Acasă » Exclusiv » Povestea tulburătoare a mamei din Baia Mare care a făcut școala și liceul alături de fiul ei!

Povestea tulburătoare a mamei din Baia Mare care a făcut școala și liceul alături de fiul ei!

De: Romana Anghel 16/06/2018 | 22:52

Vasile Palincaș pare un elev de clasa a XI-a ca oricare altul. Cu speranțe, cu visuri, cu oarece emoții pentru Bac-ul care vine anul viitor, dar și cu gânduri pentru facultate. Nimic nu pare să fie diferit față de alți elevi de vârsta lui, cu excepția faptului că el vine la școală într-un scaun cu rotile, însoțit de mama lui. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea lor emoționantă.

Pentru că suferă de tetrapareză spastică și nu reușește să scrie foarte repede la cursuri, mama lui este cea care ia notițe pentru el, cel puțin la materiile din care se va pregăti pentru examenul de Bacalaureat. (VEZI ȘI: OLIMPICA LA ENGLEZĂ FACE VOLUNTARIAT. E PROFESOARĂ LA 16 ANI PENTRU COPIII DINTR-UN SAT DIN TELEORMAN!)

De altfel, mama lui, Ana Palincaș (49 ani), este cea care îl aduce zilnic cu mașina, în Baia Mare, din satul Unguraș, aflat la mai bine de 10 kilometri de oraș.  

„Cu mâna mea pe mâna lui țineam creioanele și îl ajutam”

Ana Palincaș și soțul ei au în grijă, zilnic, peste 300 de oi

Seninătatea din ochi, din voce, nu trădează nimic din ceea ce trăiește zilnic. Viața ei s-a schimbat radical de când a venit pe lume Vasile, al treilea copil al ei.

„Mi-au spus că nu a respirat imediat după naștere, că a fost lipsit de oxigen și din cauza asta, creierul a avut suferit”, începe Ana. Așa se face că de la trei ani, Vasile a mers la grădiniță, însoțit de mama lui. Zi de zi femeia își lăsa treburile gospodărești și mergea cu el la grădiniță. (VEZI ȘI: STUDENȚII AU CREAT LA CRAIOVA MAȘINA INTELIGENTĂ!)

„Stăteam cu el, îl țineam în brațe, pentru că nu avea echilibru și nu putea să stea singur pe scaun. Cu mâna mea pe mâna lui țineam creioanele și îl ajutam”, mai spune ea. Dacă la început îl putea duce în brațe, mai târziu a fost nevoie de un scaun cu rotile.

Cum a scăpat Vasi de școala specială

Pentru Vasile și mama lui niciun vis nu pare de neatins

„La școală mergeam din Unguraș, de acasă, în localitatea Rus, pentru că acolo era școala generală. Îl puneam în mașină și îl duceam, zi de zi. Stăteam cu el în bancă, îi luam notițe când nu putea el, eram atentă la ore, iar acasă făceam lecții cu el”, adaugă mama lui Vasi. (VEZI ȘI: POVESTEA TULBURĂTOARE A BĂIEȚELULUI DE 4 ANI PE CARE L-A ”ÎNFIAT” UN TAXIMETRIST)

Deși, inițial, a vrut să renunțe la școală, ori să meargă la o instituție de învățământ specială, acum spune că nu regretă nicio secundă decizia pe care a luat-o în ultima clipă.

„La fizică nu se descurca prea bine și m-a întrebat o profesoară dacă vreau să-l las cu opt clase. Inițial am zis că da, urmând, eventual, să-l înscriu la o școală specială. Însă secretara m-a sfătuit să nu renunț, că băiatul are o șansă. Ea a zis să-l las să dea examenul de Evaluare și să vedem unde-l repartizează calculatorul. Nu-mi pare rău că am ascultat-o”, mai spune Ana Palincaș pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Lângă el, la orele de curs

Astăzi, Vasile este în clasa a XI-la la liceu, iar mama lui este, în continuare, lângă el. „Vin cu el la școală, la unele ore îi iau eu notițe, pentru că nu reușește întotdeauna să scrie suficient de repede”, mai spune ea. „În special la materiile pentru Bac stau lângă el, pentru că nu poate nota chiar așa de repede și la materiile astea e important”, explică mama.

Vasile este foarte conștiincios și învață bine. Anul trecut a avut media generală peste 8, ia în primul semestru dintr-a XI-a a terminat cu 9,22.  Deși s-a acomodat mai greu, acum nu mai are nicio problemă. „Când a venit în clasa a IX-a nu știa nimeni despre el, nu-și dădeau seama că este un copil cu probleme. O doamnă profesoară chiar i-a zis să se ridice, iar el a zis că nu poate. A întrebat de ce nu poate, apoi a văzut și și-a cerut scuze. Dar colectivul de profesori este extraordinar, dacă ar fi să mai aleg o dată, tot la «Nenițescu» aș alege să-l aduc. Se ocupă foarte bine de ei”, mai spune Ana Palincaș. (NU RATA, AICI: PRIMELE IMAGINI CU ROBOTUL ALEXANDRU IOAN CUZA!)

