Primul comunicat dat de DIICOT, după ce Cristi Borcea a fost ridicat de procurori. Motivul pentru care afaceristul are din nou probleme cu legea

Publicat: 02/11/2018 | 19:30

La scurt timp după ce Cristi Borcea a fost săltat de procurorii DIICOT în această seară, oficialii instituției au emis un comunicat. În rândurile făcute publice, au fost explicate motivele pentru care soțul Valentinei Pelinel are din nou probleme cu legea.

Citește și: Prima declarație a lui Gigi Becali, după ce a aflat despre perchezițiile din casa lui Cristi Borcea: “Au fost de tip mafiot”

Primul comunicat dat de DIICOT, după ce Cristi Borcea a fost ridicat de procurori. Motivul pentru care afaceristul are din nou probleme cu legea

După 12 ore de percheziții, Cristi Borcea a fost dus la audieri de procurorii DIICOT. Fostul șef de la Dinamo ar fi făcut împreună cu mai mulți oameni de afaceri tranzacții și transferuri financiare interne în firme și nu au plătit TVA-ul, au înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe contracte fictive, anunță Antena 3. Prejudiciul este de 40 de milioane de lei din evaziune fiscală și un prejudiciu de 90 de milioane de lei din spălare de bani.

Citește și: Ce făcea Valentina Pelinel în timp ce procurorii percheziționau vila lui Borcea

S-a reţinut că sumele înregistrate de firmele “partenere” cu titlu de cheltuieli nu îndeplineau cerinţele legale pentru a fi deductibile fiscal, din probele administrate în cauză rezultând astfel că operaţiunile erau fictive. Pentru a evita obligaţiile de la plata TVA şi a impozitului pe profit aferent încasărilor realizate prin intermediul societăţilor comerciale deţinute, membrii grupului infracţional au recurs la constituirea unor circuite de tip ”suveică”, firmele din componenţa acestora fiind controlate prin interpuşi şi având comportament de tip fantomă.

În mod concret, firmele controlate de către suspecţi au declarat livrări fictive către alte firme controlate din circuit, sumele aferente fiind ulterior transferate succesiv prin mai multe asemenea societăţi şi direcţionate către alte firme controlate de către aceştia sau alţi membri ai grupului infracţional  sau către conturi bancare personale (…). Prejudiciul creat prin activitatea infracțională este estimat la suma de 40.000.000 de lei iar suma totală supusă procesului de spălare este de aproximativ 90.000.000 lei.

Probele administrate în cauză au relevat  existenţa  unui al doilea circuit de tranzacţionare cu caracter evazionist creat de un nucleu comun de societăţi beneficiare ale sumelor de bani (din primul circuit) şi care constau în derularea unor relaţii comerciale fictive în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat prin operaţiuni (distincte de cele rezultate din primul circuit) realizate de două societăţi comerciale cu alte trei societăţi, circuit urmat similar  prin operaţiuni succesive de spălare (prin transferuri financiare interne sau externe respectiv retrageri de numerar), în scopul obţinerii produsului final infracţional, se arată în comunicatul emis de ofcialii DIICOT.

Citește și: Denunțătorul lui Sebastian Ghiță, umflat de DIICOT în cazul Borcea

Avocatul lui Cristi Borcea, declarații despre noul dosar de evaziune fiscală și spălare a banilor în care apare numele afaceristului

Pavel Abraham a dat un interviu în care a făcut mărturisiri despre evenimentele care s-au petrecut astăzi, 2 noiembrie, la reședința lui Cristi Borcea.

Au fost chemate mai multe persoane pentru a fi audiate, în calitate de suspecţi sau chiar inculpaţi. N-am mandatul clienţilor mei şi sunt foarte mulţi. Până în acest moment, pe domnul Borcea nu îl am. Erau nişte afaceri comerciale în care se percepea un comision de o animită persoană care nu îşi îndeplinea obligaţiile prevăzute de stat. Precizez că cel puţin clienţii pe care îi reprezint eu şi-au plătit toate obligaţiile faţă de stat. Şi TVA şi impozit pe profit şi în această calitate ei participă la proces, dat fiind faptul că o persoană din Republica Moldova nu şi-a îndeplinit obligaţiile fiscale faţă de stat. Domnul Borcea nu va fi reţinut şi ulterior arestat, dat fiind şi faptul că a trecut o mare perioadă de timp din momentul în care se presupune că faptele s-au săvârşit. Acum, după atât timp, să presupui că ar fi o problemă cu privire la ele, cred că nu ar fi normal, a declarat apărătorul lui Cristi Borcea în cadrul unei emisiuni de la Antena 3.

Valentina Pelinel și Cristi Borcea s-au căsătorit în toamna acestui an

Valentina Pelinel este un fost fotomodel din România. În anul 1999, Valentina Pelinel a câștigat concursul “Top Model România” și astfel a reușit să ajungă fotomodel la New York, în Statele Unite. A fost căsătorită cu politicianul Cristian Boureanu de care a divorţat în 2014.

La începutul anului 2016, Valentina Pelinel a anunţat că este însărcinată, iar zvonurile îl dădeau ca tată pe Cristi Borcea. La scurt timp de la naștere, fotomodelul a confirmat informaţiile. Ea a devenit mămică pentru prima dată pe 8 iunie 2016. Atunci ea l-a adus pe lume pe Milan Cristian, care e cel de-al şaptelea copil al lui Cristi Borcea. Valentina Pelinel a devenit soția lui Cristian Borcea pe 12 septembrie 2018. În ziua în care a avut loc cununia civilă s-a aflat și că vedeta este însărcinată cu gemeni. Nunta celor doi a fost pe 30 septembrie în Budapesta.