Sute de câini vagabonzi bântuie pe străzile din Caracal, oamenii sunt disperați

Publicat: 13/08/2020 | 19:03

Locuitorii din municipiul Caracal,  judeţul Olt, au ajuns la diperare. Sute de câini comunitari umblă liberi pe străzile din oraş şi, nu de puţine ori, atât copiii, cât şi părinţii au fost victimele maidanezilor. Autorităţile promit să rezolve situația, dar nu chiar imediat.

Haitele de câini din Caracal au devenit deja virale pe internet, iar mulți dintre locuitori se tem pentru sănătatea lor. Potrivit estimărilor autorităților, numărul câinilor vagabonzi s-ar ridica la 600. (NU RATA: INCREDIBILA POVESTE A FEMEII CU 400 DE CÂINI)

„Ne este frică să ieșim din bloc”

„Este imposibil să mai ieși în oraș ! Am avut de ziua mea nepoatele de la Craiova și București, pur și simplu am făcut cale întoarsă! Acum doi ani am fost la chioșcul de ziare de pe Pârâu, și am fost sfâșiat la deget pe la spate de un câine! Am fost la intervenții cu sângele pe care nu reușeam să-l opresc! Un an de zile a durat până la vindecare! Am postat de multe ori… cu haitele de câini… am salvat un copil și o doamnă de la ce putea fi mai rău” , spune Ilie Mateiaş, un bărbat din Caracal.

Câinii vagabonzi au pus stăpânire pe străzile din Caracal

Apelurile către responsabili curg pe rețelele de socializare.

„Ne este frică să ieșim din bloc spre serviciu. Faceți ceva cu acești câini”, „Cum este posibil ca, în secolul XXI, câinii să pună stăpânire pe oraș”, „Ce așteptați? Să sfâșie un copil (Doamne ferește) ca să luați atitudine?”, sunt doar câteva dintre reacțiile locuitorilor din Caracal.

Ce răspund autoritățile

Autorităţile au avut o reacţie, după ce, în ultimele zile pe toate reţelele de socializare, oamenii şi-au strigat durerea.

„Ieri am observat cu toții în mediul online un interes crescut față de problema câinilor fără stăpân din Caracal, prin postările unor filmulețe cu haite de câini din oraș, realizate de cetățeni ai urbei noastre.

Ca răspuns public la unele comentarii ale unor cetățeni, îndreptățite de altfel, dar și pentru o informarea corectă a caracalenilor, FAPTE, NU VORBE! (CITEȘTE: POVESTEA EMOȚIONANTĂ A DRESORULUI DIN CRAIOVA CARE A LEGAT O PRIETENIE CU UN SCHNAUTZER ORB)

Locuitorii din Caracal au împânzit rețelele de socializare cu pozele câinilor vagabonzi din oraș

Nu există un Făt Frumos, să facă într-o lună cât n-au făcut alții în ani, dar din ziua în care am venit în Primărie, de aproximativ două luni, împreună cu primarul și echipa administrativă:

  1. Am identificat 2 soluții legale pentru preluarea câinilor din Caracal (concesiunea gestionării câinilor fără stăpân și încheierea de parteneriate cu ONG-uri autorizate pentru preluarea urgentă a câinilor agresivi).
  2. Am organizat o dezbatere publică pentru stabilirea duratei rezonabile de menținere în adăposturi a câinilor capturați de pe stradă pentru facilitarea adopției și nu a uciderii acestora.
  3. Am elaborat Hotărâre de Consiliu Local pentru concesiune (procedură de aprobare în derulare).
  4. Am inițiat discuții cu ONG/uri pentru încheierea, conform legii, a unor parteneriate cu cele care dețin adăposturi autorizate pentru preluarea de urgență a câinilor agresivi.

Urmează:

  1. Validarea acestor parteneriate cu ONG-urile și demararea procedurilor de capturare și ducere în adăpost a câinilor agresivi (estimăm în septembrie-octombrie)
  2. În octombrie 2020, împreună cu Asociația Ute LangenKamp: ”Iubiți maidanezii”, din județul Argeș, am programat o amplă acțiune de sterilizare a câinilor rămași pe străzi.

Nu vom precupeți nici un efort ca această problemă spinoasă să fie rezolvată, dar legea ne impune restricții care nu ne permit rezolvarea problemei în două-trei luni, așa cum ne-am dori cu toții”, spune Ionuţ Chesnoiu, administratorul municipiului Caracal.