Raed Arafat, noi precizări despre măsurile de relaxare ce încep la data de 1 iunie. „Măsura izolării la domiciliu rămâne în vigoare pentru cei care se întorc în țară”

Autor:
Publicat: 28/05/2020 | 18:40
Raed Arafat, noi precizări despre măsurile de relaxare ce încep la data de 1 iunie. „Măsura izolării la domiciliu rămâne în vigoare pentru cei care se întorc în țară”

O nouă etapă de relaxare a măsurilor va avea loc începând cu data de 1 iunie. Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, după o ședință la Palatul Cotroceni cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri ai cabinetului, care sunt măsurile de relaxare care vor intra în vigoare.

În completarea informațiilor oferite de președintele României, secretarul de stat Raed Arafat a făcut câteva precizări în legătură cu noile măsuri de relaxare anunțate joi. Acesta a declarat că noile reguli vor fi detaliate după ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

De asemenea, Raed Arafat mai completat faptul că măsura autoizolării la domiciliu la întoarcerea în țară rămâne în vigoare pentru toți cetățenii, însă carantina instituționalizată a fost eliminată. (CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE KLAUS IOHANNIS! CE AVEM VOIE SĂ FACEM DE LA 1 IUNIE. SE DESCHID PLAJELE ȘI NU MAI ESTE NEVOIE DE DECLARAȚIE PENTRU A IEȘI DIN LOCALITATE)

„Măsura izolării la întoarcere, timp de 14 zile, rămâne în vigoare până vedem cum merge situația în țările de proveniență, de unde vine lumea. La acest moment, decizia grupului tehnic este că izolarea să fie universală, așa cum se întâmplă și în alte țări, în sensul în care cei care vin din afara României intră în izolare 14 zile. Carantina instituționalizată a fost eliminată, este valabilă doar la cerere sau dacă cineva nu respectă măsura autoizolării.”, a declarat Raed Arafat, potrivit Antena3.

Secretarul de stat, Raed Arafat, a mai precizat că după 15 iunie vor fi anunțate noi măsuri, ce fac parte din planul de relaxare graduală.

Ce alte restricții se ridică de la 1 iunie

Conform declarațiilor președintelui după data de 1 iunie se vor redeschide mai multe domenii de activitate. Oamenii o să poată merge la terase, se deschid plajele și sunt permise spectacolele în aer liber cu un număr de până la 500 de participanți. (VEZI ȘI: RAED ARAFAT, VEȘTI MULT AȘTEPTATE ÎN VREME DE CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA: “NUMĂRUL CAZURILOR ESTE STABIL”. CÂND SE VOR REDESCHIDE MALL-URILE)

De asemenea, tot de la data de 1 iunie a fost anunțat că se reia transportul internațional rutier și feroviar, iar cetățenii sunt liberi să călătorească în afara localității fără a mai avea nevoie de o declarație pe proprie răspundere.