Evaluarea Națională 2019, clasa a IV-a. Rezolvarea subiectelor la matematică

Publicat: 15/05/2019 | 12:10
Evaluarea Națională 2019, clasa a IV-a. Rezolvarea subiectelor la matematică

Elevii din clasa a IV-a susțin astăzi, 15 mai, proba de matematică în cadrul Evaluării Naționale 2019. Examenele au loc în sălile normale în care aceștia desfășoară cursurile de zi cu zi. Evaluarea Națională pentru clasa a IV-a a fost introdusă pentru a face o analiză de impact asuprea curriculumului școlar. În anul 2014, Ministerul Educației a decis ca testul să fie la nivel național, așa a și rămas de atunci. (Citește și: Evaluarea Națională 2019, clasa a IV-a. Subiectele la matematică)

Părinții, profesorii și directorul școlii pot verifica prin acest mod efortul depus de învătătoare și de copii pentru Limba și Literatura Română și Matematică, cele două materii la care sunt testați elevii. Rezultatele nu se trec în catalog și nu sunt nici afișate public. ( Citește și: SUBIECTE SIMULARE EVALUAREA NATIONALA 2019 DATE DE MINISTERUL EDUCAȚIEI)

Rezolvarea subiectelor la matematică

Potrivit regulilor de evaluare, subiectele de la clasa a IV-a trebuie“să fie formulate clar, precis și în strictă concordanță cu programele școlare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu”, dar și “să aibă un nivel mediu de dificultate”. Ministerul Educației a publicat pe site-ul subiecte.edu.ro modele de subiecte la matematică pentru Evaluarea Națională la clasa a IV-a. 

Metodologia mai prevede că testele pentru evaluarea națională de la clasa a IV-a “au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale”. Nefiind o testare clasică, baremele nu sunt publicate de Minister în mod similar examenelor de final de ciclu, ci “sunt cuprinse în Caietul cadrului didactic, document tip, elaborat de CNEE” și trimis în școli, informează Ministerul. (Citește și: Evaluarea Națională 2019, clasa a IV-a. Subiectele la limba română)

Testul la matematică va dura 60 de minute

Evaluare Națională 2019, clasa a IV-a. Testul la matematică va dura 60 de minute. Ulterior, cadrele didactice din unitățile de învățământ vor evalua testele, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test. Citește și: EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019. CÂND ÎNCEP PROBELE
Evaluare Națională 2019, clasa a IV-a. Trebuie menționat că rezultatele individuale obținute nu vor fi afișate și nu se vor comunica public. Mai mult, ele nu vor fi înrregistrate în catalogul clasei. Există reguli stricte impuse de Ministerul Educației, iar conform acestora rezeultatele de la Evaluarea Națională 2019 ”vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ”. Vor fi elaborate planuri individuale de învățare – acolo unde situația o impune. Bineînțeles, elevii și părinții vor fi informați cu privire la stadiul formării și dezvoltării ”competențelor evaluate”.

Cine corectează și notează lucrările elevilor

Testele de la evaluarea națională la clasa a IV-a se evaluează în cadrul școlii, de către profesorii din respectiva unitate școlară. Fiecare lucrare a elevilor de clasa a IV-a este evaluată de către două cadre didactice, dintre care unul este învățătorul de la clasă. “Pentru a facilita analiza rezultatelor și comunicarea acestora către elevi și părinți/reprezentanți legali ai elevului, în timpul evaluării testelor, profesorii evaluatori pot face pe acestea sublinieri sau mențiuni“, se arată în metodologie. ”Profesorii trebuie să termine corectarea testelor “în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test de la clasa respectivă”.

(Citește și: Evaluarea Națională 2019, clasa a IV-a. Rezolvarea subiectelor la limba română)

Calendar Evaluare Națională 2019, clasa a IV-a 

14 mai 2019: Limba română
15 mai 2019: Matematică
16 mai 2019: Limba maternă

Citește și...