Rezultate promițătoare! Au fost efectuate primele teste umane pe vaccinul produs de AstraZeneca împotriva COVID-19. Vaccinul nu a prezentat efecte secundare și a determinat producția de anticorpi

Autor:
Publicat: 20/07/2020 | 23:13
Rezultate promițătoare! Au fost efectuate primele teste umane pe vaccinul produs de AstraZeneca împotriva COVID-19. Vaccinul nu a prezentat efecte secundare și a determinat producția de anticorpi

Au fost efectuate primele teste umane pe vaccinul „AZD1222” dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford. În urma rezultatelor s-a stabilit că vaccinul este sigur şi produce un răspuns imunitar.

Astfel, situația este promițătoare conform rezultatelor primelor stadii ale testelor clinice pe voluntari sănătoşi, susţin datele oferite publicităţii luni, potrivit Reuters.

Vaccinul, denumit AZD1222 nu a prezentat niciun efect secundar grav şi a determinat producţia de anticorpi precum şi un răspuns imunitar din partea celulelor T, conform rezultatelor publicate în jurnalul medical The Lancet. (CITEȘTE ȘI: NOI STUDII DESPRE CORONAVIRUS. BOALA PROVOACĂ INFERTILITATE ÎN RÂNDUL BĂRBAȚILOR)

„Sperăm că acest lucru înseamnă că sistemul imunitar îşi va aminti de virus, astfel încât vaccinul nostru să-i protejeze pe oameni pentru o perioadă extinsă de timp. Avem însă nevoie de mai multe studii ca să putem confirma dacă vaccinul protejează eficient împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 şi cât de mult se va menţine această protecţie”, a declarat coordonatorul acestui studiu, Andrew Pollard, de la Universitatea Oxford.

Vaccinul companiei AstraZeneca, favorit în cursa pentru obţinerea unui vaccin anti-COVID

Vaccinul oferit de compania AstraZeneca, alături de vaccinurile unor companii precum Sinovac Biotech (China), Sinopharm (China) sau Moderna (SUA), se numără printre favoriţii cursei pentru obţinerea unui vaccin anti-COVID. (VEZI ȘI: SCENARIU PESIMIST ÎN ROMÂNIA: PESTE 1 MILION DE PERSOANE INFECTATE CU NOUL CORONAVIRUS ÎN SEPTEMBRIE)

În urma testelor, cercetătorii au precizat că vaccinul a provocat efecte secundare minore, mai frecvente în grupul de voluntari vaccinaţi, faţă de grupul de control, însă o parte dintre aceste efecte secundare pot fi reduse luând paracetamol.

AstraZeneca a semnat o serie de acorduri cu guverne din diferite locuri ale lumii pentru a furniza acest vaccin, dacă se va dovedi eficient şi va obţine aprobarea organismelor de verificare a produselor farmaceutice. Compania a anunţat în mod public că nu va căuta să obţină profit de pe seama acestui vaccin în perioada de pandemie.