Studiu: Modelele de videochat au un nivel de stimă de sine ridicat

Autor: Maria H.
Publicat: 25/09/2019 | 19:59
Studiu: Modelele de videochat au un nivel de stimă de sine ridicat

Un studiu efectuat pe un eșantion de 103 modele de videochat, respectiv 52 de sex feminin și 51 de sex masculin, scoate la iveal rezultate care la o primă vedere pot părea suprinzătoare. Dar același studiu explică de ce evaluările sunt absolut normale.

Modelele au obținut un scor total al stimei de sine peste scorul total standard, astfel modelele femei au obținut cu 26% peste scorul standard și modelele bărbați au obținut cu 21% peste scorul standard, ceea ce poate fi interpretat ca aceste persoane sunt de succes în viață și capabile să-și atingă obiectivele socio-profesionale.

Aceste persoane pot face față cu ușurință situațiilor stresante și absorb relativ ușor criticile din partea celorlalți. Totodată, se simt valoaroase chiar și atunci când nu sunt apreciate de cei din jur, manifestând atât un caracter independent, cât și puterea de a reuși fără ajutor extern în ceea ce-și propun.

Iată ce componente au scorat pentru obținerea acestui total:

1.Percepția generală despre sine

Scorul obținut de către modelele de videochat privind percepția asupra sinelui scoate în evidență un scor peste scorul standard. La modelul bărbat, cu 8% peste scorul standard, iar la modelul femeie cu 3% peste scorul standard.

Așadar, aceste persoane tind să se perceapă ca având încredere în forțele proprii și ca fiind capabile să gestioneze cu ușurință situațiile de natură emoțională. Sunt persoane sigure pe sine, simțindu-se bine în propria piele.

 2. Relația cu colegii de la locul de muncă

Este vorba despre așa numitul „Eu social”. Scorul obținut scoate în evidență un scor sub standard: la modelul bărbat 48% din scorul standard, iar la modelul femeie 42%.

Prin urmare, modelele de videochat au o sensibilitate ridicată la criticile colegilor și preferă să lucreze independent. Aceste persoane nu-și fac prieteni ușor și nu inițiază conversații, de teama de a nu fi criticate, având tendința de a nu se simți confortabil în prezența celorlalți. Experiența comunicării zilnice cu multe persoane necunoscute aduce un plus de rezervă față de afirmațiile celor din jur și o atenție ridicată la tentativele de apropiere ale unor persoane recent sau mai puțin cunoscute.

3. Percepția despre părinți

Sub denumirea de ”Eu familial”, scorul obținut de către modelele de videochat scoate în evidență un scor sub scorul standard: la modelul bărbat 55% din scorul standard, iar la modelul femeie 45%.

Interpretare: modelele de videochat trăiesc cu credința că familia nu-i valorizează suficient, considerând că membrii ei au așteptări nerealiste. Aceste persoane simt nevoia de a pleca de acasă, pentru că resimt lipsa de încredere, în abilitățile lor, a celor din familie, care nu percep nici complexitatea, nici calitatea muncii lor, dar nici rezultatele materiale și personale peste medie, preferând să se blocheze în stereotipuri.

4. Experiența profesională

Scorul obținut de către modelele de videochat privind ”Eul profesional” scoate în evidență un scor sub scorul standard: la modelul bărbat 24% din scorul standard, iar la modelul femeie 25%.

Așadar, modelele de videochat înregistrează performanțe financiare notabile la locul de muncă, însă posibila stigmatizare a activității lor le determina să ascundă câștigurile financiare obținute. Cu alte cuvinte, aceste persoane sunt foarte capabile să facă performanță, însă nu simt nevoia să arate asta în mod public, pentru a nu atrage invidia și chiar posibilul sabotaj al celor din jur.

Concluzii

Persoanele care sunt modele de videochat au o stimă de sine ridicată, fiind conștiente de resursele intelectuale și emoționale pe care le au. Aceste persoane pot gestiona cu ușurință emoțiile sau eventualele critici și sunt capabile să facă performanță la locul de muncă.

În urma analizei se pooate observa că familia joacă un rol important în viață lor, modelele de videochat având nevoie să fie susținute și să li se recunoască adevăratele calități vocaționale și intelectuale.

Totodată, rezultatele studiului au scos în evidență că stigmatizarea modelelor de către cei din jur le influențează atât relațiile de la locul de muncă, cu colegii, cât și percepția privind câștigurile materiale.

În relația cu propria persoană, modelele se simt confortabil, însă, tot din cauza stigmatizării celorlalți, au tendința de a se izola sau de a-și ascunde propriile realizări.

Se mai observă că persoanele model de videochat sunt extrem de ușor adaptabile și foarte încrezătoare în capacitățile lor de a aborda orice altă profesie sau carieră.

* În cadrul studiului s-au folosit următoarele teste:

CSEI – inventarele stimei de sine Coopersmith

Scala stimei de sine Rosenberg

TPA – evaluarea personalității antisociale

Vrei să afli mai multe despre acest domeniu, direct de la cei care se ocupă? Poți să-i suni sau să le scrii pe Whatsapp, AICI. Îți vor răspunde pe loc și cu plăcere la orice întrebare.

Urmărește secțiunea eChat by Studio20 în Cancan și vom reveni cu detalii interesante din culisele acestei industrii. Pune-ne întrebări și vom încerca să le răspundem în articolele care urmează.

 

Citește și...