Acasă » Exclusiv » Scandal pe mormântul părintelui Arsenie Boca! ”Escrocheria e că…”

Scandal pe mormântul părintelui Arsenie Boca! ”Escrocheria e că…”

De: Alin Terente 16/05/2018 | 22:46

Scandalul iscat de intenția unui tânăr din Arad de a forța autoritățile să intervină pentru obligarea tuturor comercianților care vând produse ce-l reprezintă pe Arsenie Boca să retragă marfa de la vânzare (AFLĂ AMĂNUNTE DE AICI), pare să-și fi consumat apogeul, după ce, zilele trecute, Jandarmeria și alte instituții de control au descins în zona Mănăstirii Prislop.   După reacția celor care susțin că dețin drepturile de proprietate intelectuală pentru numele Părintelui a venit însă, ca o lumină și pentru Biserica, opinia unui cunoscut avocat din Arad care, argumentat, a arătat de ce totul ar putea fi doar o escrocherie, fără suport juridic. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă toate detaliile scandalului.

Am studiat acest caz, chiar am scris și un articol pe această temă și, în esență, ce pot să vă spun acum este că – în opinia mea – aceste persoane nu dețin marca înregistrată Arsenie Boca sau Părintele Arsenie Boca și niciun drept de proprietate intelectuală asupra imaginii Părintelui”, spune avocatul Bogdan Ionescu, din Baroul Arad.  

Reacția avocatului arădean, care are o vastă experiență în domeniul juridic – el publicând mai multe cărți de specialitate, dar și sute de studii – vine după ce, în urmă cu nici două săptămâni, Daniel Gheorghe, un tânăr din Arad, a chemat Poliția, prin 112, cerându-le agenților să intervină pentru a-l forța pe un comerciant local să scoată de la vânzare toate produsele cu însemnele, chipul sau numele Părintelui Arsenie Boca. Tânărul a încercat să îi convingă pe polițiști că el este deținătorul licenței acestei mărci.

„Au combinat două mărci”

Daniel Gheorghe a chemat poliția, susținând că magazinele care vând icoane cu Arsenie Boca fac contrabandă

Insistent, Daniel Gheorghe a cerut atunci intervenția specializată a celor de la Poliția Economică, pentru ca, mai apoi, să solicite ca instituția să continue controalele și în alte magazine și chiar și orașe.

Apogeul scandalului pare să se fi consumat câteva zile mai târziu, la Mănăstirea Prislop, acolo unde Jandarmeria a mers în control.

Biserica, prin purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, dar și prin vocea altor preoți, a contestat vehement așa-zisul drept obținut de Gheorghe Daniel. Totuși, lovitura de grație dată acestui demers pare să îi aparțină avocatului arădean Bogdan Ionescu. (CITEȘTE DOAR PE CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA: L-A VISAT PE ARSENIE BOCA, ŞI-A DONAT ÎNTREAGA AVERE ŞI…)

Dacă se accesează acest site al Oficiului European pentru Proprietate Intelectuală se poate observa că marca înregistrată de către aceste persoane este Arsenie – de către o anumită persoană, iar de către o complet altă persoană e înregistrată marca Boca Părintele. Și ce au făcut mai departe, pentru că, haideți să fiu mai puțin academic și să spun «escrocheria», au combinat cele două mărci: «Arsenie» și « Părintele» și, în opinia lor, a rezultat o marcă unică sub denumirea «Arsenie Boca Părintele», ceea ce, evident, e o construcție inadmisibilă, pe lângă faptul că este ilegală, în mod evident”, mai spune avocatul arădean.

„Imaginea Părintelui nu poate reprezenta ambalajul unui produs”

Avocatul Bogdan Ionescu demontează scandalul „Arsenie Boca”

Așadar, toate plângerile și solicitările formulate către și împotriva comercianților par lovite de nulitate, dacă este să analizăm argumentele juridice formulate pro-bono de către specialistul arădean în drept civil.

„Interesant este că au rezervat și imaginea Părintelui, tot la același Oficiu European de Proprietate Intelectruală și vizavi de această imagine, în opinia mea, nu au niciun drept de proprietate intelectuală, în contextul în care desenul rezervat este o simplă reproducere după o fotografie a părintelui. Practic, aici lipsește cu desăvârșire un criteriu crucial în această materie, anume criteriul noutății desenului, pe lângă faptul că imaginea Părintelui Arsenie Boca nu poate reprezenta substratul sau ambalajul unui produs. Se opun aici și criterii de moralitate publică, de ordine publică și, evident, criterii care țin de bună credință, care trebuie să cârmuiască actele oricărei acțiuni umane și ale oricărui act juridic”, explică Bogdan Ionescu.

Precedentul Mona Lisa

Așadar, sfatul avocatului pentru comercianții care se află în legalitate și care vând produsele cu însemnele și chipul Părintelui Arsenie Boca, dar și pentru Biserica Ortodoxă, este acela de a nu lua foarte în serios demersurile celor care susțin că dețin drepturile exclusive asupra imaginii renumitului monah.

„În opinia mea, nici nu trebuie să se introducă – momentan – un proces, în contextul în care nu există marca înregistrată la acest Oficiu cu sediul în Alicante – Spania. Agenții economici ar trebui, în mod logic, să facă niște apărări, eventual să împărtășească sau să completeze argumentele expuse de mine, pentru că sunt apărări foarte serioase, cu bază legală, care combat absolut toate susținerile părții adverse – partea adversă fiind aceste persoane care susțin că dețin marca înregistrată Arsenie Boca”, mai spune avocatul.

Referitor la caz în sine tot Bogdan Ionescu susține că astfel de tentative au mai existat, cel mai cunoscut precedent fiind Mona Lisa.

Au mai existat cazuri similare, spețe similare cu situația acuma creată și am dat și exemplu – un caz Elvis Presley, Prințesa Diana, Picasso. Chiar în Germania a fost un caz în care cineva a încercat să rezerve ca marcă înregistrată tabloul și denumirea Mona Lisa și evident că Oficiul German a respins o astfel de solicitare aberantă”, a mai declarat avocatul. (NU RATA, AICI: ADEVĂRUL DESPRE MOARTEA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA! DOCUMENTE SECRETE ALE SECURITĂȚII)

În acest moment, Poliția Economică din Arad are în lucru un dosar pe acest subiect, speța fiind în curs de documentare.

Pe de altă parte, peste 100 de icoane şi obiecte de cult, cu imaginea părintelui Arsenie Boca, au fost ridicate de poliţiştii din judeţul Hunedoara în urma verificărilor efectuate, timp de două zile, la comercianţii din zona Mănăstirii Prislop, au informat, miercuri, reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Hunedoara.

Arădeanul Daniel Gheorghe s-a aflat miercuri în zona Mănăstirii Prislop şi a reclamat, la numărul de urgenţă 112, că acolo se comercializează produse cu marcă protejată.

“Poliţia Haţeg s-a deplasat la faţa locului, în urma sesizării primite. Ulterior, bărbatul a fost invitat la sediul Poliţiei Haţeg pentru a depune plângere”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Laura Năstase.

Cercetările în cazul obiectelor de cult ridicate se desfăşoară în trei dosare penale întocmite sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, au mai precizat reprezentanții IPJ Hunedoara.

„Deținătorul” mărcii și-a anunțat „inspecția” la Prislop

Actele pe care Daniel Gheorghe le-a prezentat polițiștilor

„Doresc să vă informez despre o vizită pe care o voi face mâine (miercuri, n.r.), în cea mai de interes locație la această oră pentru toți românii.

Mâine, la ora 11.30, subsemnatul Gheorghe Emanuel, în calitate de reprezentat legal al S.C. Pulse Escape SRL – unică dețînătoare a licenței de marca Părintele Arsenie Boca – voi fi prezent la Mănăstirea Prislop.

Scopul vizitei va consta în informarea tuturor agenților comerciali care doresc să vândă produse care poartă însemnele mărcii înregistrate, cu privire la condițiile necesare intrării în legalitate.

Este mai mult decât necesar că toți cei care până acum comercializau astfel de produse – fie-n mănăstire, fie la tarabele aflate în zona adiacentă mănăstirii, ori în alte unități comerciale – să înțeleagă că această licență nu le interzice să mai desfășoare acte de comerț, însă le impune îndeplinirea unor condiții minimale.

Totodată, tuturor celor interesați de obținerea unei astfel de licențe, le voi oferi sprijinul meu necondiționat.

De asemenea, aduc la cunoștință că, în cazul în care voi constata încălcări ale legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, voi sesiza organele competente în vederea luării de măsuri în consecință”, este anunțul făcut de Daniel Gheorghe.

Biserica susține că opera lui Arsenie Boca îi aparține

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat, recent, că numele părintelui Arsenie Boca este intrinsec legat de istoria şi cultura duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române şi parte a patrimoniului său memorial.

„Din aceste limpezi şi înalte raţiuni, nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătura de rudenie cu părintele Arsenie Boca nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său. Acesta, ca şi opera sa scrisă sau picturală, aparţin Bisericii pe care a slujit-o cu vocaţie jertfelnică”, a spus Vasile Bănescu, pentru News.ro.

De ce nu Mihai Eminescu sau Mihai Viteazu?

Declaraţia a fost făcută în contextul în care arădeanul Daniel Gheorghe a susținut că ar fi obţinut licenţă pentru folosirea mărcii „Părintele Arsenie Boca” pe teritoriul României.

Bănescu a precizat că Patriarhia a luat deja „atitudine fermă faţă de această situaţie încă de acum o lună şi a comunicat oficial persoanei respective mesajul de a renunţa imediat la această marcă înregistrată în străinătate”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu, a declarat, pentru Agerpres, că părintele Arsenie Boca este o personalitate duhovnicească şi nu poate fi asumat ca un brand, demersul fiind catalogat ca o chestiune „total deplasată”.

„Echivalează, aş îndrăzni să spun, cu pretenţia de a şi-l asuma pe Mihai Eminescu sau pe Mihai Viteazu. Este cam acelaşi lucru. Nu poate nimeni să deţină drepturi asupra unei personalităţi, chiar dacă aceasta nu mai trăieşte, decât în măsura în care există nişte drepturi de moştenire, de succesiune. Dar nu altfel”, a spus reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Cine a fost Părintele Arsenie Boca

Arsenie Boca a fost interzis la Arad, din motiv de drepturi asupra „mărcii”

Părintele Arsenie este recunoscut ca unul dintre marii duhovnici români ai secolului trecut. De-a lungul timpului, acesta a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.

Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a văzut lumina zilei în data de 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București și un stagiu de documentare la Muntele Athos.

A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942, notează Basilica.ro. În data de 3 mai 1940 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop.

A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951 și închis la: Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari, nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră. (VEZI ȘI: POVESTEA PORTARULUI CARE NU INTRA IN POARTA FARA SA AIBA LANGA EL POZA LUI ARSENIE BOCA)

Eliberat la 17 martie 1952, s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 era anchetat la Timișoara, suferind alte șase luni de detenție.

În anul 1969, Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități. În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat.

S-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, începând pictarea bisericii de aici. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop.

A trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au preţuit.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul despre MICII din comerț. Câți mititei ar trebui să mâncăm, de fapt? „Să încingem grătarele!”
Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul despre MICII din comerț. Câți mititei ar trebui să mâncăm,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Imagini INCENDIARE! Ea l-a despărțit pe Dorian Popa de IUBITĂ: „Vă place mai rău decât ciocolata”! Bianca e instructor de fitness și arată perfect
Imagini INCENDIARE! Ea l-a despărțit pe Dorian Popa de IUBITĂ: „Vă place mai rău decât...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cele mai spectaculoase ținute de la Gala Premiilor Gopo 2024. Vedetele care au strălucit pe covorul roșu
Cele mai spectaculoase ținute de la Gala Premiilor Gopo 2024. Vedetele care au strălucit pe...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu 20.000 de dolari bucata
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Bianca Comănici, la un pas de operație: „Mă îngrozește gândul. O să arăt diferit”. Prin ce intervenție urmează să treacă fosta concurentă de la „Puterea dragostei”
Bianca Comănici, la un pas de operație: „Mă îngrozește gândul. O să arăt diferit”. Prin...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și Sebastian: „Fiecare are ceva al lui. Sebastian e un băiat frumos, vorbește frumos.”
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Băutura care te scapă de constipație. E delicioasă și plină de vitamine
Băutura care te scapă de constipație. E delicioasă și plină de vitamine
Ce document trebuie să ai ca să-ți deconteze statul cei 20.000 de lei pentru montarea panourilor fotovoltaice. E obligatoriu în Programul Casa Verde Fotovoltaice
Ce document trebuie să ai ca să-ți deconteze statul cei 20.000 de lei pentru montarea...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe alb în lege
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Alina Sorescu aruncă bomba. Răsturnare de situație: Asta nu s-a întâmplat din senin!
Alina Sorescu aruncă bomba. Răsturnare de situație: Asta nu s-a întâmplat din senin!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Actorul Gerard Depardieu, eliberat după ce a fost interogat pentru presupuse agresiuni sexuale
Actorul Gerard Depardieu, eliberat după ce a fost interogat pentru presupuse agresiuni sexuale
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
MARȚI Exclusiv: Boureanu stă prost la capitolul despărțiri chiar și de prieteni. Cum a fost surprins omul de afaceri
MARȚI Exclusiv: Boureanu stă prost la capitolul despărțiri chiar și de prieteni. Cum a fost...
Păcăleala de care au parte ardelenii: ROȘII din Italia, vândute ca „roșii oltenești”, la un preț uriaș!
Păcăleala de care au parte ardelenii: ROȘII din Italia, vândute ca „roșii oltenești”, la un...
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Marea greșeală pe care o fac românii în Săptămâna Mare. Este complet interzis înainte de Paște să faci acest lucru!
Marea greșeală pe care o fac românii în Săptămâna Mare. Este complet interzis înainte de...
Care este secretul relației de 8 ani a lui Mario Fresh cu Alexia. Ce spune artistul despre iubita lui
Care este secretul relației de 8 ani a lui Mario Fresh cu Alexia. Ce spune...
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte de Paște
Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte...