă o tehnică de ventilație din partea maestrului, aromaterapia în saună, iar curiozitatea l-a făcut să pună întrebarea care urma să îi schimbe viața: „Unde se fac cursuri pentru așa ceva?”

Sebastian Borleștean a lăsat costumul de jurist pentru prosopul de maestru de saună

A primit răspunsul, iar de acolo înainte nu l-a putut opri nimeni și nimic să se înscrie la cursuri și să le urmeze cu sfințenie. Iar pe cei dăruiți unui domeniu, viața îi răsplătește, așa cum a făcut cu Sebastian.

Ca saunamaster câștigă la fel de bine ca atunci când era jurist

„Îi cunoșteam pe acționarii de la Aqua Parcul din Satu Mare, ne erau clienți la cabinetul de avocatură al tatălui meu. S-a întâmplat ca, într-o zi, să fie acolo chiar când eu mă grăbeam să plec în Debrecen ca să ajung la curs, așa că m-am scuzat că trebuie să îi las acolo. Întrebările de curtoazie au dus la o discuție și la a le spune ce fac la Debrecen și au fost extrem de încântați să audă că studiez ca să fiu maestru de saună.

Când au auzit mi-au şi propus să mă duc la ei să fiu maestru în saunele lor. La o săptămână după ce ei au finalizat sauna mare, de 35 de locuri, am absolvit şi eu cursul. La scurt timp am renunţat la meseria de jurist, că oricum mi se părea un sistem bolnav şi urât şi am devenit saunamaster. Nu îmi pare rău deloc şi reuşesc din această meserie să pun pe masă familiei un venit la fel de bun ca din meseria de jurist”, afirmă saunamasterul Sebastian.

Se plimbă în șlapi şi în prosop în timpul programului şi lumea îl salută pe unde îl prinde cu „Bună ziua, maestru de saună”, iar la sfârşitul şedinţelor de saună este aplaudat de cei care îi sunt clienţi. Ceea ce face el în saună poate părea un ritual tribal pentru unii, dar tehnicile sale de ventilaţie au ca scop amplificarea beneficiilor saunei asupra organismului, respectiv detoxifierea, curăţarea muşchilor şi relaxarea psihologică.

Secretele saunei ca la carte

„Am aproximativ 120 de clienţi, care vin constant la şedinţele mele de saună. Nu e greşit să faci saună fără maestru şi să stai în saună, sunt aceleaşi beneficii, se elimină toxinele din organism, se curăţă muşchii, te relaxezi, dar la şedinţele cu sauna master, dacă respecţi şi câteva reguli elementare, beneficiile saune sunt amplificate cu 40-50%. Folosesc prosoape şi steaguri de saună, cu care realizez tehnicile de ventilaţie, combinate cu aromaterapie, care sunt principalul factor care sporește beneficiile saunei. O ședință de saună durează maximum 15 minute, iar acest lucru ține din rațiuni cu privire la sistemul circulator și dilatarea vaselor de sânge”, afirmă saunamasterul. (VEZI ȘI: E „DOCTOR” ÎN OPERAŢII ESTETICE DE PE VREMEA ROMEI ANTICE)

Pentru cei care doresc să ajungă ca el, un maestru în saună, secretele încăperii fierbinţi sunt multe, dar pentru cei care caută doar un mod de relaxare e nevoie doar de respectarea a câteva reguli simple. Cel mai important de ştiut, consideră Sebastian, este că sauna de una singură nu reprezintă aproape nimic în viaţa unui om, dar sauna ca parte a unui stil de viaţă sănătos, a sportului regulat şi a unei conduite sociale şi fizice, poate însemna 50% din succes.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024! Mai PROVOCATOARE nu există
Cum arată ISPITELE de la Insula Iubirii 2024! Mai PROVOCATOARE nu există
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel,...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul ei iubit a fost găsit fără suflare într-un hotel din Miami
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute...
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume...
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Câți bani a primit Loredana Groza pentru a poza goală: „Îmi era rușine să mai merg pe stradă…”
Câți bani a primit Loredana Groza pentru a poza goală: „Îmi era rușine să mai...
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și...
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea