Am pătruns în ”Regatul farfuriilor din lut”!

Publicat: 13/07/2019 | 22:25

Locuinţele din satul Olari, care aparţine de orașul Horezu din judeţul Vâlcea, sunt unice. Şi asta pentru că fiecare casă e decorată cu obiecte din lut ieșite din mâinile muncite ale proprietarilor. Localitatea este vatra ceramicii oltenești şi a fost inclusă în lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO, în anul 2012. Arta olăritului se transmite din generație în generație, fiind practicată atât de femei cât și de bărbați. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea inedită a ”Regatului farfuriilor din lut”. (VEZI ȘI: EL E ULTIMUL OLAR DIN OBOGA)

Satul Olari este, potrivit autorităţilor locale din Horezu – Vâlcea, cel mai important centru de ceramică din România, cu expoziţii permanente în atelierele meşterilor. Împreună cu Mănăstirea Hurezi, reprezintă emblema localităţii, simbolistica ceramicii de Horezu primind confirmarea valorii sale prin înscrierea în Lista patrimoniului imaterial UNESCO în luna decembrie 2012.

Olăritul, principala sursă de venit

Casele din zonă sunt ornamentate cu farfurii multicolore

„Meşteşugul prelucrării lutului s-a transmis de-a lungul timpului prin intermediul familiilor de olari care au reuşit să-l menţină viu în vatra strămoşească, devenită acum strada Olari. Pe uliţa principală a satului se află 24 ateliere de ceramică în care meşterii modelează argila cu aceeaşi măiestrie neîntrecută ca şi strămoşii lor. (CITEȘTE ȘI: I-AM GĂSIT PE ”MAGICIENII MĂTĂSII”! E SINGURA FAMILIE DIN ROMÂNIA CARE CREȘTE…)

Fiind înzestrat cu o vitalitate creatoare de excepţie, Horezu este un caz aproape singular în cadrul centrelor ceramice romaneşti prin faptul că meşteşugul este practicat ca principală sursă de venit a descendenţilor vestitelor familii de ceramişti: Ogrezeanu, Vicşoreanu, Iorga, Buclescu, Mischiu, Popa în condiţiile unei societăţi moderne, în permanentă schimbare”, spune Nicolae Sărdărescu, primarul din Horezu.

Secretele ceramicii de Horezu

Una dintre casele renumite din satul Olari este „Casa ceramistului” Mihai Bîscu.

„Pământul folosit pentru vase este adus din cariere, doar de olari știute, se sapă toamna și apoi se aduce la atelier, se pune la malaxor și, după ce este pregătit la consistența necesară, se acoperă pentru a fi păstrat în condiții prielnice”, spune Mihai Bîscu.  (NU RATA: POVESTEA OLTEANULUI CARE A REINVENTAT PÂINEA DE CASĂ DUPĂ REȚETA BUNICII)

“Arsul” oalelor, cel mai important

Cocoșul de Hurez, unul dintre motivele celebre pe care meșterii din zonă le promovează

Acesta cunoaște din ochi, ca și cum ar fi pusă pe cântar, cantitatea necesară de lut pentru un anumit tip de vas. După modelare, vasul se lasă la uscat, apoi se decorează. Partea cea mai importantă este “arsul” oalelor. Într-o fostă magazie din curtea casei, acesta arată turiştilor cuptorul în care sute sau mii de oale au fost arse. Cuptorul a fost construit de tatăl său. Cuptorul în care se ard oalele are o capacitate de câteva sute de vase, în funcție de mărime. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA PROFESOAREI CARE A SALVAT COVORUL OLTENESC DE LA DISPARIȚIE)

Etapele obligatorii

Prima dată se încălzește cuptorul, apoi se bagă oalele în el și se acoperă cu cioburi de lut. După ce s-a terminat această operațiune, se mărește flacăra și se lasă oalele la ars timp de opt ore. Arderea oalelor în cuptor se face numai cu lemn de fag tăiat la o dimensiune specifică. După scurgerea celor opt ore, vasele se scot din cuptor, se lasă la răcit și apoi se smălțuiesc din nou și se bagă din nou în cuptor pentru opt până la 10 ore, în funcție de cum arde cuptorul, apoi se lasă la răcit și totul este gata. (NU RATA: EA ESTE ”VEDETA” TÂRGURILOR TRADIȚIONALE DIN ROMÂNIA)

Ceramică specifică

Toți cei interesați de ceramică au ce învăța de la meșterii din Horezu și Olari

Astăzi, centrul ceramic Horezu continuă să fie un adevărat creuzet al creaţiei ceramice româneşti, păstrând elementele definitorii pentru vasele lucrate aici, dar, prin infinita gamă a compoziţiilor cromatice şi decorative, conferind personalitate și expresivitate nebănuite fiecărei piese în parte.

Centrul de la Olari produce un tip de ceramică cu un caracter propriu, unitar, bine definit prin formă, decor, tehnică şi colorit (castroane, farfurii, oale, ulcioare, căni, ceşti de ţuică, de diferite mărimi, de uz casnic sau decorative). (VEZI ȘI: L-AM GĂSIT PE ULTIMUL OPINCAR AL OLTENIEI!)

Citește și...