Analist politic american: „Ponta, liderul care poate oferi României un viitor mai bun”

Publicat: 14/11/2014 | 12:06
Analist politic american: „Ponta, liderul care poate oferi României un viitor mai bun”

Matt Brown, jurnalist şi analist economic american, expert în politici publice, consideră că victoria lui Ponta în alegerile de duminică îl va plasa pe acesta în avangarda liderilor progresişti din Europa, alături de prim-ministrul Matteo Renzi.

În opinia lui Brown, Ponta este liderul care poate oferi României un viitor mai bun, miza scrutinului de duminică, 16 noiembrie, fiind transformarea României într-un stat european modern. „De când a devenit prim-ministru, Victor Ponta a militat nu numai pentru a transforma politica economică a ţării sale, dar, de asemenea, pentru a încuraja o atitudine pro-americană în zona stângii româneşti. (…) Importanţa liniei pro-americane a lui Victor Ponta nu ar trebui să fie subestimată. În contextul în care tensiunile de pe graniţa de est a Europei persistă, iar agresiunile lui Vladimir continuă, mass-media din SUA au început să se întrebe dacă intrăm într-o nou Război Rece. În anii următori, România va avea un rol tot mai important de jucat în geopolitica la nivel mondial.”, atrage atenţia analistul american.

ponta

Brown aminteşte că Ponta a oferit sprijin necondiţionat pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, fiind unul dintre puţinii lideri europeni care iau în serios responsabilităţile ţării sale în cadrul NATO. În opinia sa, Ponta a demonstrat acest lucru prin creşterea treptată a cheltuielilor pentru apărare şi angajamentul privind dublarea cheltuielilor de apărare din România până în 2017. În domeniul economic, analistul american consideră că Ponta a reuşit să transmită semnale importante, performanţa economică din România sub guvernarea lui Ponta fiind impresionantă: „În 2013, rata de creştere economică din România a fost de 3,5%, potrivit Eurostat, biroul oficial de statistică din Uniunea Europeană. A doua cea mai mare rată de creştere din întreaga Uniune.”, subliniază Brown. Acesta punctează, totodată, că Ponta a menţinut acordul cu FMI, considerat de mulţi investitori drept o piatră de temelie pentru încrederea acestora în economia românească. Analistul american aminteşte totodată că un raport recent privind calitatea guvernării, realizat de Banca Mondială, arată că acest indicator s-a îmbunătăţit semnificativ în România, marcând cel mai bun rezultat din ultimii 20 de ani.

Citeste si

New York Times lauda autoritatile de la Bucuresti pentru solutionarea cazului Ursu. Ponta: este important sa ne cunoastem trecutul

Victor Ponta : „Ii multumesc domnului presedinte Emil Constantinescu pentru cuvintele frumoase si pentru sprijin”

„În cazul în care Ponta va deveni preşedinte duminică, partenerii săi progresişti din Uniunea Europeană – precum preşedintele francez, Francois Hollande, respectiv premierul italian Matteo Renzi – vor urmări să includă sprijinul său politic şi diplomatic în deplasarea agendei economice a Uniunii Europene dinspre austeritate către creşterea economică. Printre partidele politice progresiste din Europa, există o mişcare tot mai mare de a reactualiza cadrul macro-economic al Uniunii Europene. Această schimbare generală de cadru ar fi benefică pentru România, fiind, de asemenea, esenţială pentru menţinerea încrederii investitorilor în ţara sa.”, a conchis Matt Brown. 

VEZI AICI: Analist politic american : „Ponta, liderul care poate oferi României un viitor mai bun”

 

Citește și...