A intrat România în valul 2 al epidemiei de coronavirus? Anunțul făcut de Ludovic Orban

Publicat: 04/07/2020 | 17:30
A intrat România în valul 2 al epidemiei de coronavirus? Anunțul făcut de Ludovic Orban

A intrat România în valul 2 al epidemiei de coronavirus? Premierul Ludovic Orban a răspuns întrebării care stă pe buzele tuturor cetățenilor.

Până pe 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.861 au fost externate.

Totodată, 1.731 persoane infectate cu COVID-19 au murit. Potrivit premierului, primul val încă nu s-a terminat și nu pot fi anticipate evoluțiie coronavirusului. (CITEȘTE ȘI: NUMELE LUI DAN NEGRU APARE ÎNTR-UN DOSAR AL POLIȚIEI! E VICTIMA UNEI REȚELE DE ”PIRAȚI” ONLINE: “ȘTIU CĂ SUNT ZGÂRCITUL SUPREM, DAR…”)

”Cum să fie valul 2? Păi nu s-a terminat valul 1. Haideți să fim cinstiți. Predicțiile care au fost făcute, inclusiv de specialiști, de epidemiologi, sunt niște predicții care nu au putut anticipa pentru că nu se cunoaște absolut orice despre acest virus. Ce se știe e că este un virus destul de… care suferă mutații, care are niște evoluții care, poate, nu pot fi anticipate. Noi ce am făcut? Noi am aplatizat curba de infectare. Asta am făcut. Din toate măsurile pe care le-am luat. Cu niște condiții de risc major pe care nu l-au avut alte țări. Gândiți-vă că România este o țară în care peste 4 milioane de români lucrează în alte țări, în special în Europa.

Avem țări, Italia, Spania, în care sunt peste un milion de români care lucrează. În aceste țări a existat cel mai mare nivel de infectare. Nouă ne-au venit din aceste țări peste 1.7 milioane de români între 26 februarie și 1 iunie. O să vedem, revizuim datele până la perioada de 1 iulie. Deci, la noi, riscul de import al cazurilor de COVID a fost un risc foarte mare, pe lângă transmiterea comunitară. Deci noi a trebuit să luăm aceste măsuri, și le-am luat, pentru a împiedica o creștere explozivă a numărului de cazuri care să ducă la depășirea capacității de tratare de către infrastructura de sănătate din România”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

Se va decreta din nou starea de urgență?

Din cauza numărului ridicat de persoane infectate cu coronavirus, românii se întreabă dacă ne vom întoarce din nou la starea de urgență și la măsurile impuse în acest context.

Ludovic Orban face un apel către populație pentru a respecta în continuare regulile impuse de autorități. Totul pentru a nu fi puși din nou în fața stării de urgență. (VEZI ȘI: ANCA LUI LEO DE LA STREHAIA ȘI “REGELE YOUTUBE-ULUI” PREGĂTESC UN DUET DE SENZAȚIE. “LA STUDIO, MAI FAC BUTOANELE VOCEA SĂ FIE…”)

”Obiectivul nostru este să nu mai venim cu nicio măsură de restricție. În măsura în care oamenii respectă regulile, în măsura în care oamenii respectă regulile, în măsura în care toți cei care au posibilitatea să se implice în respectarea regulilor, iar aici recunoscut deschis: noi nu putem să controlăm toate terasele, toate magazinele din România.

Există o limită în capacitatea instituțiilor statului de a efectua controale. Sigur că acolo unde efectăm controale și găsim încălcări ale regulilor, aplicăm legea și aplicăm amenzi, dar, în mare măsură, respectarea regulilor depinde de patroni, de conducători de instituții, de cei care sunt implicați și aici fac un apel către toți, să aibă responsabilitate”, a mai spus premierul.