Acasă » Știri » Cu ce se ocupă, de fapt, Olena Zelenska: „Prefer să stau în culise. Soțul meu este mereu în prim-plan”

Cu ce se ocupă, de fapt, Olena Zelenska: „Prefer să stau în culise. Soțul meu este mereu în prim-plan”

De: Andreea Bolocan 09/04/2022 | 09:00
Cu ce se ocupă Prima Doamnă a Ucrainei

Olena Zelenska, în vârstă de 44 de ani, este soția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Prima Doamnă a Ucrainei a devenit ținta numărul doi a Rusiei de când a început războiul, potrivit unui documentar realizat de Gândul.ro. Află cine este, de fapt, femeia din spatele liderului ucrainean.

Olena Zelenska și Volodimir Zelenski se confruntă cu unul dintre cele mai mari teste de conducere din istorie, iar toată lumea îi urmărește cu maximă atenție. Încă de la începutul războiului, Zelenska și-a sporit prezența pe rețelele de socializare și a împărtășit cu urmăritorii săi imagini cu bebelușii născuți în adăposturile anti-aeriene de la Kiev, cu  dezastrul lăsat în urmă de invazia rusă, dar și cu drapelul țării și soldații ucraineni.

Deși familia ei s-a aflat multă vreme la Kiev, fără să dezvăluie exact locul, din motive de siguranță, Olena Zelenska a promis să nu intre în panică sau să plângă. Încă din primele ore ale atacului, soția lui Volodimir Zelenski le-a transmis ucrainenilor: “Voi fi calmă și încrezătoare. Copiii mei se uită la mine. Voi fi lângă ei. Și lângă soțul meu. Și cu tine”.

Cine este, de fapt, Prima Doamnă a Ucrainei

Ca și soțul ei, Prima Doamnă a Ucrainei s-a născut în 1978 în Krivoi Rog, un oraș industrial din sudul Ucrainei. Din 1995 până în 2000, a studiat la Institutul Economic Krivoi Rog și are un master în arhitectură.

Deși s-a născut și a crescut în același oraș cu soțul ei și au avut prieteni comuni, Olena și Volodimir s-au cunoscut abia în timpul facultății: în anul 1995, ea era la arhitectura, el la drept și visa la o carieră în comedie.

(CITEȘTE ȘI: DIN CE FACE BANI OLENA ZELENSKA, SOŢIA PREŞEDINTELUI VOLODIMIR ZELENSKI? CE STUDII ARE „PRIMA DOAMNĂ” A UCRAINEI)

La 19 ani, Volodimir a înființat o trupă de comedie, Kvartal 95, și a adus-o pe Olena în echipă. După crearea studioului, ea s-a alăturat unui grup separat de autori și a participat la scrierea tuturor textelor din cadrul proiectelor Studio Kvartal 95.

Olena și Volodimir s-au întâlnit timp de opt ani, iar apoi au decis să se căsătorească – în septembrie 2003 – și să se mute la Kiev. În 2004 a venit pe lume și primului copil lor copil, Oleksandra, la mai puțin de un an de la nunta lor. Ulterior, cei doi au mai avut un fiu, Kiril Zelenskiy, născut în ianuarie 2013.

„Prefer să stau în culise”

Zelenska a continuat să lucreze ca scriitor de comedie în emisiunea de satiră politică a lui Zelenski din 2015, Slujitorul Poporului, în care a avut un rol principal.

Când copilul lor cel mic a împlinit vârsta de 6 ani, Volodimir s-a hotărât să candideze la alegerile prezidențiale. Soția sa a fost puternic împotriva acestei decizii și susținea că este o mișcare foarte dificilă, pentru că este vorba despre o altă direcție în viață, nu despre un proiect. Însă, în cele din urmă, Olena l-a susținut, iar în 2013 a devenit Prima Doamnă a Ucrainei.

(NU RATA: LEGĂTURILE NEȘTIUTE ALE LUI PUTIN CU ROMÂNIA)

„Prefer să stau în culise. Soțul meu este mereu în prim-plan, în timp ce eu mă simt mai confortabil la umbră. Nu-mi place să spun glume.

Nu e în caracterul meu. Dar am găsit motive pentru mine, în favoarea publicității.

Unul dintre ele este oportunitatea de a atrage atenția oamenilor asupra unor probleme sociale importante”, a spus Olena Zelenska.

Proiecte importante demarate de către Olena Zelenska

Astfel, activitatea socială a Primei Doamne a Ucrainei are trei direcții principale: sănătatea generațiilor viitoare, șanse egale și diplomație culturală. La inițiativa acesteia, proiecte precum îmbunătățirea sistemului de nutriție școlară și dezvoltarea Strategiei naționale pentru un mediu școlar sigur, contracararea violenței domestice, introducerea de ghiduri audio în limba ucraineană în muzeele din întreaga lume au fost realizate, lansate și se află în curs de implementare.

