L-am filmat pe Mitică Popescu în timp ce…

Publicat: 24/10/2019 | 23:09

La 82 de ani, actorul Mitică Popescu se prezintă într-o formă de zile mari. Nu-și arată vârsta, are un tonus optimist, se îmbracă ”tinerește” și, mai ales, face mișcare în fiecare zi. Celebritatea nu i-a apăsat umerii, se ține drept și păstrează o fărâmă de surâs în colțul gurii. Într-o societate care, de multe ori, pare plictisită de ea însăși, Mitică Popescu apare într-o dublă ipostază. Este personaj și personalitate, în același timp, iar întreg orașul îi este scenă. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, l-a ”prins” pe Mitică Popescu pe stradă, acolo unde fiecare trecător – de altfel – spune, fără cuvinte, propria poveste. În tumultul străzii, Mitică Popescu afișează un calm imperturbabil. După 50 de ani de actorie în care a interpretat roluri memorabile, marele actor are o energie debordantă și nu renunță la o altă mare ”pasiune” a sa.  (CITEȘTE ȘI: MITICĂ POPESCU, ULTIMUL ROMANTIC AL ŢĂRII ÎNTR-O MISIUNE APROAPE IMPOSIBILĂ. S-A „LUPTAT“ CU O UŞĂ PENTRU A DA UN BUCHET DE FLORI)

Ajuns la o vârstă venerabilă și rămas văduv de două decenii, cunoscutul actor oferă și acum lecții de viață. Într-o eră a vitezei și a tehnologiei, una în care planeta pare a se învârti din ce în ce mai repede, spre amețire definitivă, maestrul Mitică Popescu folosește, cu regularitate, mijloacele de transport în comun ale Capitalei.

CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din Românial-a întânit pe celebrul actor în stația STB din Piața Dorobanți. Îmbrăcat lejer, ”D’ale lu` Mitică” – așa cum i se mai spune datorită emisiunii de la TVR 2 unde ”prestează”, într-un stil inconfundabil, încă din luna decembrie a anului 1999 – aștepta, cu un calm imperturbabil, autobuzul, fără a schița vreun gest care să trădeze nerăbdare sau nervozitate. (VEZI ȘI AICI:  80 DE ANI, MITICĂ POPESCU ÎŞI ”ANTRENEAZĂ” ŞARMUL ÎN DOROBANŢI)

Mitică Popescu este… conservator. Folosește mijloacele de transport în comun

Geacă subțire de fâș, închisă la culoare, asortată cu pantalonii, impermeabilă – suntem în plină toamnă, iar vremea poate deveni, pe negândite, mofturoasă -, cămașă albă, scoasă din pantaloni, tinerește, încălțăminte sport, plus ochelari cu lentile fumurii. Acesta este ”trecătorul” Mitică Popescu, un actor încărunțit care ar avea atâtea de povestit, încât ar aduna în jurul său zeci de oameni pregătiți pentru a-i savura amintirile. Atât cele legate de actorie, cât și cele desprinse din propria viață. (NU RATA: FIICA UNUI MARE ACTOR A DEZVĂLUIT CĂ A FOST VICTIMA UNUI VIOL: „MI-A FOST RUȘINE”)

La aproape 83 de ani, Mitică Popescu se ”ține” foarte bine

Mitică Popescu a avut și are aceeași atitudine degajată, dând senzația că nimic nu îl mai poate surprinde după mai bine de opt decenii de viață ”plină”. E drept că maestrul a trecut prin multe și a văzut multe, de-a lungul timpului, iar cu atâta experiență la purtător nu e de mirare că îl descoperim, de fiecare dată, stăpân pe situație. Chiar și atunci când mijloacele de transport în comun… întârzie, iar punctul de destinație pare, prin reducere la absurd, din ce în ce mai îndepărtat. Dar actorul Mitică Popescu e răbdător. Și, în plină toamnă, se bucură de o plimbare în aer liber, petrecând cureaua borsetei pe după gât și privind lumea din jur cu ochii atenți ai… cunoscătorului de cursă lungă. (CITEȘTE ȘI: EL ESTE BĂRBATUL CARE L-A ÎNJUNGHIAT PE ACTORUL RAUL ANDRICI! AGRESORUL ESTE JURIST LA PSIHIATRIE)

Actorul circulă cu mijloacele de transport în comun, preferând interacțiunea rapidă cu toți cei din jur, dar – în anul 2017, ca un ”condiment”, am putea spune – Mitică Popescu a testat și o… motocicletă. E drept, nu ca să se plimbe pe străzi, ci doar pentru a realiza o imagine pentru TVR 2, acolo unde prezenta emisiunea  “D’ale lu’ Mitică”. Actorul a mărturisit, la vremea respectivă, că a avut parte de o experiență cu totul inedită inedită, mai ales că nu a fost, niciodată, posesor de… motor. (VEZI ȘI AICI: FLORIN PIERSIC & SOȚIA, CEARTĂ CU PLÂNSETE LA PETRECEREA UNUI PRIETEN DE FAMILIE)

