Acasă » Exclusiv » Scandal pe mormântul părintelui Arsenie Boca! ”Escrocheria e că…”

Scandal pe mormântul părintelui Arsenie Boca! ”Escrocheria e că…”

De: Alin Terente 16/05/2018 | 22:46

Scandalul iscat de intenția unui tânăr din Arad de a forța autoritățile să intervină pentru obligarea tuturor comercianților care vând produse ce-l reprezintă pe Arsenie Boca să retragă marfa de la vânzare (AFLĂ AMĂNUNTE DE AICI), pare să-și fi consumat apogeul, după ce, zilele trecute, Jandarmeria și alte instituții de control au descins în zona Mănăstirii Prislop.   După reacția celor care susțin că dețin drepturile de proprietate intelectuală pentru numele Părintelui a venit însă, ca o lumină și pentru Biserica, opinia unui cunoscut avocat din Arad care, argumentat, a arătat de ce totul ar putea fi doar o escrocherie, fără suport juridic. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă toate detaliile scandalului.

Am studiat acest caz, chiar am scris și un articol pe această temă și, în esență, ce pot să vă spun acum este că – în opinia mea – aceste persoane nu dețin marca înregistrată Arsenie Boca sau Părintele Arsenie Boca și niciun drept de proprietate intelectuală asupra imaginii Părintelui”, spune avocatul Bogdan Ionescu, din Baroul Arad.  

Reacția avocatului arădean, care are o vastă experiență în domeniul juridic – el publicând mai multe cărți de specialitate, dar și sute de studii – vine după ce, în urmă cu nici două săptămâni, Daniel Gheorghe, un tânăr din Arad, a chemat Poliția, prin 112, cerându-le agenților să intervină pentru a-l forța pe un comerciant local să scoată de la vânzare toate produsele cu însemnele, chipul sau numele Părintelui Arsenie Boca. Tânărul a încercat să îi convingă pe polițiști că el este deținătorul licenței acestei mărci.

„Au combinat două mărci”

Daniel Gheorghe a chemat poliția, susținând că magazinele care vând icoane cu Arsenie Boca fac contrabandă

Insistent, Daniel Gheorghe a cerut atunci intervenția specializată a celor de la Poliția Economică, pentru ca, mai apoi, să solicite ca instituția să continue controalele și în alte magazine și chiar și orașe.

Apogeul scandalului pare să se fi consumat câteva zile mai târziu, la Mănăstirea Prislop, acolo unde Jandarmeria a mers în control.

Biserica, prin purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, dar și prin vocea altor preoți, a contestat vehement așa-zisul drept obținut de Gheorghe Daniel. Totuși, lovitura de grație dată acestui demers pare să îi aparțină avocatului arădean Bogdan Ionescu. (CITEȘTE DOAR PE CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA: L-A VISAT PE ARSENIE BOCA, ŞI-A DONAT ÎNTREAGA AVERE ŞI…)

Dacă se accesează acest site al Oficiului European pentru Proprietate Intelectuală se poate observa că marca înregistrată de către aceste persoane este Arsenie – de către o anumită persoană, iar de către o complet altă persoană e înregistrată marca Boca Părintele. Și ce au făcut mai departe, pentru că, haideți să fiu mai puțin academic și să spun «escrocheria», au combinat cele două mărci: «Arsenie» și « Părintele» și, în opinia lor, a rezultat o marcă unică sub denumirea «Arsenie Boca Părintele», ceea ce, evident, e o construcție inadmisibilă, pe lângă faptul că este ilegală, în mod evident”, mai spune avocatul arădean.

„Imaginea Părintelui nu poate reprezenta ambalajul unui produs”

Avocatul Bogdan Ionescu demontează scandalul „Arsenie Boca”

Așadar, toate plângerile și solicitările formulate către și împotriva comercianților par lovite de nulitate, dacă este să analizăm argumentele juridice formulate pro-bono de către specialistul arădean în drept civil.

