Ce preparate nu trebuie să mânânce copii de Paște? Care este motivul? Nutriționistul Cristian Mărgărit a oferit sfaturi prețioase pentru părinți! De ce trebuie să țină cont adulții în perioada sărbătorilor pascale?
Pe măsură ce Paștele se apropie, românii se pregătesc intens pentru mesele tradiționale, bogate în preparate gustoase și consistente. Ouăle roșii, pasca, drobul, cozonacul și friptura de miel nu lipsesc din casele oamenilor.
Nutriționistul Cristian Margarit a ofert sfaturi utile pentru cei mici, iar așa se pot bucura de Paște fără riscuri digestive sau dezechilibre alimentare. Deși sunt gustoase și au un rol important în cultura gastronomică, unele mâncăruri tradiționale nu sunt potrivite pentru stomacul fragil al copiilor, mai ales dacă sunt consumate în exces.
„Bombele calorice sunt, în primul rând, caloriile ”goale”: sucurile cu zahăr, băuturile de slabă calitate, dulciurile ”industriale”, pâinea în exces. Dintre alimentele tradiționale avem cozonacul și pasca. Ele conțin cel mai mult zahăr și grăsimi. Ouăle fierte se digeră greu, deci nu putem mânca suficient de multe încât să devină bombe calorice. Friptura de miel, chiar dacă are și grăsime, este în principal sursă de proteine, care ajută la controlul apetitului”, a spus Cristian Mărgărit, potrivit Fanatik.ro.
Citește și: Cum prepară chef Sorin Bontea pasca pentru Paște. Are un secret care face diferența la gust
Nu putem să nu aducem în discuție faptul că specialistul le recomandă părinților să nu excludă complet preparatele de Paște din alimentația celor mici, ci să le ofere în cantități reduse, cu atenție sporită la modul în care sunt consumate. O metodă simplă, dar eficientă, pentru a redue efectele alimentelor grele este adăugarea legumelor și salatelor la fiecare masă. Acestea ajută la digestie și reduc numărul total de calorii consumate.
„Copiii pot mânca din toate, dar în cantități mici, stând la masă și mestecând bine. Ouăle, drobul și chiar pasca au nutrienți foarte utili pentru creșterea și dezvoltarea lor. Ca și pentru adulți, trebuie să limităm dulcurile, ciocolata, sucurile cu zahăr și alte alimente ultra-procesate și nesănătoase”, a punctat acesta.
Citește și: Câte zile rezistă ouăle după Paște? Iată după cât timp le poți consuma