Home » Exclusiv » România își ia adio de la Ion Dichiseanu

România își ia adio de la Ion Dichiseanu

De: Răzvan Scarlat 21/05/2021 | 23:34

După mai multe luni în care s-a aflat internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, fiind supravegheat de medici și avându-i alături pe membrii familiei, Ion Dichiseanu s-a stins din viață. Marele actor a murit joi, 20 mai, iar teatrul și cinematografia românească sunt în doliu. În memoria tuturor rămâne ca un artist de excepție, aparițiile sale fiind cu adevărat unice. CANCAN.RO vă prezintă imaginile durerii, în ziua în care România își ia adio de la cel care a fost Ion Dichiseanu. Maestrul este condus pe ultimul drum, spre eternitate, iar toți care l-au îndrăgit sunt alături de familia greu încercată.

UPDATE 13:40 – Celebrul actor Ion Dichiseanu a fost înmormântat în Cimitirul Bellu și a primit ultimele aplauze ale oamenilor care l-au iubit atât de mult. La căpătâi, până în ultimul moment, i-a stat familia, dar și toți cei care au vrut să-i aducă un ultim omagiu.

Ion Dichiseanu a fost înmormântat cu onoruri militare, iar atunci când sicriul cu trupul fără viață al maestrului a fost coborât în mormânt, au fost trase 3 focuri de armă.

Ion Dichiseanu a fost înmromântat

UPDATE 11:36 – Ion Dichiseanu a ajuns la Cimitirul Bellu, acolo unde va fi înmormântat cu onoruri militare. O mulțime de oameni au venit pentru a-și lua rămas bun de la cel supranumit „Lordul”, unul dintre marii actori și cei mai eleganți bărbați ai României.

S-au auzit ropote de aplauze pentru Ion Dichiseanu, cel care va rămâne mereu în sufletele tuturor. Șase militari i-au purtat marelui actor sicriul până în capela în care urmează să aibă loc, în doar câteva clipe, slujba de înmormântare.

Sicriul cu trupul lui Ion Dichiseanu a ajuns la Cimitirul Bellu

UPDATE 10:05 – Sicriul cu trupul neînsuflețit al marelui actor Ion Dichiseanu a plecat, în urmă cu doar câteva momente, spre Cimitirul Bellu, acolo unde, alături de alte nume celebre din muzica, filmul și teatrul românesc, își va dormi somnul de veci.

Sicriul cu trupul lui Ion Dischiseanu a plecat spre Cimitirul Bellu

Trupul neînsuflețit al actorului Ion Dichiseanu a fost depus, vineri, în jurul prânzului, în foaierul Teatrului Nottara, care i-a fost “acasă”. Au fost momente sfâșietoare, la care au participat, alături de membrii familiei, apropiați și colegi de scenă ai regretatului artist. În aplauzele celor prezenți, toți cu ochii în lacrimi, sicriul alb acoperit cu drapelul României a fost așezat în locul unde artistul a scris istorie zeci de ani.

Până la finalul zilei, sute de persoane, cu flori și lumânări, au venit să-i aducă un ultim omagiu marelui actor. Întregul proces s-a desfășurat cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Ion Dichiseanu, depus la Teatrul Nottara

Va fi înmormântat cu onoruri militare

Sâmbătă, 22 mai, la ora 10:00, cortegiul funerar va pleca spre Cimitirul Bellu, unde sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Ion Dichiseanu va fi depus în capelă. Slujba va avea loc ora 12:00, artistul urmând să fie înmormântat cu onoruri militare. Sâmbătă este ziua durerii, ziua în care România își ia adio de la maestrul Ion Dichiseanu, iar CANCAN.RO va fi prezent la fața locului.

(VEZI ȘI: AMINTIRILE LUI ION DICHISEANU DIN LAGĂRUL NAZIST)

Dispariția lui Ion Dichiseanu lasă un gol în lumea artistică din România, iar cuvintele pe care le rostea el într-un interviu acordat în urmă cu aproape un deceniu sunt azi, într-un alt context, la fel de actuale: “Mi-aş dori foarte mult ca mai-marii ţării să înţeleagă, nu doar la nivel declarativ, că o naţiune fără cultură este pierdută şi, deci, să privească mai înţelegător zbaterile noastre şi să ne sprijine concret”.

A făcut parte din “tripleta de aur” a Teatrului Nottara

Unul dintre cei mai iubiți actori din România, Ion Dichiseanu, s-a stins din viață pe 20 mai, la vârsta de 87 de ani, dintre care peste 40 de ani i-a petrecut pe scena Teatrului Nottara. A făcut parte din celebra “tripletă de aur” a Teatrului Nottara, alături de George Constantin și Cristea Avram și a jucat zeci de roluri care i-au adus gloria.

Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1959 și a plecat, împreună cu toată promoția lui, la Teatrul din Botoșani, unde au fost repartizați. După un timp, a fost chemat la București și a primit rolul principal din Antoniu și Cleopatra. Și așa a început un traseu extraordinar în Teatrul Nottara, unde, în cele peste patru decenii, cât a urcat pe scenă, a jucat roluri rămase în istoria teatrului românesc.

Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiți actori ai României

Ion Dichiseanu, carieră de succes în teatru și cinematografie

După Antoniu, i s-a oferit rolul lui Alioșa în Frații Karamazov, în anul 1962, ambele spectacole în regia lui George Teodorescu. Tot în 1962, a jucat, în regia lui Radu Penciulescu, Steaua polară de Sergiu Fărcășan și rolurile au continuat în mari spectacole precum: Oedip rege de Sofocle, regia Mircea Marosin (1964), O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia George Rafael (1966), Othello de W. Shakespeare, regia Cornel Todea (1969), Timon din Atena de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1978), Coriolan de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1979), Citadela sfărâmată de H. Lovinescu, regia Mihai Berechet (1984), Misterele Londrei, un musical după Pygmalion, de G.B. Shaw, regia Dominic Dembinski (1995), Îngeri în America de Tony Kushner, regia Theodor-Cristian Popescu (1999), Ce frumos e în septembrie la Veneția de Teodor Mazilu, regia Nicolae Scarlat (2001), Sărbători fericite de Jean Poiret, regia Dinu Cernescu (2003).

Ion Dichiseanu a avut și o importantă carieră în cinematografie, jucând în peste 50 de filme, iar a doua iubire a vieții lui, pe lângă teatru, a fost muzica, la concerte umplând săli și stadioane întregi. A publicat volumele “Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză” și “Am fost rivalul regelui’.

În anul 2019, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer. De asemenea, a fost ales Cetățean de Onoare al orașului Adjud, unde, de altfel, s-a născut.

Mesaj emoționant transmis de “fratele” Florin Piersic

Florin Piersic a transmis un mesaj emoționant după moartea lui Ion Dichiseanu, care i-a fost coleg și prieten ani buni. Cei doi erau considerați „cavalerii cinematografiei românești”.

Mi-a fost partener. În 1966 ne-am găsit împreună pe platourile de filmare la filmul «Tunelul», o coproducție internațională. Și iarăși în 1984 în «Trandafirul Galben». Noi doi eram considerați cavalerii cinematografiei românești. De televiziune nu mai vorbesc în câte emisiuni ne-am întâlnit. Dar dincolo de toate eram prieteni. O prietenie care a durat o viață.

(NU RATA: „BUREBISTA”, FILMUL CARE L-A BĂGAT ÎN SPITAL PE ACTORUL ION DICHISEANU)

L-am avut invitat la Iași în 2019 la Festivalul «Serile filmului românesc», la a zecea ediție, care mi-a fost dedicată. Am petrecut o săptămână împreună și, Doamne, ce ne-am mai bucurat. Bun, vesel, plin de energie și neastâmpăr. Așa era prietenul meu Ion Dichiseanu. Ți-ai iubit mult profesia și publicul Dicki, dragul meu și n-ai uitat nicio clipă de ce te-ai făcut actor. Însă destinul a făcut ca tu, «dezgustat de atâtea măști grotești, să ieși din scenă, plângând între culise», vorba poetului Mihai Coreanu. O lumină arde pentru sufletul tău. Rămâi în amintirea mea, prieten al meu!”, a transmis Florin Piersic.

Fan înfocat al Rapidului

Ion Dichiseanu a iubit Rapidul, poate la fel de mult ca și cariera. Maestrul a fost un înfocat fan al formației din Giulești, având o legătură de suflet cu echipa formată pe lângă atelierele CFR Grivița de angajații Căilor Ferate Române.

În urmă cu doi ani, marele actor mărturisea că înaintașii săi au lucrat în cadrul CFR, iar copilăria și-a petrecut-o jucând mingea pe lângă calea ferată. Totodată, a jucat la juniorii Rapidului, însă destinul a făcut ca el să urmeze calea scenei, nu cea a fotbalului.

Am jucat fotbal la «pitici» la Rapid. Mi-a plăcut mult sportul în general și fotbalul în special, dar n-am prea avut timp pentru el. În schimb, am fost alături de Rapid tot timpul. Și atunci când eram plecat din țară”, mărturisea marele actor în 2019 pentru Libertatea, la un meci de foc din Liga a 3-a dintre Rapid și FCSB II, la care a asistat alături de Mircea Lucescu și alți 7.000 de suporteri alb-vișinii.

