Acasă » Trending » Cel mai bogat oligarh ucrainean, proprietarul uzinei Azovstal, vrea să dea în judecată Rusia. Rinat Ahmetov le-a pus gând rău

Cel mai bogat oligarh ucrainean, proprietarul uzinei Azovstal, vrea să dea în judecată Rusia. Rinat Ahmetov le-a pus gând rău

De: Răzvan Scarlat 31/05/2022 | 09:00

Rinat Ahmetov, cel mai bogat oligarh ucrainean, este pregătit să dea în judecată Rusia după ce bombardamentele ordonate de Vladimir Putin i-au provocat pierderi de aproape 20 de miliarde de dolari la oțelăriile pe care le deține, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Cu siguranță vom da în judecată Rusia și vom cere despăgubiri pe măsura pierderilor și a afacerilor distruse”, a spus într-un interviu Rinat Ahmetov, proprietarul Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina.

Ahmetov a pierdut foarte mulți bani din cauza pagubelor provocate uzinelor Azovstal și Ilici: „Costul de înlocuire din cauza agresiunii rusești este între 17 și 20 de miliarde de dolari.

Valoarea finală va fi determinată în procesul intentat Rusiei”.

Rinat Ahmetov evaluează pagubele pe care i le-au produs rușii la aproximativ 20 de miliarde de dolari

A rămas în Ucraina

Uzina Azovstal a fost distrusă. Aceasta a devenit ultimul bastion de apărare al orașului-port din sudul Ucrainei. Fabrica siderurgică Ilici, deținută tot de Ahmetov, a fost și ea serios avariată în timpul bombardamentelor rusești.

(VEZI AICI: UCIGAȘII TĂCUȚI DIN ADÂNCURI! RUSIA DEȚINE UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE FLOTE DE SUBMARINE DIN LUME!)

Astfel, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, Metinvest a anunțat că nu își mai poate aproviziona clienții conform contractelor.

Ahmetov a spus că a rămas în Ucraina de la începutul războiului: „Avem încredere în țara noastră și credem în victoria noastră„.

„Sunt mândru că Azovstal este fortăreața noastră de rezistență”

Fundația Rinat Ahmetov, de la începutul războiului, împreună cu afacerile CSM, a trimis deja peste 20,5 milioane de dolari în asistență pentru Ucraina și ucraineni.

În plus, Șahtior Donețk, clubul de fotbal sponsorizat de Ahmetov, a transformat stadionul Lviv Arena, cu o capacitate de circa 35.000 de locuri, într-un spațiu pentru refugiați.

Din 24 februarie până la începutul lunii mai 2022, afacerile lui Ahmetov, precum și Fundația sa și FC Șahtior au donat aproape 72 de milioane dolari în ajutor umanitar și sprijin pentru Forțele Armate ale Ucrainei și Forțele Teritoriale de Apărare.

(NU RATA: VEDETE PRO ȘI CONTRA LUI VLADIMIR PUTIN. PERSONALITĂȚILE PLANETEI S-AU ÎMPĂRȚIT ÎN DOUĂ TABERE)

Ahmetov are o avere de 7,3 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor Bloomberg. La sfârșitul lunii aprilie, Ahmetov a declarat pentru ziarul elvețian Le Temps:

Mariupol a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean. Ucrainenii apără cu înverșunare fiecare centimetru de pământ ucrainean. Sunt mândru că Azovstal este fortăreața noastră de rezistență„.

În aprilie 2022, el a fost inclus pe locul 687 ca cea mai bogată persoană din lume, cu o valoare netă estimată la 4 miliarde de dolari. Ahmetov este proprietarul și președintele clubului de fotbal ucrainean Șahtior Donețk.

În 2006–2007 și 2007–2012, Ahmetov a fost membru al Radei Supreme (parlamentul) ucrainene pentru Partidul Regiunilor .

Totul despre Rinat Ahmetov

Detaliile referitoare la trecutul lui Ahmetov, modul în care și-a obținut averea după căderea comunismului în Ucraina și activitățile sale între 1985 și 1995, rămân controversate.

Ahmetov a declarat în interviuri că a făcut cu succes investiții de afaceri riscante în primii ani după prăbușirea Uniunii Sovietice și, în 2010, a negat că a moștenit bani de la Akhat Bragin sau de la oricine altcineva:

„Am câștigat primul meu milion făcând comerț cu cărbune și cocs și am cheltuit banii pe active pe care nimeni nu dorea să le cumpere. Era un risc, dar a meritat„.

