Românii vor avea parte de noi restricții. Klaus Iohannis, întâlnire cu Raed Arafat şi Marcel Vela la Cotroceni

Publicat: 30/07/2020 | 08:47
Românii vor avea parte de noi restricții. Klaus Iohannis, întâlnire cu Raed Arafat şi Marcel Vela la Cotroceni

Președintele României, Klaus Iohannis, urmează să se întâlnească, în cursul zilei de joi, pentru a discuta despre situaţia cauzată de coronavirus în Romania cu Raed Arafat şi Marcel Vela la Cotroceni.

Șeful statului susţine că situația epidemiologică s-a agravat, astfel că în şedinţa de joi se vor analiza noi măsuri. Preşedintele României spune că reinstituirea stării de urgență este ultima soluție.

Citește și: Ministru bosniac, Salko Bukvarevic, a fost ucis de noul coronavirus

„Am ajuns de la câteva sute de cazuri pe zi la 1200 de cazuri noi, e clar că trebuie făcut ceva. Sunt măsuri simple. Nimeni nu poartă masca de plăcere, dar e singura metodă prin care putem îngrădi răspândirea virusului. Distanțarea este foarte importantă. Până la urmă, trebuie să fim realiști: ce vrem, să dăm frâu liber bolii sau să îngrădim răspândirea pandemiei?”, a declarat Klaus Iohannis în cursul zilei de miercuri.

Starea de urgență, ultima măsură

Decizia de reintrare în starea de urgență se poate lua doar în măsura în care specialiștii îmi spun că nu există altă soluție – și eu cred că există altă soluție. Sper că românii vor respecta normele, astfel încât să putem controla răspândirea acestei boli. Sunt convins că împreună vom reuși să stăpânim această epidemie rezonabil, a spus Iohannis.

Noile măsuri urmează să fie publicate în Monitorul Oficial

Raed Arafat a prezentat, tot miercuri, noile măsuri privind limitarea răspândirii noului coronavirus propuse de Comitetul Național pentru Stuații de Urgență și aprobate în ședința de Guvern. Deşi iniţial se vorbea de distanţare fizică pe plajele din România pentru toate persoanele care nu fac parte din aceeaşi familie, Raed Arafat a anunţat că Guvernul a eliminat aceste măsuri din Hotărârea de Guvern.

Nu rata: Lista completă a regulilor noi adoptate de Guvern! S-a interzis dansul iar terasele vor avea program limitat

Secretarul de stat a mai anunțat că au fost aprobate două măsuri: cea privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, în condiții stabilite de autoritățile locale, și cea privind orarul de funcționare al teraselor, cluburilor, barurilor și sălilor de jocuri de noroc.