Top cele mai mari aeroporturi din Europa

Autor: Alina S.
Publicat: 17/10/2019 | 10:00

Cel mai mare aeroport din Europa este tranzitat, anual de peste 80 de milioane de pasageri. Vezi topul celor mai mari aerporturi din Europa și din lume

Aeroportul cel mai mare din Europa și al șaptelea din lume, după numărul de pasageri care îl tranzitează în fiecare an, se află în Marea Britanie.

Cel mai mare aeroport din Europa

Cel mai mare aeroport din Europa rămâne Heathrow, din Londra, care a trecut, în 2018, de cifra de 80 de milioane de pasageri deserviți.

Cele mai mari aeroporturi din Europa 

1. Aeroportul Heathrow Londra

80 milioane de pasageri, trec, anual, prin cel mai mare aeroport din Europa.

A fost deschis în anul 1929 și este, în prezent, cel mai aglomerat aeroport al Europei. Este amplasat la 22 de kilometri de centrul Londrei. British Airways și Virgin Atlantic au baze pe acest aeroport. Heathrow este locul de plecare a avioanelor către mai mult de 200 de destinații internaționale.

2. Aeroportul Charles de Gaulle Paris

Aeroportul Charles de Gaulle  – Paris-Charles de Gaulle Airport –  cunoscut şi sub numele de Aeroportul Roissy, este cel mai mare aeroport din Franţa. Aeroportul CDG este pe locul 2 în topul celor mai mari aeroporturi din Europa după numărul de pasageri. Acesta este tranzitat de peste 60 de milioane de pasageri, anual.

Aeroportul se afla la 23 km  N-V de Paris, în localitatea Roissy-en-France, şi este numit după generalul şi fostul preşedinte francez Charles de Gaulle. Aeroportul a fost înfiinţat în 1974.

3. Aeroportul Frankfurt

Este cel mai aglomerat aeroport din Germania și unul dintre cele mai importante centre de tranzit din lume. A fost deschis în 1936 și se află la 12 km de centrul orașului Frankfurt. Pasagerii apreciează deplasarea ușoară între terminaluri, în ciuda mărimii sale, precum și abundența de magazine și restaurante.

4. Aeroportul Amsterdam

Acest aeroport a fost mai întâi o bază militară. Cel mai important aeroport olandez se află la mai puțin de 10 kilometri de Amsterdam. Companiile aeriene KLM, Transavia și Delta au baze aici. Schiphol este apreciat de turiști în special pentru varietatea zonelor de relaxare

5. Aeroportul Istanbul

Aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul, al cincilea ca mărime din Europa, și-a închis porţile pentru zborurile de pasageri începând cu data de 3 martie 2019, când a trnsferat ștafeta către noul Istanbul Airport. Dacă aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul a fost tranzitat de peste 60 de milioane de pasageri pe an, noul aeroport aspiră să ajungă la 90 de milioane de pasageri în 2019 pentru ca în cursul unui deceniu să ajungă la o capacitate de 200 milioane de pasageri pe an.

Cel mai mare aeroport din România

Traficul pe aeroportul Henri Coandă Otopeni , cel mai mare din ţară, este de zece ori mai mic decât cel înregistrat pe aeroportul Heathrow din Londra, cel mai mare din Europa, şi de şase ori mai mic decât cel de pe aeroportul Charles de Gaulle, al doilea de pe continent.

Citește și: VALI VIJELIE A ”DAT SPECTACOL” ÎN SALA DE AȘTEPTARE DIN AEROPORT! PASAGERII N-AU ȘTIUT CUM SĂ REACȚIONEZE…

Cele mai mari aeroporturi din lume

Aeroportul Hartsfield din Atlanta este cel mai mare din lume după numărul total de pasageri deserviți. În 2018 peste 107 milioane de pasageri au tranzitat aeroportul Harstfield, o medie de aproape 300 de mii de pasageri zilnic. Harstfield rămâne și aeroportul care operează cele mai multe zboruri zilnic, cu o medie de peste o mie pe zi.

Pe locul doi în topul celor mai mari aeroporturi din lume se află aeroportul Internațional din Beijing, care a depășit, în 2018,  în premieră 100 de milioane de pasageri. Iar pe locul trei se află aeroportul din Dubai.

Citește și...