(CITEȘTE ȘI: PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL: ”ACEST LUCRU LE VA DA DE GÂNDIT!”. RUSIA A LANSAT RACHETA ”SATAN”. NU POATE FI INTERCEPTATĂ DE NICIUN SISTEM DE APĂRARE)

Multe publicații din Ucraina și din alte țări europene au făcut afirmații despre presupusul „trecut criminal” al lui Ahmetov, dintre care unele și-au retras ulterior declarațiile.

În cartea sa documentară „Donetsk Mafia: Anthology”, autorul ucrainean Serhiy Kuzin susține că Ahmetov a deținut rolul unui „interpret al mafiei” în primii săi ani; conform lui Hans van Zon, profesor de studii din Europa Centrală și de Est la Universitatea din Sunderland, „încă din 1986, Rinat și fratele său Igor au fost implicați în activități criminale„.

Dezvăluiri controversate

În 2008, Curtea de Apel Donețk a decis că această carte a fost o lucrare de plagiat, iar autorii cărții, Borys Penchuk, Serhiy Kuzin și Fundația Anticorupție, au fost obligați să plătească 200.000 grivne ucrainene ca despăgubire pentru încălcarea drepturilor de autor lui Oleksandr Kuchinsky, redactorul-șef al Criminal Express.

Serhiy Kuzin a folosit materialele din acele ediții pentru a-și scrie propria carte.

În anii ’80, Akhmetov a acționat ca asistent al lui Akhat Bragin, pe care agențiile de aplicare a legii îl considerau un puternic șef criminal; se presupune că în afacerea de comercializare ilegală de pânze.

Andrew Wilson , un savant specializat în politică ucraineană, l-a catalogat pe Ahmetov drept un presupus fost „executor” și „lider” al „clanului „tătar” al lui Bragin”, responsabil pentru utilizarea „metodelor mafiote pentru a îndepărta „directori roșii” ai Uniunii Industriale din Donbas”.

La începutul anilor 1990, Ahmetov a început să achiziționeze proprietăți în Donețk, presupus prin extorcare, cu asistența lui Volodymyr Malyshev, acum membru al Parlamentului Ucrainei în comisia care controlează aplicarea legii.

(CITEȘTE ȘI: CUM ARATĂ LIMUZINA LUI VLADIMIR PUTIN. BUNCĂRUL PE PATRU ROŢI A COSTAT 300 DE MILIOANE DE DOLARI)

Acuzat de Volodomir Zelenski

În octombrie 1995, Bragin, președintele clubului de fotbal Șahtior Donețk, a fost ucis într-un atentat misterios împreună cu șase dintre gărzile sale de corp pe stadionul echipei, în timpul unui meci.

Unele zvonuri îl asociază pe Ahmetov cu moartea lui Bragin. În urma asasinatelor, se spune că Ahmetov ar fi „moștenit un vast imperiu financiar de la Bragin”.

Ahmetov însuși își amintește că Akhat a fost un prieten foarte apropiat cu el, moartea sa a fost o mare tragedie pentru el personal și a scăpat de explozie el însuși.

În septembrie 1999, un raport oficial al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, intitulat „Privire de ansamblu asupra celor mai periculoase structuri ale crimei organizate din Ucraina” l-a identificat pe Ahmetov drept lider al unui sindicat al crimei organizate.

Raportul a legat grupul de spălarea banilor, frauda financiară și controlul a numeroase companii mari și fictive. Raportul mai spune că activitățile grupului „au fost oprite” și mai mult, că natura lor criminală „nu a fost confirmată”.

În noiembrie 2021, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Ahmetov că a fost înrolat pentru a ajuta la planificarea unei lovituri de stat împotriva lui de către Rusia.

Ahmetov a negat aceste afirmații, numind acuzațiile „o minciună absolută”. Acuzațiile au fost punctul culminant al unei dispute între Zelenski și Ahmetov, ca parte a eforturilor anticorupție ale lui Zelenski.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. citeste mai mult
Parteneri
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze, fără să știe cât de periculoase sunt
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a trăit „Au fost restaurante care nu m-au primit. A căzut cerul pe mine.”
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care să te ferești
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care...
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu:
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
Ce moștenire le va lăsa Dan Negru copiilor: „În lumea civilizată asta e o normalitate. La noi e o minune”
Ce moștenire le va lăsa Dan Negru copiilor: „În lumea civilizată asta e o normalitate....
Fabrica uriașă din România care a fost cumpărată de străini. Făcea un produs adorat de oameni
Fabrica uriașă din România care a fost cumpărată de străini. Făcea un produs adorat de...
Cât de des trebuie să oprești, de fapt, routerul WiFi. Prea puțini români știu secretul pentru un internet mai rapid
Cât de des trebuie să oprești, de fapt, routerul WiFi. Prea puțini români știu secretul...