A murit Lascăr Duiliu Zamfirescu, ultimul coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai: ”L-a cunoscut pe Regele Mihai în anii formării sale educaţionale”

Publicat: 28/05/2020 | 07:33
A murit Lascăr Duiliu Zamfirescu, ultimul coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai: ”L-a cunoscut pe Regele Mihai în anii formării sale educaţionale”

Lascăr Duiliu Zamfirescu a fost ultimul coleg de Clasă Palatină a Regelui Mihai, iar Principesa Margareta, Custodele Coroanei Regale a României deplânge această pierdere.

Principesa Margareta spune că Lascăr Duiliu Zamfirescu a fost ”un tezaur viu al istoriei contemporane”.

”Majestatea Sa Custodele Coroanei a aflat cu mare tristeţe de trecerea la cele veşnice a ultimului coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai I, domnul Lascăr Duiliu Zamfirescu. Prin trecerea sa la cele veşnice, România pierde un tezaur viu al istoriei contemporane şi ultimul prieten din tinereţe care l-a cunoscut pe Regele Mihai în anii formării sale educaţionale”, se menționează într-o postare pe pagina de socializare a Familiei Regale a României. (CITEȘTE ȘI: NEPOTUL DEZMOȘTENIT AL REGELUI MIHAI ARE PROBLEME FINANCIARE! A ÎNREGISTRAT PIERDERI DE…)

A murit Lascăr Duiliu Zamfirescu. Prietenia dintre el și Regele Mihai a rezistat trecerii timpului

Lascăr Zamfirescu s-a născut la Berlin, pe data de 23 mai 1922. El este fiu al diplomatului Alexandru Zamfirescu şi nepot al scriitorului Duiliu Zamfirescu. Și-a început şcoala în Olanda – într-o instituţie religioasă – și a copilărit în capitalele mai multor ţări, printre care Brazilia și Portugalia, acolo unde tatăl său era trimis ca reprezentant al României.

Ajuns în România – la vârsta de 14 ani, în 1936 – Lascăr Zamfirescu s-a alăturat Clasei Palatine (n.red. – clasă specială de elevi formată în anii 1940 la cererea Regelui Carol al II-lea al României pentru educația fiului său, Voievodul Mihai), din anul al V-lea, până în clasa a VII-a (1939). A devenit foarte apropiat Principelui Moştenitor Mihai, cei doi formând o prietenie care a rezistat peste decenii. În vacanţele de vară, Lascăr Zamfirescu era la Roma, alături de tatăl său, fiind deseori invitat la Florenţa de Regina-Mamă Elena. După absolvirea studiilor, la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, a devenit inginer în electromecanică, lucrând 11 ani în uzinele Malaxa.

Lascăr Zamfirescu mai este cunoscut şi pentru că a fost fratele disidentei exilate Sanda Stolojan, cea pe care a apărat-o în faţa organelor de securitate. După întoarcerea Regelui Mihai în țară, legătura dintre cei doi a fost reluată, Lascăr Zamfirescu fiind devotat regelui şi prietenului său până la moartea acestuia, mai informează Familia Regală a României. (VEZI ȘI AICI: MESAJUL CASEI REGALE, LA UN AN DE LA MOARTEA REGELUI MIHAI I AL ROMÂNIEI!)