Încă din 2019, soția președintelui a inițiat aderarea Ucrainei la inițiativa internațională G7 privind egalitatea de gen, la Parteneriatul Internațional de la Biarritz. Tot atunci, Zelenska a fost inclusă în lista celor mai influenți 100 de ucraineni de către revista Focus, ocupând locul 30.

(CITEȘTE AICI: VEDETE PRO ȘI CONTRA LUI VLADIMIR PUTIN)

La începutul anului 2020, președintele a inclus-o pe soția sa în Consiliul de Conducere al Arsenalului de Artă. În luna iulie, Olena a dat startul unei inițiative de promovare a limbii ucrainene, iar de la începutul lunii noiembrie, șapte ghiduri audio în limba ucraineană au fost lansate în muzee din țări precum Austria, Letonia, Azerbaidjan și Turcia, iar alte trei ghiduri audio pentru muzeele din Muntenegru, Italia și Lituania se află în curs de traducere și înregistrare.

Totodată, s-a realizat un acord de introducere a ghidurilor audio în limba ucraineană și în cinci muzee din Franța, Marea Britanie, Vatican, Israel și Germania.

Reforma sistemului de nutriție școlară

O altă inițiativă despre care Olena Zelenska a discutat public a fost nutriția în școlile ucrainene. Reforma sistemului de nutriție școlară a început cu un nou meniu școlar dezvoltat de bucătarul Ievgen Klopotenko de la CultFood, fiind un program foarte complex: îmbunătățirea calității, nutriția alimentelor, siguranța acestora și furnizarea resurselor în școli.

Meniul actualizat al școlii are 160 de articole, care include atât mâncăruri tradiționale ucrainene, cât și mâncăruri populare din diferite bucătării ale lumii.

Cu toate acestea, Olena Zelenska nu se ferește să își afișeze și viața privată. Încă de când a devenit Prima Doamnă a Ucrainei, și-a folosit poziția pentru cauzele bune și prezintă toate trăsăturile unei femei de succes: pasiune pentru problemele sociale, o poveste de dragoste minunată alături de soțul ei, o familie unită în ciuda lucrurilor care se întâmplă în Ucraina.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro.

(VEZI ȘI: OLENA ZELENSKA, SOȚIA LUI ZELENSKI, MESAJ EMOȚIONANT PENTRU VICTIMELE RĂZBOIULUI)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce citeste mai mult
Parteneri
Turist italian, rămas fără cuvinte după ce a văzut ce mașini au oprit la un semafor, în BUCUREȘTI: „Este absurd!”
Turist italian, rămas fără cuvinte după ce a văzut ce mașini au oprit la un...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără decât fostul luptător și interlop
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
DE NERECUNOSCUT! Cum arată la 76 de ani Valentin Ceaușescu, ultimul fiu în viață al lui Nicolae Ceaușescsu
DE NERECUNOSCUT! Cum arată la 76 de ani Valentin Ceaușescu, ultimul fiu în viață al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce să pui la rădăcina ardeilor ca să crească mari, dulci și cărnoși. Secretul unei recolte bogate
Ce să pui la rădăcina ardeilor ca să crească mari, dulci și cărnoși. Secretul unei...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Vero Căliman a plecat din București! Ce a făcut fosta Fetiță Zurli la câteva luni după ce a părăsit Gașca Zurli
Vero Căliman a plecat din București! Ce a făcut fosta Fetiță Zurli la câteva luni...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi? „Sunt curios care este comportamentul tău când ești cu o persoană la care nu ții atât de mult.”
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare.
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o...
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o...
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Avarie în Bucureşti: Aproximativ 100 de blocuri nu au apă caldă până duminică
Avarie în Bucureşti: Aproximativ 100 de blocuri nu au apă caldă până duminică
INTERDICŢIE pentru toți părinții cu copii. Se trece interzis direct în lege
INTERDICŢIE pentru toți părinții cu copii. Se trece interzis direct în lege
Aici se află cel mai frumos sat din lume. Un paradis căutat de mulți turiști
Aici se află cel mai frumos sat din lume. Un paradis căutat de mulți turiști
BANCUL ZILEI | Leul și furnica grăbită
BANCUL ZILEI | Leul și furnica grăbită
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
"A tăiat acea bucată de intestin, de 12 centimetri, unde se afla tumora". Dan Ciotoi,...
Gabriela Cristea, acuzată că păcălește oamenii care comandă celebrii cozonaci: „Sesizați ANPC”
Gabriela Cristea, acuzată că păcălește oamenii care comandă celebrii cozonaci: „Sesizați ANPC”
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face curse de miercuri până duminică
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face...
Taurii și Racii chiar au dat lovitura! Minerva a dezvăluit ce zodii vor străluci în luna mai 2024
Taurii și Racii chiar au dat lovitura! Minerva a dezvăluit ce zodii vor străluci în...