Parteneri
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au dat vestea pe care nu își dorea să o audă: „Mi-am dat seama că nu…”
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Cât costă inelul cumpărat de Armin Nicoară, iubitei sale Claudia Puican. Familia a rămas fără cuvinte când a auzit suma dată
Cât costă inelul cumpărat de Armin Nicoară, iubitei sale Claudia Puican. Familia a rămas fără...
Gabriela Cristea l-a MINȚIT pe Tavi Clonda? Soțul vedetei a dat-o de gol, fără să își dea seama EXCLUSIV
Gabriela Cristea l-a MINȚIT pe Tavi Clonda? Soțul vedetei a dat-o de gol, fără să...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată tânăra
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă:
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Imagini șocante! Ultimele secunde de viață ale tânărului asasinat de motociclistul Americanu
Imagini șocante! Ultimele secunde de viață ale tânărului asasinat de motociclistul Americanu
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de lei››
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de...
Antonia, copleşită de suferinţă: „E greu să știu că nu se simte bine și nu îi sunt alături”
Antonia, copleşită de suferinţă: „E greu să știu că nu se simte bine și nu...
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un băiețel! El e Zanni Jr.: ”Să vii să-ți iei copilul” Cine e MAMA:
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Femeia cu cea mai mare gură din lume. Poate să mănânce o porție întreagă de cartofi dintr-o dată
Femeia cu cea mai mare gură din lume. Poate să mănânce o porție întreagă de...
Loredana Groza, senzație pe plajă cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele pe plajă
Loredana Groza, senzație pe plajă cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele pe...
Adevărata cauză a morții! Ce au găsit în sângele Adrianei Bunea, profesoara decedată după rapel
Adevărata cauză a morții! Ce au găsit în sângele Adrianei Bunea, profesoara decedată după rapel
Ce ascunde Dana Budeanu. Relația specială pe care o are cu Jennifer Lopez. Legătura a pus bazele unei afaceri. FOTO
Ce ascunde Dana Budeanu. Relația specială pe care o are cu Jennifer Lopez. Legătura a...
Iri Columbeanu și Monica, din nou împreună? Omul de afaceri a dezvăluit tot. Detalii BOMBĂ
Iri Columbeanu și Monica, din nou împreună? Omul de afaceri a dezvăluit tot. Detalii BOMBĂ
"Da, l-am ucis pe tata, eram îngrijorat pentru mama!" Un băieţel de 14 ani a...
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din Grecia, cu amanta
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din...
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Singurul loc din România unde bărbații au câte patru neveste. Tinerele sunt alese după culoarea părului: Dacă are păr blond…
Singurul loc din România unde bărbații au câte patru neveste. Tinerele sunt alese după culoarea...
Boala cumplită care seceră tot mai mulți români. Când trebuie să mergi de urgență la spital
Boala cumplită care seceră tot mai mulți români. Când trebuie să mergi de urgență la...
Doliu naţional! A murit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din România
Doliu naţional! A murit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din România
Jocuri de noroc la USR . DNA scoate la iveală angajările fictive de la Camera Deputaților. FOTO
Jocuri de noroc la USR . DNA scoate la iveală angajările fictive de la Camera...
Alertă meteo ANM Cod Roșu! Vine urgia în România în următoarele ore. Va fi prăpăd cu furtuni și vijelii puternice
Alertă meteo ANM Cod Roșu! Vine urgia în România în următoarele ore. Va fi prăpăd...
Surpriză de proporții în aplicația Waze. O poți folosi chiar acum
Surpriză de proporții în aplicația Waze. O poți folosi chiar acum
SECRETUL lui Kate Middleton s-a aflat. Ce își aplică pe față pentru un ten impecabil
SECRETUL lui Kate Middleton s-a aflat. Ce își aplică pe față pentru un ten impecabil
COVID-19. Ţările cu risc epidemiologic SARS-CoV-2: Franţa intră pe lista roşie. Noul document publicat de CNSU
COVID-19. Ţările cu risc epidemiologic SARS-CoV-2: Franţa intră pe lista roşie. Noul document publicat de...
Irinel Columbeanu a dezvăluit public ce se întâmplă între el și Monica Gabor: „Credeți-mă că e foarte bine”
Irinel Columbeanu a dezvăluit public ce se întâmplă între el și Monica Gabor: „Credeți-mă că...
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi siluită”
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
FOTO. Transformarea milionarului care o plimba pe Daniela Crudu cu elicopterul la vila lui! Ioan Neculaie, aproape imposibil de recunoscut pe litoral
FOTO. Transformarea milionarului care o plimba pe Daniela Crudu cu elicopterul la vila lui! Ioan...
Are corp de adolescentă, deși are 46 de ani. Cum arată când se întoarce cu fața e incredibil
Are corp de adolescentă, deși are 46 de ani. Cum arată când se întoarce cu...
N-au ținut cont că-s în public și au dat frâu liber imaginației! Două vedete, scene interzise pe plajă în Mykonos
N-au ținut cont că-s în public și au dat frâu liber imaginației! Două vedete, scene...
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 5 august 2021: Numerele extrase - Joker, Noroc LIVE Premiu de aproape 6 milioane euro la Joker!
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 5 august 2021: Numerele extrase - Joker, Noroc LIVE...
De ce ard  Italia, Turcia şi Grecia?
De ce ard Italia, Turcia şi Grecia?
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele mai iubite branduri de încălţăminte din lume. Milioane de oameni poartă astăzi pantofii săi
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...
"Să înjure Laurențiu? Copiii? Pe mine??!" Prodanca, noi dezvăluiri despre căsnicia cu Reghe
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS
Fotografii în exclusivitate cu Nicu Ceaușescu înainte să moară
Fotografii în exclusivitate cu Nicu Ceaușescu înainte să moară