„Regina usturoiului” trece pe paw paw. Un singur fruct de „banana nordului” se vinde cu 7 euro în Germania

Publicat: 05/07/2020 | 15:51

Într-o localitate din judeţul Olt, renumită pentru cultivatorii de legume, a apărut o cultură exotică. Arborii de paw paw, kiwi, rodii şi-au făcut loc în grădina unor fermieri care au vrut să încerce şi altceva: o cultură absolut nouă, care să se adapteze condiţiilor climatice din Oltenia. Şi se pare că au reuşit. Vor acum să facă o adevărată afacere din vânzarea fructelor exotice. În condiţiile în care un singur fruct de paw paw costă, în Germania, 7 euro.

Luminţa şi soţul ei, Gerhard Jell, s-au stabilit de nouă ani în localitatea olteană Băbiciu. Mai mult ea, pentru că bărbatul, orginar din Germania, încă munceşte acolo ca IT-ist şi vine o dată la trei luni în localitatea olteană. Aici, în comuna Băbiciu, s-au apucat de agricultură, au zeci de hectare cu usturoi, dar, de cinci ani ….au început să planteze şi arbori exotici. Deja au primele fructe de paw paw sau banana nordului, cum i se mai spune. (VEZI ȘI: EA ESTE REGINA USTUROIULUI)

„S-au aclimatizat foarte bine aici”

„Sunt nişte alune de pământ, tot aşa, să le testăm, copaci de rodii, care sper să nu îngheţe la iarnă… Dar sunt maturi, cred că rezistă”, spune Luminiţa Jell.

O mică parte din recoltă

Şi nu sunt singurii arbori şi plante care au ajuns în grădina celor doi fermieri. Au plantat deja 30 de arbori paw paw, originari din Africa de Nord, ale căror fructe seamănă cu o banană, dar care este foarte scump în Germania. Se vând cu 7 euro bucata. Acesta se cultivă din seminţe, iar o singură sămânţă costă un euro în Germania.

„Ideea a venit de la soţul meu, întotdeauna a încercat să aducă ceva ce nu se găseşte, s-au aclimatizat foarte bine aici”, mai spune femeia. (VEZI AICI: POVESTEA MINERULUI CARE A AJUNS SĂ DEȚINĂ CEA MAI MARE PEPINIERĂ DIN OLTENIA)

Acum deja vor să facă o afacere din vânzarea acestor fructe exotice, pentru că au început să apară primele fructe care vor fi coapte deja la sfârşitul lunii august.

„Vreau să probez totul”

„Fructele sunt bogate în vitamine, sunt rare pe piaţă. Le ducem în Germania”, a mai spus Luminiţa. Soţul ei vrea să testeze tot mai mulţi arbori şi plante exotice în Oltenia. (CITEȘTE ȘI: FERMIERII OLTENI S-AU REORIENTAT! CULTIVĂ ROȘIA-CIOCOLATĂ, VINETELE ȘATIRATE SAU MOMORDICA DIN NEPAL)

„Am încercat să probez şi cu smochine, cu banana de nord, cu kaki, nu s-au prins toate, au mai murit din ei, au rămas doi, am adus semințe din Grecia, vreau să probez totul”, spune Gerhard Jell.

O olteancă și soțul ei neamț cultivă arbori exotici într-o comună vestită pentru legumele tradiționale
O olteancă și soțul ei neamț cultivă arbori exotici într-o comună vestită pentru legumele tradiționale

În Germania, cei doi soţi au pus, în ghivece, 600 de seminte pe care vor ca, anul viitor, să le planteze, tot în Băbiciu.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.