Cine este românul care a fost răpit în Libia? Lucra acolo de 15 ani

Autor: Cristian Blanuta
Publicat: 15/07/2018 | 16:59

Un român a fost răpit sâmbătă în Libia, alături de trei colegi de muncă. (Reduceri mari la jocuri PC) Angajat al unei companii petroliere, românul era de serviciu, atunci când a fost luat ostatic. Colegii erau din Occident.

Bărbatul despre care ziarele din Libia spun că a fost răpit este din Ploieşti.  (Promotiile zilei la monitoareEl este inginer și lucrează în țările africane de nu mai puțin de 15 ani.

Jurnaliştii au aflat că doi dintre străini ar fi fost eliberaţi între timp, dar soarta conaţionalului nostru încă nu le este cunoscută.

CITEȘTE ȘI: FINALA CUPA MONDIALA 2018. PUTIN, CĂTRE ORGANIZATORI: ” PUTEM ORICÂND SĂ LE OFERIM SFATURI PRIETENILOR NOŞTRI DIN QATAR!”

Ministerul de Externe Român încearcă să lămurească acestă situaţie dramatică. Astfel, după anunţul răpirii celor patru făcut de presa din Libia, ministerul Afacerilor Exeterne a activat Celula de criză.

„Celula de Criză a demarat, în regim de urgență, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situației de fapt. Având în vedere specificul operațiunilor și situația din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată”, anunța instituția într-un comunicat.

Mai multe răpiri în ultimii ani, în care victime au căzut și români

În Africa, au mai fost răpiţi români. Unul dintre ei este în mânile teroriştilor al-Qaida de mai mult de trei ani. A fost luat ostatic în Burkina Faso, iar autorităţile nu au reuşit să îl elibereze nici până acum. Iar în anul 2013, tot islamişti al-Qaida au luat sute de ostatici printre care şi români într-un complex de exploatare a gazelor din Algeria. Cei mai mulţi au fost eliberaţi, însă doi conaţionali au pierit în timpul asaltului dat de trupele speciale.

CITEȘTE ȘI: FRANTA-CROATIA LIVE | VEZI AICI ÎN TIMP REAL FINALA DE LA CAMPIONATUL MONDIAL 2018 DIN RUSIA

Ministerul de Externe încearcă să rezolve aceste cazuri prin negocieri pentru că a anunţat ferm că nu dă bani teroriştilor, pentru a nu-i încuraja. În acelaşi timp, şi compania la care lucrează românul care ar fi fost răpit se poate implica pentru că de obicei directorii de acolo reuşesc să colaboreze mai bine cu autorităţile locale.

Surse de la câmpul petrolifer Sharara din Libia au declarat sâmbătă că patru ingineri, dintre care unul din România, au fost răpiţi şi duși într-un loc necunoscut, scrie libyanexpress.com, citat de rtv.net.

Potrivit sursei, inginerii au fost răpiţi de la locul de muncă de către un grup armat necunoscut. Aceleaşi surse au relatat că doi dintre ingineri ar fi fost deja eliberaţi.

Răpirile s-au produs în momentul în care inginerii părăseau zona de cazare din cadrul perimetrului şi se îndreptau spre un alt perimetru mai mic. Maşina lor a fost găsită abandonată la locul răpirii.

CITEȘTE ȘI: UN MORT ȘI TREI RĂNIȚI, ÎNTR-UN ACCIDENT ÎN JUDEȚUL TIMIȘ. A FOST SOLICITAT ELICOPTERUL SMURD

Agenţia turcă Anadolu relatează că nu se cunoaşte unde au fost duse persoanele răpite şi că nicio grupare nu a revendicat deocamdată acţiunea. Agenţia de presă turcă mai transmite că forţele de securitate au lansat o operaţiune de căutare a răpitorilor şi că vineri doi ingineri libieni au fost răpiţi din acelaşi perimetru, dar au fost eliberaţi în cursul aceleiaşi zile.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, are în atenţie cazul cetăţeanului român. Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a fost activată Celula de Criză a MAE. Celula de Criză a demarat, în regim de urgenţă, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situaţiei de fapt. Având în vedere specificul operaţiunilor şi situaţia din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată”, precizează MAE la solicitarea presei.