Premierul nu se mai lasă păcălit de patronii de terase: ”Au avut ponturi, dar…”

Publicat: 21/07/2020 | 08:23
Premierul nu se mai lasă păcălit de patronii de terase: ”Au avut ponturi, dar…”

Ludovic Orban, premierul României, spune că a ordonat controale inopinate la terase, pentru a descoperi dacă regulile de distanțare se respectă. El spune că până acum patronii teraselor erau informați că vine controlul, iar totul era în regulă atunci când apăreau oamenii legii.

Orban a spus că regulile impuse în perioada stării de alertă sunt încălcate mai mult pe litoral, iar patronii localurilor au „ponturi” că vor fi verificaţi. E aceea, premierul a cerut prefecţilor să organizeze controale fără ca membrii echipelor să ştie unde se duc, cu excepţia coordonatorului. „E greu să impui măsuri speciale. Am crescut prezenţa instituţiilor de control, în special, pentru că este adevărat că pe litoral numărul de încălcări ale regulilor este mai mare decât în alte zone. Nu cred că este necesar un regim special.

Ce le-am solicitat tuturor instituţiilor cu atribuţii de control – să efectueze controalele brusc, pentru că până acum, la controalele efectuate la multe terase, unde avem imagini, avem semnale clare, avem sesizări din partea clienţilor că nu se respectă regulile, atunci când veneau controalele, toată lumea respecta regulile. E clar că au avut ponturi din echipele de control şi am solicitat prefecţilor să organizeze fără anunţ prealabil şi fără să ştie echipele unde se duc, astfel încât direcţia şi locul de control să fie cunoscut numai de coordonatorul acţiunii de control”, a dezvăluit Ludovic Orban.

Premierul nu se mai lasă păcălit de patronii de terase

Premierul mai spune că se ia în calcul intensificarea controalelor acolo unde se încalcă regulile. „Inclusiv în ceea ce priveşte cluburile şi terasele care au program prelungit şi care, de fapt, funcţionează ca un fel de cluburi”.

Cât privește posibilitatea redeschiderii restaurantelor, Orban a precizat că, până nu se ajunge la un trend descendent al infectărilor cu Covid-19, Guvernul nu poate adopta alte măsuri de relaxare. „Atât timp cât nu reuşim să înregistrăm un trend descendent în ceea ce priveşte numărul de infectări, nu putem adopta alte măsuri de relaxare. Înţeleg problemele pe care le au patronii de restaurante, îmi pare rău că a trebuit… Noi ştiţi că în planul de relaxare aveam prevăzut pentru data de 15 iulie data de deschidere, sigur, cu reguli stabilite pe care le-am şi convenit de comun acord în negocierile pe care le-am avut, data redeschiderii restaurantelor în spaţii închise. Nu s-a putut.

Noi suntem responsabili şi ne dăm seama că nu putem să mai relaxăm o activitate unde există risc epidemiologic, unde posibilitatea respectării măsurilor de protecţie sanitară este mică şi, ca atare, se va amâna până reuşim să impunem un trend descendent numărului de persoane care sunt infectate”, a spus Orban.