Ce să faci cu lumânarea după Înviere

Publicat: 06/04/2018 | 15:42
Ce să faci cu lumânarea după Înviere
În fiecare an, în Noaptea de Înviere, toți creștinii se duc la biserică și așteaptă să ia Lumină. Fiecare credincios își aduce o lumânare pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. Puțini români știu ce trebuie să faci cu lumânarea după Înviere.
Toți credincioșii poarta in mana o lumanare pe care o vor aprinde din lumina adusa de preot de pe masa Sfantului Altar.Lumânarea este simbolul Învierii, al biruinței vieții asupra morții și a luminii lui Iisus Hristos asupra întunericului păcatului. Există multe tradiții și superstiții legate de ce să faci cu lumânarea de după Înviere, pentru a îți merge bine tot anul.

Ce să faci cu lumânarea după ce te întorci de la Înviere

Se spune că e bine să păstrați tot anul lumânarea cu care ați fost la Înviere. Ea trebuie reaprinsă pe parcursul anului în caz de boală, calamități, supărări, necazuri sau furtuni. Odată ajunși cu lumina de la Inviere acasă, se spune că trebuie să se facă semnul crucii cu lumânarea, în dreptul pragului. Se lasă apoi lumina să ardă încă o perioadă, cât dorește fiecare. Multe superstiții spun că e bine să se stingă în pragul casei sau de grindă. Altele susțin că se afumă vitele din gospodării cu ea. Cu toate acestea, preoții susțin că nu trebuie folosită pentru practici superstițioase sau pentru ghicit, potrivit doxologia.ro.

Ce semnifică lumina Învierii

Lumina Sfântă este aprinsă la Biserica Sfântului Mormânt din Israel. Acesta este considerat un miracol de către creștini. În cadrul ceremoniei, Patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfântul Mormânt alături de un sobor de ierarhi şi de preoţi. După slujbă, Patriarhul intră cu 33 de lumânări în Sfântul Mormânt, unde se crede că Lumina Sfântă coboară şi le aprinde. După acest eveniment, Patriarhul iese din mormânt şi împarte Lumina credincioşilor prezenţi în biserică. Lumina Învierii semnifică ridicarea din morți a Mântuitorului, al biruinţei Binelui asupra Răului şi al vieţii asupra morţii.

Taina Învierii

Învierea lui Iisus Hristos este cea mai mare sărbătoare a mai multor biserici, printre care și Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică și Biserica Reformată.

În fiecare Evanghelie din cele patru ale Noului Testament găsim istorisiri ale Învierii, ale împrejurărilor în care a înviat  Hristos, și s-a arătărilor Mântuitorului care au urmat după Înviere.

„Iar a doua zi, care este după vineri, s-au adunat arhiereii și fariseii la Pilat, zicând: Doamne, ne-am adus aminte că amăgitorul Acela a spus, fiind încă în viață: După trei zile Mă voi scula. Deci, poruncește ca mormântul să fie păzit până a treia zi, ca nu cumva ucenicii Lui să vină și să-L fure și să spună poporului: S-a sculat din morți. Și va fi rătăcirea de pe urmă mai rea decât cea dintâi. Pilat le-a zis: Aveți strajă; mergeți și întăriți cum știți. Iar ei, ducându-se, au întărit mormântul cu strajă, pecetluind piatra.”
—Evanghelia după Matei 27:62-66
Cuvintele profetice rostite de Iisus Hristos, cu privire la pătimirea şi moartea Sa, s-au împlinit.  A treia zi după Vinerea Patimilor, după ce a trecut sâmbăta,  în prima zi a săptămânii – Duminică – Ziua Domnului şi Ziua Învierii, „cutremur mare s-a făcut, că îngerul Domnului, coborând din cer şi venind, a prăvălit piatra de pe mormântul pecetluit şi şedea deasupra ei. Şi înfăţişarea lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada” (Matei 28, 2-3).
Iisus S-a eliberat de giulgiurile cu care fusese înfăşurat (Ioan 20, 1-10), a ieşit din mormânt şi, împreună cu îngerul, a stat pe piatra răsturnată.  Soldaţii care străjuiau mormântul pecetluit s-au înspăimântat şi au rămas muţi de uimire/ Apoi s-au dus în cetate şi „au vestit arhiereilor toate cele întâmplate”, adică Învierea lui Hristos. 
Au venit la mormânt femeile, care Îl însoţiseră pe Iisus din Galileea, Maria Magdalena, cealaltă Marie – mama lui Iacob , Ioana şi Salomeea, ca să ungă Trupul Domnului cu miresme şi să-L pregătească pentru înmormântare.
Au găsit mormântul deschis.  Pe piatra îndepărtată de la intrarea în mormânt, şedea îngerul Domnului,  îmbrăcat în haine de lumină Acesta le-a dat vestea triumfului Vieţii asupra morţii şi anume că Hristos a înviat, şi le-a spus:  „Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus cel răstignit Îl căutaţi. Pentru ce pe Cel viu Îl căutaţi printre cei morţi? Nu este aici, ci S-a sculat. Aduceţi-vă aminte cum v-a vorbit, fiind încă în Galileea, zicând că Fiul Omului trebuie să fie dat în mâinile oamenilor păcătoşi şi să fie răstignit, iar a treia zi să învieze. Veniţi de vedeţi locul unde a zăcut”, potrivit ortodoxia.deEl le-a spus să ducă vestea Învierii Domnului şi ucenicilor Săi, ca nici ei să nu-L mai creadă  printre cei morţi, ci să meargă să-L întâlnească în Galileea, în patria sa, unde El va rândui ultimele învăţături pentru viitorul lumii. Mărturisirea credinţei în Învierea lui Hristos, de către Apostolii şi ucenicii Săi, a marcat începutul Creştinismului în istoria lumii. Hotărâtoare pentru acest început a fost întâlnirea Apostolilor cu  Hristos, cel Înviat pe muntele din Galileea.

 

Citește și...