Când vor avea loc alegerile parlamentare. Au fost pregătite patru hotărâri de guvern

Publicat: 03/09/2020 | 07:16
Când vor avea loc alegerile parlamentare. Au fost pregătite patru hotărâri de guvern

Când vor avea loc alegerile parlamentare? Sursele Antenei 3 spun că Autoritatea Electorală Permanentă ar fi pregătit, deja, patru hotărâri de guvern.

CITEȘTE ȘI: KLAUS IOHANNIS, DESPRE PROBLEMA MĂȘTILOR PENTRU PERSOANELE DEFAVORIZATE! „AUTORITĂȚILE VOR FACE CE SCRIE ÎN CONTRACT”

Astfel, alegerile parlamentare ar avea loc, spun sursele, pe 6 decembrie 2020. Cele patru hotărâri ar urma să intre pe agenda suplimentară a ședintei de Guvern. Una dintre acestea stabilește data alegerilor parlamentare din România pentru 6 decembrie. Alegerile parlamentare ar fi trebuit să aibă loc în această toamnă, însă scrutinul a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19. De asemenea, și alegerile locale care ar fi trebuit să se desfășoare în luna iunie, vor avea loc pe 27 septembrie.

Când vor avea loc alegerile parlamentare

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, la mijlocul lunii august, Curtea Constituțională pentru a verifica legea prin care Parlamentul decide data alegerilor parlamentare, nu Guvernul. Legea a fost adoptată de Legislativ la finalul lunii iulie. Parlamentul a stabilit că alegerile pot fi organizate cel mai târziu în 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020, iar data scrutinului va fi stabilită printr-o lege organică.

Klaus Iohannis a susținut, în sesizarea de neconstituționalitate, că legea încalcă mai multe articole din Constituție. „O atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice”, se arată în sesizarea de neconstituționalitate.

NU RATA: IOANA CONSTANTIN A INTRAT ÎN CURSA PENTRU ALEGERI! REPREZENTANTA PMP ȘI-A DEPUS CANDIDATURA PENTRU PRIMĂRIA SECTORULUI 1

Președintele consideră că Parlamentul ar putea să refuze să stabilească data alegerilor, fără a putea fi obligat să adopte o astfel de lege.