Premierul Ludovic Orban cere verificări în spitale: „ Nu pot accepta să se facă achiziţii de la firme de casă”

Autor:
Publicat: 23/04/2020 | 19:51
Premierul Ludovic Orban cere verificări în spitale: „ Nu pot accepta să se facă achiziţii de la firme de casă”

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a spus în cursul zilei de joi, că își dorește ca ministerul Sănătății să facă controale în spitale pentru a se asigura că achizițiile în această perioadă nu se fac la întâmplare.

Premierul a pus accentul în declarație pe faptul că de foarte multe ori achizițiile din spitale se fac cu firme de casă.

„Nu pot accepta să se facă achiziţii de la tot felul de firme de casă, în tot felul de spitale, de materiale şi echipamente care nu sunt conforme, în timp ce stocurile noastre sunt la dispoziţia spitalelor, avem marfă de calitate care garantează protecţia. Aici ministerul trebuie să intervină foarte hotărât în relaţia cu spitalele”, a spus Orban.

Ludovic Orban a spus că în timp ce spitalele au făcut achiziţii de materiale care poate nu sunt bune, statul are stocuri cu marfă de calitate.

„Urmăriţi prin Direcţiile de Sănătate Publică, monitorizaţi achiziţiile făcute de spitale. Am avut trei săptămâni un val de declaraţii că nu au materiale, că nu au echipamente.

La ora actuală s-au achiziţionat stocuri mari, iar acum aceste stocuri stau degeaba, pentru că spitalele, mai ales spitalele de subordonare către autorităţile locale nu achiziţionează materialele. Trebuie să reluăm un ciclu normal şi firesc. Trebuie să vedem dacă sunt materiale conforme, de calitate”, a mai declarat premierul.

Despre revenirea directorului de la spitalul din Suceava

În aceea ce privește revenirea în funcția de director medical al Spitalului Județean din Suceava, Orban spune că nu va accepta niciodată această situație. Mircea Macovei este acuzat că a chemat medicii în masă la spital, indiferent dacă erau sau nu infectaţi.

„Vă transmit foarte clar. Nu pot să accept să revină în poziţia de director medical la Suceava, doctorul Macovei. Aveţi în baza decretului privind instituirea stării de urgenţă, aveţi competenţă de a lua decizii în privinţa managementului oricărui spital. Ca atare v-o spun limpede. Nu se poate întoarce domnul Macovei în poziţia respectivă de manager al spitalului”, a spus Orban.

Directorul medical al Spitalului Judeţean din Suceava, Mircea Macovei, s-a întors joi la serviciu, după ce a fost retestat pentru coronavirus, iar testul a fost negativ.

Mircea Macovei este acuzat că a chemat medicii în masă la spital, indiferent dacă erau ori nu infectaţi. Astfel, au fost contaminaţi medici şi pacienţi, situaţia făcând acum obiectul unui dosar penal.

„Salut decizia demiterii lui Streinu Cercel”

Și nu în ultimul rând, Orban a salutat decizia ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, de demitere a lui Adrian Streinu-Cercel. „A durat cam mult, puteam să ne mişcăm puţin mai repede, mai ales după acele grozăvii”, a spus premierul.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la conducerea Comisiei anti-COVID a Ministerului Sănătății, după ce în presă a apărut planul care prevederea izolarea timp de mai multe săptămâni a persoanelor vârstnice, a anunțat ministrul Nelu Tătaru.