Mitică Popescu, în stația de autobuz, fără a-și arăta cei aproape 83 de ani

D`ale… destinului: Mitică Popescu ar fi putut să ajungă preot

Mitică Popescu recunoaște că i-a plăcut teatrul încă din copilărie, dar destinul său ar fi putut urma un cu totul alt drum. L-am fi regăsit pe Mitică Popescu în biserică, fiindcă marele actor ar fi putut deveni preot, așa cum mama lui își dorea. Dar teatrul l-a atras dintotdeauna, fiind ”ceva deosebit, o altă lume”.

”Mama iubea teatrul şi opereta, iar tatăl meu îndrăgea sportul. Ca să nu se ducă singuri în sălile respective, mă luau pe mine. Cu mama mergeam la spectacole, iar cu tata mergeam la fotbal. M-a atras teatrul, era ceva deosebit, o altă lume. Nu lipseam nici de la serbările de la şcoală”, a dezvăluit actorul. (NU RATA: ULTIMUL MESAJ TRANSMIS DE FLORIN PIERSIC I-A ÎNGRIJORAT PE FANII ACTORULUI! ”EU TRĂIESC CU SPERANȚA”)

„Te iubesc atât de mult, încât aş vrea să mori înaintea mea“

Actorul Mitică Popescu şi-a petrecut cinci decenii din viaţă pe scenă, încântând spectatorii și primind aplauze la scenă deschisă, iar până în 1998 a fost alături de iubirea vieţii sale, regretata actriță Leopoldina Bălănuţă.

După moartea acesteia, Mitică Popescu s-a simţit abandonat şi, firește, nu a putut să îşi găsească alinarea nici măcar în diferite colaborări care i-au fost oferite. Mai mult, ani de-a rândul a avut la căpătâi, seară de seară, verigheta şi ochelarii Leopoldinei, dovada indiscutabilă a respectului şi iubirii pe care cei doi şi-au purtat-o. De pe patul de moarte, soţia marelui actor a făcut o declaraţie de dragoste emoționantă pentru Mitică Popescu: „Te iubesc atât de mult, încât aş vrea să mori înaintea mea“. (CITEȘTE ȘI:  ACTORUL DOREL VIȘAN S-A VINDECAT DE HEPATITĂ CU PUTEREA MINȚII, ÎN DOAR 3 SĂPTĂMÂNI)

Actrița Leopoldina Bălănuță, dragostea de o viață a lui Mitică Popescu

”Dușman al poporului”

Mitică Popescu a trecut – în perioada 1959-1962 – prin cele mai grele puşcării comuniste, Jilava, Periprava şi Salcia, în Balta Brăilei. El şi colegii săi de celulă au fost trimişi la munci agricole şi la canalele de desecare de pe Dunăre. Artistul a fost nevoit să bea apă direct din fluviu, iar meniul lui zilnic  era alcătuit dintr-un codru de pâine veche şi o zeamă lungă de arpacaş. (VEZI ȘI AICI: DOREL VIŞAN: “ŞERBAN IONESCU ERA UN ACTOR UNIC, CARE SEMĂNA DOAR CU EL ÎNSUŞI”)

”În închisoare am cunoscut un impresar de teatru, Basmagian, care m-a sfătuit când ies să-l caut pe actorul Mircea Şeptilici. Şi el fusese cinci ani la Canal. Era perioada în care se înfiinţase Teatrul de Comedie, iar director era Radu Beligan. Am vorbit, le-am spus povestea mea şi am fost angajat. Câţiva ani mai târziu, am primit cel mai bun sfat de la Radu Beligan. În perioada aceea eram solicitat de foştii colegi să plec în provincie, la teatre din Baia Mare, Piteşti. Radu Beligan nu m-a lăsat şi mi-a spus că va veni ziua în care îmi va fi greu să rămân în această meserie fără studii.

M-a ajutat să dau din nou examen la Institut. Era o perioadă dificilă, în care se purta stigmatul de «duşman al poporului» şi au fost destui care s-au împotrivit. În 1963, am dat din nou examen de admitere la Institut. Am reuşit, chiar dacă secretarul de partid mi-a dat notă foarte mică. În prima perioadă a studenţiei fusesem coleg cu Gheorghe Dinică, Marin Moraru. A doua oară am avut-o colegă pe Carmen Galin. Am jucat împreună şi la Piatra Neamţ, iar peste ani ne-am reîntâlnit în Bucureşti, la Teatrul Mic”, a declarat celebrul actor, cu mai multă vreme în urmă, pentru adevarul.ro. (NU RATA: ANCA PANDREA ȘI HORIA MOCULESCU PRIMESC O PENSIE RUