Cristian Țopescu, interzis de Elena Ceaușescu, după meciul Suedia – România 0-1

Publicat: 15/05/2018 | 16:54
Cristian Țopescu, interzis de Elena Ceaușescu, după meciul Suedia – România 0-1

Cristian Țopescu a fost cel mai mare comentator sportive de fotbal din România. A avut însă probleme cu regimul comunist, pentru că nu s-a ferit să-l mai și critice sau să-și spiună unele păreri vizavi de transferal unor jucători în străinătate.

Cristian Țopescu a murit

Primul episode în care Țopescu a intrat în colimatorul regimului de tristă amintire s-a petrecut în 1983, după meciul Suedia – România, câștigat de ai noștri cu 1-0. După acel meci, el a fost interzis să comenteze la TVR. El a spus atunci că unii fotbaliști, între care Cămătaru, care a și înscris golul, ar trebui lăsați să se transfere afară.

A fost suspendat pentru 7 ani chiar de către Elena Ceaușescu. Țopescu avea să povestească pățania după Revoluție.

„În perioada aceea, se discuta în cercurile fotbalistice românești despre posibilitatea unor jucatori români care aveau oferte de la echipe importante din stăinătate să li se permită să joace peste hotare. Într-o pauză, când Ilie Balaci era accidentat și primea îngrijiri, am spus că el, Silviu Lung, Ștefănescu, Boloni, Cămătaru au oferte de la echipe importante la vremea aceea, precum Benfica, Fiorentina și că ar fi în folosul lor, al cluburilor lor, al fotbalului românesc în general, să li se permită să ne reprezinte în aceste echipe importante ale Europei”, avea să povestească Țopescu.

„Vorbele mele au fost interpretate de primul ministru, să-i fie țărâna ușoară!, Constantin Dăscălescu. El a pus mâna pe telefon, a sunat-o pe tovarășa de la Cabinetul 2, cum i se spunea Elenei Ceaușescu, și i-a zis: „Țopescu a îndemnat tinerii din România să plece din țară”. Am aflat mai târziu asta de la șeful lui de cabinet, care mi-a fost coleg în Parlament. Firește că eu nu mă referisem la tinerii din România, nu mă referisem la toți sportivii sau la toți fotbaliștii din România, ci numai la câțiva care jucaseră multe meciuri în națională și meritau o asemenea recompensă. Urmarea? Am fost scos din Televiziunea Română, suspendat pe termen nelimitat. Avea să dureze până în 1990″, a povestit Țopescu.

CE MESAJ A APĂRUT PE PAGINA DE FACEBOOK A CRISTINEI ȚOPESCU, DUPĂ CE TATĂL EI A MURIT

Citește și...