Acasă » Exclusiv » NASA a premiat o elevă din Călărași pentru proiectarea unei nave spațiale

NASA a premiat o elevă din Călărași pentru proiectarea unei nave spațiale

De: Maya Radu 22/04/2018 | 23:55

Fiică de educatoare şi pompier, viitor medic chirurg, cu suflet de artistă, Ana Maria Păpurică este geniul din Călăraşi care i-a uimit până şi pe inginerii NASA. Tânăra a fost premiată la competiţia internaţională NASA Ames Space Settlement Contest, după ce a proiectat o navă spațială ce poate susține viața a 7.000 de oameni, pe o perioadă nelimitată de timp. Ana Maria și-a dezvăluit povestea, în exclusivitate pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Faceţi cunoştinţă cu Ana Maria Păpurică, tânăra care a uimit o ţară întreagă cu aptitudinile sale. Ana este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” din Călăraşi. Un suflet de artist, Ana şi-a propus încă de mică să îşi construiască un viitor măreţ. Nimic nu pare să-i stea în cale.

„În fiecare an am participat cu mult entuziasm la olimpiade şcolare, precum olimpiada de limba şi literatura română, olimpiada de lectură, olimpiada de lingvistică, matematică şi engleză. Trăsăturile care mă definesc sunt ambiţia, perfecţionismul şi întotdeauna am dorit să fiu «excelentă». Liceul a reprezentat pentru mine o deschidere către nou, întrucât în clasa a IX-a am avut parte de experienţe inedite prin participarea la diverse proiecte, precum sesiunile GROW, la evenimente axate pe dezvoltarea personală, precum şi la concursul NASA Ames Space Settlement Design, care, cu siguranţă, iese din tiparele oricărei competiţii şcolare”, își începe povestea Ana Maria. (VEZI ȘI: SE ÎNTÂMPLĂ ÎNTR-UN LABORATOR DIN SLATINA. MATERNITATEA DE ROBOŢI)

Fascinată de absolut

Proiectul realizat de Ana Maria a fost declarat câștigător de NASA

I-a plăcut întotdeauna să-şi depăşească limitele, şi-a propus ţeluri înalte şi a muncit pentru ele. „Cred că fiecare dintre noi are în suflet o fascinaţie pentru absolut: Întotdeauna ne întrebăm dacă există lucruri în afara orizontului pe care îl putem cuprinde cu privirea, dacă există lucruri mai mari decât noi, pe care nu le putem stăpâni. Astronomia, ca ştiinţă, m-a atras în mod deosebit, deoarece toate lucrurile pe care le studiază par atât de aproape de mine”, spune tânăra.

Cea care a îndrumat-o a fost profesoara de matematică. Corina Ionescu, profesor la liceul din Călăraşi, le-a prezentat elevilor posiblitatea participării la acest concurs. Iniţial, a participat anul trecut la proiect alături de alţi 13 elevi şi au obţinut menţiune. Anul acesta s-a ambiţionat să reuşească pe cont propriu.

„Am acceptat provocarea, pe care mi-am fixat-o singură, de a realiza proiectul individual. Acest curaj se datorează faptului că doamna profesor m-a ajutat să îmi descopăr adevăratul potenţial şi mi-a arătat că pot realiza orice îmi propun, iar în tot acest timp m-a încurajat şi nu mi-a permis să renunţ la această aspiraţie”, a declarat Ana Maria. (CITEȘTE ȘI: CUM A DEVENIT FRANCEZA ”A DOUA LIMBĂ OFICIALĂ” LA… RÂMNICU SĂRAT!)

“Mi-au venit idei înainte să adorm”

Ana Maria este așteptată la ISDC (International Space Development Conference), care va avea loc în perioada 24-27 mai 2018 la Los Angeles

Proiectul de concurs a stârnit mii de idei în capul Anei. Recunoaşte că i-a fost greu, că uneori s-a simţit epuizată, dar ambiţia nu a lăsat-o să renunţe.

„Proiectul este o mare provocare, într-adevăr, care uneori a părut imposibilă, căci numărul de 110 pagini reprezintă un procent infim din cantitatea de informaţii pe care am selectat-o şi prelucrat-o pentru a alege cele mai bune variante. Cu toate acestea, nu am simţit nici măcar o clipă oboseală, căci simpla dorinţă de a duce cartea la bun sfârşit, de a crea ceva uimitor care poate aduce o contribuţie viitorului mă împlinea sufleteşte şi îmi menţinea vie voinţa. În mintea mea se desfăşurau în continuu idei, planuri şi schiţe pe care le puneam pe hârtie imediat, pentru a le folosi ulterior. De multe ori mi-au venit idei înainte să adorm, imediat după ce mă trezeam sau în timpul orelor de curs”, povestește Ana pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA.

„Oamenii de lângă mine mă încurajează să continui”

Vestea obținerii premiului a fost primită cu bucurie de toţi cei dragi Anei. A fost felicitată de oameni cunoscuţi, de autorităţi şi asta o motivează.

„Susţinerea morală nu a încetat să se răsfrângă asupra mea, căci toţi oamenii de lângă mine mă încurajează să continui să excelez. În aceste momente mă simt extrem de apreciată şi recunoscătoare”, adaugă Ana Maria.

Când nu proiectează, Ana visează la tot ce este frumos. Este o fire artistică.

