Când este Halloween în 2018

Publicat: 02/10/2018 | 12:19
Când este Halloween în 2018

Când este Halloween în 2018? Halloween pică, la fel ca în fiecare an, pe 31 octombrie. Această sărbătoare păgână a devenit mai mult o zi a costumelor, paradelor și dulciurilor.  

Când este Halloween 2018. Halloween este o sărbătoare fixă, celebrată în fiecare an la aceeași dată! Pe 31 octombrie, copiii colindă costumați, iar adulții se distrează la petreceri tematice. Nu în toate țările se sărbătorește la fel, însă.

Când este Halloween în 2018 și cum se sărbătorește

Când este Halloween în 2018. Pe 31 octombrie, în România oamenii se deghizează și merg la petreceri cu diferite tematici. De regulă, copiii sărbătoresc la școală și nu merg la colindat ca în alte țări. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, în seara de 31 octombrie, copiii se îmbracă în costume și merg la colindat printre vecini, cu urarea „trick or treat?”. Oamenii le oferă, în general, dulciuri. Dacă nu primesc nimic, copiii fac diverse glume și farse celor care nu au vrut să le dea bomboane.

Când este Halloween în 2018. Chiar dacă nu este sărbătoare națională, Halloween-ul este celebrat în foarte multe țări. n ultimii ani, popularitatea acestei sărbători a crescut enorm în Germania și în Italia. Halloween-ul este sărbătorit în Mexic, acolo unde oamenii cred că spiritele celor decedați vin printre noi și își vizitează casele unde au locuit atunci când trăiau. (Vezi aici Cum şi-a decorat Minodora casa de Halloween! Imagini de vis)

Ce înseamnă Halloween

Numele sărbătorii Halloween vine din limba engleză, de la expresia  „all hallows’ Eve”, care s-ar traduce drept „Ziua tuturor sfinților”. Celții marcau această sărbătoare importantă cu ziua în care lua sfârșit perioada de recoltare și începerea iernii. De asemenea, se credea că de Halloween se formează un pod între lumea celor vii și a celor morți, iar spiritele puteau trece pe el pentru a ajunge printre în lumea viilor.

Care este legenda de Halloween

Halloween este la bază o sărbătoare celtică, ce a fost preluată de mai multe popoare occidentale, potrivit wikipedia.org. Specific pentru Halloween-ul din zilele noastre este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Sărbătoarea pe care o cunoaștem sub numele de Halloween a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. Vechii celți credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se deschide în ziua de Samhain, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoșii familiei erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite.

Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști de Halloween. Astfel, ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înșiși în spirite rele. În Scoția rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcați în alb cu fețele mascate sau înnegrite.

Următoarea influență a apărut o dată cu răspândirea noii religii creștine în Europa. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creștină, care celebrează toți sfinții. Aceasta era Sărbătoarea Tuturor Sfinților, sau Hallowmas, sau All HallowsNumele de „Halloween” și multe dintre tradițiile actuale provin din perioada veche engleză.

Tradiții de Halloween

Cea mai cunoscută tradiție de Halloween este sculptarea dovlecilor. Oamenii își împodobesc casele cu dovlecii sculptați cu multe zile înainte. Copiii se costumează și merg la colindat de Halloween.

Costumarea și colindatul cu ele era de actualitate în Scoția de Halloween la sfârșitul secolului al XIX-lea Tradiția a pătruns și în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea, atât în rândul adulților cât și în rândul copiilor. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930 când obiceiul de trick-or-treating devenea popular acolo. În ziua de 31 octombrie sau în preajma ei, adesea în vinerea și sâmbăta dinainte de Halloween, se țin adesea petreceri cu costume. (Citește și Le recunoşti? Imagini horror! Cum s-au costumat vedetele de Halloween)

Filme celebre de Halloween

Iată câteva filme celebre pe care nu trebuie să le ratezi de Halloween! Halloween (1978) – acesta este unul din clasicele genului horror-thriller și se numără printre cele mai vizionate filme de groază din lume. Trick ‘r Treat (2007) este unul din filmele favorite de Halloween, având și o tentă de comedie. The Nightmare Before Christmas  (1993)– aici îl veți întâlni pe celebrul personaj Jack Skellington. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O’Hara, William Hickey, Glenn Shadix și Ken Page.