„Interesant este că au rezervat și imaginea Părintelui, tot la același Oficiu European de Proprietate Intelectruală și vizavi de această imagine, în opinia mea, nu au niciun drept de proprietate intelectuală, în contextul în care desenul rezervat este o simplă reproducere după o fotografie a părintelui. Practic, aici lipsește cu desăvârșire un criteriu crucial în această materie, anume criteriul noutății desenului, pe lângă faptul că imaginea Părintelui Arsenie Boca nu poate reprezenta substratul sau ambalajul unui produs. Se opun aici și criterii de moralitate publică, de ordine publică și, evident, criterii care țin de bună credință, care trebuie să cârmuiască actele oricărei acțiuni umane și ale oricărui act juridic”, explică Bogdan Ionescu.

Precedentul Mona Lisa

Așadar, sfatul avocatului pentru comercianții care se află în legalitate și care vând produsele cu însemnele și chipul Părintelui Arsenie Boca, dar și pentru Biserica Ortodoxă, este acela de a nu lua foarte în serios demersurile celor care susțin că dețin drepturile exclusive asupra imaginii renumitului monah.

„În opinia mea, nici nu trebuie să se introducă – momentan – un proces, în contextul în care nu există marca înregistrată la acest Oficiu cu sediul în Alicante – Spania. Agenții economici ar trebui, în mod logic, să facă niște apărări, eventual să împărtășească sau să completeze argumentele expuse de mine, pentru că sunt apărări foarte serioase, cu bază legală, care combat absolut toate susținerile părții adverse – partea adversă fiind aceste persoane care susțin că dețin marca înregistrată Arsenie Boca”, mai spune avocatul.

Referitor la caz în sine tot Bogdan Ionescu susține că astfel de tentative au mai existat, cel mai cunoscut precedent fiind Mona Lisa.

Au mai existat cazuri similare, spețe similare cu situația acuma creată și am dat și exemplu – un caz Elvis Presley, Prințesa Diana, Picasso. Chiar în Germania a fost un caz în care cineva a încercat să rezerve ca marcă înregistrată tabloul și denumirea Mona Lisa și evident că Oficiul German a respins o astfel de solicitare aberantă”, a mai declarat avocatul. (NU RATA, AICI: ADEVĂRUL DESPRE MOARTEA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA! DOCUMENTE SECRETE ALE SECURITĂȚII)

În acest moment, Poliția Economică din Arad are în lucru un dosar pe acest subiect, speța fiind în curs de documentare.

Pe de altă parte, peste 100 de icoane şi obiecte de cult, cu imaginea părintelui Arsenie Boca, au fost ridicate de poliţiştii din judeţul Hunedoara în urma verificărilor efectuate, timp de două zile, la comercianţii din zona Mănăstirii Prislop, au informat, miercuri, reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Hunedoara.

Arădeanul Daniel Gheorghe s-a aflat miercuri în zona Mănăstirii Prislop şi a reclamat, la numărul de urgenţă 112, că acolo se comercializează produse cu marcă protejată.

“Poliţia Haţeg s-a deplasat la faţa locului, în urma sesizării primite. Ulterior, bărbatul a fost invitat la sediul Poliţiei Haţeg pentru a depune plângere”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Laura Năstase.

Cercetările în cazul obiectelor de cult ridicate se desfăşoară în trei dosare penale întocmite sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, au mai precizat reprezentanții IPJ Hunedoara.

„Deținătorul” mărcii și-a anunțat „inspecția” la Prislop

Actele pe care Daniel Gheorghe le-a prezentat polițiștilor

„Doresc să vă informez despre o vizită pe care o voi face mâine (miercuri, n.r.), în cea mai de interes locație la această oră pentru toți românii.

Mâine, la ora 11.30, subsemnatul Gheorghe Emanuel, în calitate de reprezentat legal al S.C. Pulse Escape SRL – unică dețînătoare a licenței de marca Părintele Arsenie Boca – voi fi prezent la Mănăstirea Prislop.

Scopul vizitei va consta în informarea tuturor agenților comerciali care doresc să vândă produse care poartă însemnele mărcii înregistrate, cu privire la condițiile necesare intrării în legalitate.

Este mai mult decât necesar că toți cei care până acum comercializau astfel de produse – fie-n mănăstire, fie la tarabele aflate în zona adiacentă mănăstirii, ori în alte unități comerciale – să înțeleagă că această licență nu le interzice să mai desfășoare acte de comerț, însă le impune îndeplinirea unor condiții minimale.

Totodată, tuturor celor interesați de obținerea unei astfel de licențe, le voi oferi sprijinul meu necondiționat.

