Maternitatea de văcuțe

Publicat: 15/05/2019 | 22:50

Staţiunea de cercetare agricolă de la Şimnic, din judeţul Dolj, deţine 300 de vaci dintr-o rasă olandeză cunoscută pentru eficienţa ei. Fiecare animal dă până la 60 de litri de lapte pe zi, care este apoi prelucrat şi vândut. Este soluția pe care cercetătorii au găsit-o pentru a finanța funcționarea Stațiunii, iar CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă toate detaliile. (VEZI ȘI: POVESTEA STOMATOLOGULUI CARE A PLANTAT PESTE NOAPTE O PĂDURE ÎNTREAGĂ)

Încă din anii ’70, Staţiunea de Cercetare Șimnic a cumpărat vaci din rasa Holstein-Friza, primele exemplare fiind aduse din Danemarca. Acum, după multă muncă, mai ales în domeniul geneticii, specialiştii de la Şimnic au ajuns la un efectiv total de 300 capete din rasa Holstein-Friza. (CITEȘTE ȘI: EXISTĂ UN SAT DIN ROMÂNIA UNDE TINERELE ÎNVAŢĂ SĂ FIE GOSPODINE. ŞCOALA DE NEVESTE)

Banii obținuți de pe urma vacilor, folosiți strict în cercetare

La Stațiunea de la Șimnic sunt create soiuri ameliorate pentru zona țării noastre

Staţiunea de Cercetare Şimnic din judeţul Dolj a ajuns să se autofinanțeze din anul 2003.

„Cu ajutorul acestor vaci am reuşit să obţinem cea mai mare producţie de lapte pe cap de vacă furajată conform unui clasament al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare și Reproducţie în Zootehnice. Banii pe care îi obţinem din vânzarea produselor sunt folosiţi strict pentru cercetare. La Staţiunea de la Şimnic sunt soiuri de grâu sau de porumb adaptate la zona noastră.

Se adaptează la noi şi este rezistent la secetă. Din păcate pentru cercetare, noi nu am mai primit finanţare aşa cum ne-am dori, iar atunci a trebuit să ne descurcăm cum putem”, a spus, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, Constantin Găvan, directorul staţiunii Şimnic Dolj. (VEZI ȘI: ARE CEA MAI MARE PLANTAȚIE DE GOJI DIN ROMÂNIA!)

Cât mănâncă o vacă

La Șimnic cresc 300 de vaci din rasa Holstein

Constantin Găvan a adăugat că ţine foarte mult la aceste animale. Pentru producţia aceasta mare de lapte, este nevoie însă şi de furaje înalt energetice şi proteice cu care sunt hrănite văcuţele. Vacile mănâncă zilnic, fiecare, aproximativ 70 de kilograme de porumb masă verde, între 10 și 15 kilograme de furaj concentrat, amestecuri pe care le produc cei la de staţiune.

Brânză, smântână și lapte la pungă

Cu toate acestea, Stațiunea de cercetare agricolă de la Simnic are capacitatea să se autofinanţeze. Are un centru de procesare a laptelui în cadrul căruia se obțin brânză, smântână şi lapte la pungă. Vacile din rasa Holstein-Friza pot ajunge la o greutate medie de circa 680-700 kilograme. (NU RATA: POVESTE DE SUCCES! A LUCRAT LA CULES ÎN SPANIA, IAR ACUM… CÂŞTIGĂ MII DIN EURO DIN SCAIEŢI)

Citește și...