„Îmi place să scriu, să cânt, să pictez, să desenez, însă domeniul artei plastice este cel care are o mare însemnătate pentru mine. Expun lucrări în mod regulat la Saloanele Anuale de Artă, Saloanele de Toamnă şi alte vernisaje organizate în Călăraşi”, mai spune Ana. (NU RATA, AICI: OLIMPICA LA ENGLEZĂ FACE VOLUNTARIAT. E PROFESOARĂ LA 16 ANI PENTRU COPIII DINTR-UN SAT DIN TELEORMAN)

“Evaluările au devenit pedepse”

Despre sistemul de învăţământ românesc are şi cuvinte de laudă, dar şi critici. Proiectul şi reuşita sunt rezultatul studiului individual. Au ajutat-o cunoştinţele acumulate la şcoală, dar spune că sunt pur teoretice uneori şi că în România elevii sunt mult mai solicitaţi decât cei din alte ţări. „Am observat că se pune extrem de mult accentul pe note şi am început să le punem pe o poziţie superioară scopului evaluărilor, şi anume identificarea punctelor slabe şi întărirea lor. După evaluări se continuă predarea altor capitole, deşi elevii încă au lacune mari.  Evaluările au devenit pedepse: «Dacă continuaţi să faceţi gălăgie, vă dau lucrare».  Luând exemplul Statelor Unite ale Americii, ar trebui să se pună mai mult accentul pe aplicaţiile practice ale informaţiilor teoretice”, este de părere eleva. (VEZI ȘI: ELEVUL-MINUNE DE LA VASLUI S-A CALIFICAT LA… 4 OLIMPIADE NAȚIONALE!)

Se vede medic chirurg în România

Ana este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” din Călăraşi

„Nu pot spune că viitorul îmi este prea clar, însă întotdeauna mi-am dorit să ajung medic, iar în prezent dorinţa de a deveni medic chirurg este arzătoare. Voi rămâne în ţară pentru a studia medicina, preferabil în Cluj-Napoca sau Bucureşti. Mă văd schimbând lumea, dărâmând mituri, fiind o inspiraţie pentru ceilalţi.  Întotdeauna am dat tot ce am putut din mine, am muncit până la extenuare, iar când nu am făcut-o, ştiu că pauza era necesară, pentru că nu sunt, totuşi, un robot”, mărturisește Ana.

Speră să poată ajunge la Los Angeles pentru a-și ridica premiul

Tânăra are și un regret, pe care ni l-a împărtășit.

“Singurul regret pe care îl am este acela că m-am lăsat influenţată de părerea celorlalţi despre mine, în special a profesorilor, mi-am îndepărtat privirea de ceea ce sunt cu adevărat”, spune cu sinceritate Ana Maria.

Premiul îl va ridica de la conferinţa ştiinţifică ISDC (International Space Development Conference), care va avea loc în perioada 24-27 mai 2018 la Los Angeles și la care speră să poată fi prezentă, având în vedere costurile mari pe care le implică o astfel de călătorie.

Pentru proiect a parcurs toate etapele: a ales nume, a studiat nevoile omeneşti, cum pot fi satisfăcute, a studiat construcţia navelor spaţiale, protecţia împotriva radiaţiilor, gestionarea urgenţelor, extragerea materiei prime exclusiv din spaţiu. Lucrarea a fost realizată în limba engleză. (NU RATA, AICI: POVESTEA VIOLONISTEI DIN BÂRLAD CARE VORBEŞTE PATRU LIMBI STRĂINE)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine păstrat secret din Apuseni
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
A INCENDIAT plajele din Grecia! Cum arată fiica Anamariei Prodan fără HAINE
A INCENDIAT plajele din Grecia! Cum arată fiica Anamariei Prodan fără HAINE
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ingredientul banal din bucătărie care ne poate scăpa de furnici! Trucul genial pe care trebuie să îl știe toți românii
Ingredientul banal din bucătărie care ne poate scăpa de furnici! Trucul genial pe care trebuie...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală, în Noaptea de Înviere și prima zi de Paște
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns!
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este adevăratul motiv: „Nimeni nu a încercat să vă țepuiască.”
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit ce să nu faci după masa de Paște: “În caz contrar, veți avea nevoie de serviciul de urgență”
Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit ce să nu faci după masa de Paște: “În caz...
Lucrul pe care trebuie să-l faci în dimineața de Paște. Îți aduce prosperitate pentru tot restul anului
Lucrul pe care trebuie să-l faci în dimineața de Paște. Îți aduce prosperitate pentru tot...
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de nerecunoscut la 51 de ani
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Prima ţară din Vest care anunţă sus şi tare că nu-şi trimite armata în Ucraina
Prima ţară din Vest care anunţă sus şi tare că nu-şi trimite armata în Ucraina
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost atât de incredibil...
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Dispută Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „E de datoria noastră să spunem oamenilor adevărul nepopular?”
Dispută Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „E de datoria noastră să spunem oamenilor adevărul nepopular?”
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: ”O să mă duc pe câmp să alerg un miel”
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: ”O să mă duc pe câmp să...
Slujba de Înviere 2024 live online și la TV. Vezi ceremonia de la Catedrala Patriarhală din București
Slujba de Înviere 2024 live online și la TV. Vezi ceremonia de la Catedrala Patriarhală...
Vremea se schimbă, iar fenomene meteo extreme sunt așteptate. Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza până la final de lună
Vremea se schimbă, iar fenomene meteo extreme sunt așteptate. Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza până...