O zi obișnuită începe la 3.30

Locuind la țară, Ana trebuie să se ocupe de gospodărie, de cele peste 300 de oi pe care le au în grijă, iar în plus, în timpul liber, mai face și croitorie.

„Începând de primăvara până toamna mă trezesc la 3.30 – 4. Mergem, împreună cu soțul meu, la stână și mulgem cele 300 și ceva de oi. Venim acasă, ne spălăm și îl pregătesc pe Vasile de școală. Venim la școală, la unele ore stau cu el, la altele nu. La ora 2.00 după masă mergem acasă, îl pun în camera lui, mănâncă, are câteva ore în care îl las singur. Eu mă ocup de mâncare, spălat, strâns fân, ce mai este pe lângă casă”, descrie ea o parte din ziua ei obișnuită. Însă asta e doar o parte.

„Nu pot spune că nu e greu, dar când îl văd, e ușor”

Mama lui Vasi, o doamnă pentru care nu există „Nu pot”

„După-amiază mergem iar la stână, oile trebuie mulse iar, pe la 8.00 seara vin acasă și ne ocupăm de teme. La unele își face el singur, dar la matematică îl ajut eu, pentru că se descurcă un pic mai greu și le facem împreună. Apoi, până pe la 11.00, el se uită la filme, ascultă muzică, în timp ce eu spăl, fac curățenie, mă rog, treburi gosopodărești. Se pune singur în pat din cărucior. Eu mă culc pe la 12.00-1.00. Asta până vine vacanța”, completează ea programul unei zile.

„Pentru el e cam greu, pentru că el obosește mai repede. Dar pentru mine nu mai pot să spun cum e. Știu că asta am de făcut și asta fac. Nu pot spune că nu e greu, dar când îl văd, e ușor. Când mă îmbrățișează și îmi spune «Te iubesc mami», trec toate greutățile”, mai spune Ana, optimistă. (CITEȘTE ȘI: ELEVUL-MINUNE DE LA VASLUI S-A CALIFICAT LA… 4 OLIMPIADE NAȚIONALE!)

Planurile familiei: Vasile jurnalist, iar mama studentă

Vasile vrea să devină jurnalist și să ajungă să modereze o emisiune. Mama lui, însă, se gândește foarte serios să se înscrie și ea la facultate. Femeia mai face, practic, liceul încă o dată alături de fiul ei, iar cunoștințele ei sunt proaspete în memorie. Asistă la orele grele de matematică și îl ajută pe băiat, acolo unde el nu înțelege. „Eu mă descurc foarte bine, cam 90% din exerciții le pot face. Mă gândesc serios să mă înscriu și eu la facultate”, mai spune ea. Cu ambiția și optimismul lor, nu pare nimic de neatins.

„Sunt sigur că nu a fost ușor pentru ea și nu este nici acum”

Vasile nu se plânge niciodată de condiția lui. Dimpotrivă, mama lui spune că el este cel care o încurajează și pe ea. „Nu m-a întrebat niciodată de ce el nu poate face lucrurile ca și ceilalți”, mărturisește ea.

Vasile, însă, i-a întrebat pe cei care au știut să-i dea răspunsuri concrete. „Am citit pe internet și în diferite cărți. Am întrebat oameni de specialitate, desigur, când am crescut mai mare. Am întrebat kinetoterapeutul cu care lucrez de ce sunt așa, de ce nu pot să fac un lucru anume ca și toți ceilalti și am primit răspunsuri. Nu am insistat să o întreb pe mama pentru că știu că o răscolesc și sunt sigur că nu a fost ușor pentru ea și nu este nici acum”, spune băiatul, cu o maturitate mult peste cea specifică vârstei lui. (CITEȘTE AICI: UN OLIMPIC ”DĂ DE PĂMÂNT” CU ÎNVĂŢĂMÂNTUL DIN ROMÂNIA)

Vasile a fost un copil născut la șapte luni, iar mama a făcut hepatită A în timpul sarcinii. Astfel, diagnosticul a fost pus la scurt timp după naștere. Încă de la început, părinții s-au ocupat insistent de terapii, pe care le-a făcut în mai multe centre din țară. De asemenea, Vasile a suferit și patru intervenții chirurgicale, pentru alungirea tendoanelor.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni milionar într-un an. Câți bani a câștigat în 10 luni
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar trebui să fie ILEGAL să posteze pozele astea
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”. Vedeta s-a filmat fără machiaj și cu părul nearanjat
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”....
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de 5.000 de lei
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...