Am pătruns în fabrica de clopote de la Vâlcea!

Publicat: 09/05/2019 | 23:19

Lângă Râmnicu Vâlcea funcţionează una dintre puţinele turnătorii de clopote care mai există în ţară. Aici s-au făcut sute de clopote pentru biserici din România, iar multe au mers şi la export, în ţări din Europa, Asia şi America de Sud. Peste 350 de clopote au fost vândute în România şi în străinătate. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă spune povestea inedită a fabricii de clopote. (VEZI ȘI: A RISCAT BANII DE LA NUNTĂ ŞI… A FĂCUT 1 MILION € DINTR-O AFACERE PORNITĂ ÎN GARAJ)

Fabrica de clopote și alte obiecte bisericești este deținută de familia Botoran din Vâlcea. Aceştia povestesc că începutul a fost unul dificil: după 1989, Gheorghe Botoran a reușit să salveze fabrica de la faliment, a preluat tot personalul, iar acum are o afacere de succes, care reprezintă România la nivel regional, pe această nișă.

Au vândut clopote peste mări și țări

Vâlceanii au reușit să se impună pe piața clopotelor

Firma are acum o cifră de afaceri de un milion de euro pe an. E cea mai mare turnătorie de clopote din țară și pe locul 4 în regiune. Produsele fin lucrate au depășit granițele țării, fiind exportate în țări precum Serbia, Germania, Taiwan sau Slovenia. (Cel mai bine platit job din București)

„Este o afacere de familie cu 25 de ani experiență în turnarea bronzului. Peste 350 de clopote vândute în România şi în diaspora”, se prezintă proprietarii fabricii pe pagina de socializare a turnătoriei.

De la an la an au venit comenzi de la biserici din toată ţara, dar şi din străinătate. (NU RATA: PREOTUL ”DORU NEMURITORU” S-A ÎNTORS! A VÂNDUT ”MĂRȚIȘOARE” DE PAPAYA CU FOIȚĂ DE AUR…)

”Facem şi export şi am ajuns aşa de departe în ţări cum ar fi Taiwan, am dat şi în Italia, Armenia, Slovenia, Slovacia, Mexic, Nigeria şi aşa mai departe”, spune George Botoran, responsabil de marketing, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA.

Clopotul scoate până la șapte note

Clopotele au ajuns și la export

Până a fi livrate, clopotele trec şi testul acustic, care este strâns legat de procesul de producţie. Acurateţea sunetului depinde de aliajul şi geometria clopotului, care trebuie să fie perfecte. (VEZI ȘI: UN BĂIMĂREAN CÂŞTIGĂ BANI DIN „ÎMPACHETAT” FUM!)

”Un clopot este chiar un instrument care emană şi până la șapte note, la percuţie”, explică George Botoran.

Turnătoria din Vâlcea lucrează totodată şi alte obiecte bisericeşti, candelabre din bronz precum şi obiecte de artă. Clopotele sunt însă punctul forte al firmei şi sunt căutate inclusiv pentru preţul de aproape 100 de lei pe kilogram. (Poți câștiga 10.000$ în fiecare lună!)

Fac clopote între 7 kilograme și 12 tone

Clopotele sunt realizate din bronz special, înalt aliat. Proprietarii turnătoriei spun că pot turna clopote cu greutăţi cuprinse între șapte kilograme şi 12 tone, produse sub standard IS0 9001. Ei oferă garanţie de 10 ani pentru toate clopotele, dar şi posibilitatea personalizarii din turnare cu textul dorit. (CITEŞTE ŞI: Poveste de succes! A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!)

Citește și...