Starea de alertă în România, prelungită cu încă 30 de zile

Publicat: 15/07/2020 | 15:35
Starea de alertă în România, prelungită cu încă 30 de zile

Președintele Klaus Iohannis a anunţat, la finalul discuției cu membrii Guvernului, prelungirea stării de alertă în România cu încă 30 de zile. 

Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Raluca Turcan, Marcel Vela, Nelu Tătaru și Raed Arafat s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre măsurile de gestionare pandemiei de coronavirus.

Executivul s-a reunit miercuri în şedinţă extraordinară pentru a decide cu privire la prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Actuala stare de alertă decisă de Guvern expiră vineri, 17 iulie.

Președintele Klaus Iohannis a anunţat, la finalul discuției cu membrii Guvernului, prelungirea stării de alertă în România cu încă 30 de zile. Klaus Iohannis a precizat că nu vor fi instituite alte restricții, în afară de cele aflate deja în vigoare.

„Nu doar că nu scade numărul bolnavilor, ci crește, este evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile. Se vor păstra doar restricțiile care sunt acum în vigoare. Nu se prevede acum introducerea de noi restricții cum, din păcate, având această evoluție, nu poate fi vorba de a introduce noi relaxări.

Situația epidemiologică nu este bună. Ați văzut că am avut și astăzi peste 600 de persoane care au fost detectate cu Covid-19. Este mult, este foarte mult și, în acest context, dragi români, vreau să vă spun trei lucruri: protejați-vă, protejați-vă și protejați și pe alții”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, atac dur la adresa PSD

Marți, Klaus Iohannis a criticat din nou PSD pentru amânarea proiectului de lege care reglementează carantina, izolarea și internarea pacienților confirmați cu COVID-19. (VEZI ȘI: MINISTRUL ECONOMIEI, DECLARAȚII DESPRE ÎNCHIDEREA TERASELOR DUPĂ ORA 22 DIN CAUZA NUMĂRULUI MARE DE INFECTĂRI CU NOUL CORONAVIRUS)

”Vă spun drept că sunt siderat de felul în care PSD a reacționat și reacționează în Parlament acum, când este în discuție o lege foarte importantă, legea care reglementează izolarea persoanelor bolnave și carantinarea persoanelor.

Este o lege care a fost introdusă în Parlament în regim de urgență și toată lumea, pe bună dreptate, s-a așteptat să fie discutată în regim de urgență, fiindcă este nevoie de ea. Este urgentă nevoie de această lege. PSD a venit cu argumente care pur și simplu sunt false.

Ziceau că trebuia să vină Guvernul mai repede cu această lege, or Guvernul nu avea cum să vină cu această lege până când nu s-au publicat argumentele Curții Constituționale.

PSD reclamă că această lege nu este bine făcută. Păi, rațiunea unei dezbateri parlamentare este tocmai de a găsi cea mai bună formă de lege.

Una peste alta, putem să constatăm că PSD tergiversează această discuție. Și trebuie să recunosc că și pe mine mă surprinde acest cinism exagerat de care dă dovadă PSD, tergiversând adoptarea acestei legi.

Și, în acest fel, ce se întâmplă de fapt este că PSD privează Guvernul de un instrument foarte important, absolut necesar în combaterea acestei epidemii. Privează Guvernul de acest instrument, care reglementează izolarea și carantinarea.

Vă spun drept – este extrem de trist, este șocant, fiindcă această tergiversare, prin care PSD probabil vrea să pară important sau interesant, poate să coste viața a zeci, doamne ferește, poate chiar a sute de români.

Reiau apelul meu către Parlament: finalizați discuțiile! Aprobați o formă bună pentru această lege! Altfel, veți fi, moralmente, răspunzători de moartea poate a zeci sau chiar a sute de români! Acest comportament, această tergiversare este intolerabilă!”, a declarat, marți, Klaus Iohannis.