De asemenea, aduc la cunoștință că, în cazul în care voi constata încălcări ale legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, voi sesiza organele competente în vederea luării de măsuri în consecință”, este anunțul făcut de Daniel Gheorghe.

Biserica susține că opera lui Arsenie Boca îi aparține

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat, recent, că numele părintelui Arsenie Boca este intrinsec legat de istoria şi cultura duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române şi parte a patrimoniului său memorial.

„Din aceste limpezi şi înalte raţiuni, nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătura de rudenie cu părintele Arsenie Boca nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său. Acesta, ca şi opera sa scrisă sau picturală, aparţin Bisericii pe care a slujit-o cu vocaţie jertfelnică”, a spus Vasile Bănescu, pentru News.ro.

De ce nu Mihai Eminescu sau Mihai Viteazu?

Declaraţia a fost făcută în contextul în care arădeanul Daniel Gheorghe a susținut că ar fi obţinut licenţă pentru folosirea mărcii „Părintele Arsenie Boca” pe teritoriul României.

Bănescu a precizat că Patriarhia a luat deja „atitudine fermă faţă de această situaţie încă de acum o lună şi a comunicat oficial persoanei respective mesajul de a renunţa imediat la această marcă înregistrată în străinătate”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu, a declarat, pentru Agerpres, că părintele Arsenie Boca este o personalitate duhovnicească şi nu poate fi asumat ca un brand, demersul fiind catalogat ca o chestiune „total deplasată”.

„Echivalează, aş îndrăzni să spun, cu pretenţia de a şi-l asuma pe Mihai Eminescu sau pe Mihai Viteazu. Este cam acelaşi lucru. Nu poate nimeni să deţină drepturi asupra unei personalităţi, chiar dacă aceasta nu mai trăieşte, decât în măsura în care există nişte drepturi de moştenire, de succesiune. Dar nu altfel”, a spus reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Cine a fost Părintele Arsenie Boca

Arsenie Boca a fost interzis la Arad, din motiv de drepturi asupra „mărcii”

Părintele Arsenie este recunoscut ca unul dintre marii duhovnici români ai secolului trecut. De-a lungul timpului, acesta a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.

Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a văzut lumina zilei în data de 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București și un stagiu de documentare la Muntele Athos.

A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942, notează Basilica.ro. În data de 3 mai 1940 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop.

A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951 și închis la: Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari, nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră. (VEZI ȘI: POVESTEA PORTARULUI CARE NU INTRA IN POARTA FARA SA AIBA LANGA EL POZA LUI ARSENIE BOCA)

Eliberat la 17 martie 1952, s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 era anchetat la Timișoara, suferind alte șase luni de detenție.

În anul 1969, Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități. În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat.

S-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, începând pictarea bisericii de aici. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop.

A trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au preţuit.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Smiley s-a iubit cu Laura Giurcanu? Ce s-a întâmplat între starul Pro TV și concurenta America Express de la Antena 1
Smiley s-a iubit cu Laura Giurcanu? Ce s-a întâmplat între starul Pro TV și concurenta...
FOTO. Apariţie în costum de baie la piscină. Cea mai proaspătă milionară din tenisul românesc a încins atmosfera la Dubai!
FOTO. Apariţie în costum de baie la piscină. Cea mai proaspătă milionară din tenisul românesc...
Butoane secrete și funcții ascunse ale mașinii tale. Nu contează marca pe care o conduci. Toate autoturismele au așa ceva
Butoane secrete și funcții ascunse ale mașinii tale. Nu contează marca pe care o conduci....
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Tatăl uneia dintre fetele care s-au sinucis în Uricani nu a mai aşteptat salvatorii şi s-a dus spre fosta fabrică, dar şi-a găsit copilul mort. Motivul din spatele tragediei
Tatăl uneia dintre fetele care s-au sinucis în Uricani nu a mai aşteptat salvatorii şi...
VIDEO Dubla sinucidere din Hunedoara. Drama tatălui care a încercat să-și salveze fiica, dar a ajuns prea târziu
VIDEO Dubla sinucidere din Hunedoara. Drama tatălui care a încercat să-și salveze fiica, dar a...
Un organ considerat inutil, pe care unii medici îl scot fără să se gândească, ar putea ajuta în lupta împotriva cancerului
Un organ considerat inutil, pe care unii medici îl scot fără să se gândească, ar...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele se îmbracă în BOXERI
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...
Noi produse Parkside la Lidl. Mașină de găurit / înșurubat + acumulator, cadouri ideale pentru meșteri
Noi produse Parkside la Lidl. Mașină de găurit / înșurubat + acumulator, cadouri ideale pentru...
Mai mulți ROMÂNI au intrat în CARTEA RECORDURILOR după ce au descoperit...
Mai mulți ROMÂNI au intrat în CARTEA RECORDURILOR după ce au descoperit...
„Nu e casă, e palat” Georgiana Lobonț, imagini impresionante cu interiorul noii sale case
„Nu e casă, e palat” Georgiana Lobonț, imagini impresionante cu interiorul noii sale case
„Am avut sentimentul că trec prin iad”  Daciana Sârbu, despre divorțul de Victor Ponta. Când a simțit aceasta că nu mai poate face față căsniciei
„Am avut sentimentul că trec prin iad” Daciana Sârbu, despre divorțul de Victor Ponta. Când...
Cine este bărbatul al cărui braț a fost găsit în Dragoslavele? Antebrațul acestuia a fost descoperit cu urme de mușcături de animale într-o zonă nelocuită din Dragoslavele
Cine este bărbatul al cărui braț a fost găsit în Dragoslavele? Antebrațul acestuia a fost...
„Zici că nu există telepatie, dar eu de atunci cred în așa ceva. I-a spus că o doare foarte tare ochiul.” Irina Loghin, mărturisiri neașteptate despre decesul Ilenei Sărăroiu
„Zici că nu există telepatie, dar eu de atunci cred în așa ceva. I-a spus...
Ema Karter, reacție dură față de Bogdan de la Ploiești, după ce i-ar fi făcut avansuri
Ema Karter, reacție dură față de Bogdan de la Ploiești, după ce i-ar fi făcut...
S-a aflat, în sfârșit! Ce pensie are Irinel Columbeanu: ”Ar fi trebuit să mă abțin de la cheltuieli și...”
S-a aflat, în sfârșit! Ce pensie are Irinel Columbeanu: ”Ar fi trebuit să mă abțin...
S-A AFLAT ADEVĂRUL! Cine i-a convins pe austrieci să ne lase în SHENGEN
S-A AFLAT ADEVĂRUL! Cine i-a convins pe austrieci să ne lase în SHENGEN
Theo Rose a făcut anunțul după nici doi ani de relație cu Anghel Damian: „Asta e partea tragică”. Ce mesaj i-a dat Anamaria Prodan
Theo Rose a făcut anunțul după nici doi ani de relație cu Anghel Damian: „Asta...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi copii: „Așa s-a întâmplat. Nu pot să zic la televizor”. Artista, declarații nebănuite
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
GTA 6: Trailerul "Grand Theft Auto" dezvăluie data de lansare a jocului
GTA 6: Trailerul "Grand Theft Auto" dezvăluie data de lansare a jocului
România va intra în Schengen, cel puţin în ceea ce priveşte aeroporturile. Ciolacu: Austria şi-a flexibilizat poziţia / Presa de la Viena a aflat ce va trebui să facă Bucureştiul şi Sofia în schimbul acestui
România va intra în Schengen, cel puţin în ceea ce priveşte aeroporturile. Ciolacu: Austria şi-a...
Horoscop azi 11 decembrie 2023. Început teribil de săptămână pentru aceste zodii
Horoscop azi 11 decembrie 2023. Început teribil de săptămână pentru aceste zodii
Daciana Sârbu, probleme după adopția fiicei ei. Cum a reușit să le depășească
Daciana Sârbu, probleme după adopția fiicei ei. Cum a reușit să le depășească
2 zodii care se vor îmbogăți în primele zile ale lui 2024. Astrele le vor aduce mormane de bani
2 zodii care se vor îmbogăți în primele zile ale lui 2024. Astrele le vor...
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie devastatoare la adresa jucătorilor lui Becali
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie devastatoare la...
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire ce a speriat-o din plin. Ce s-a întâmplat
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire...
"Un prieten adevărat nu caută foloasele din spatele unei relaţii, nu caută să te fure,...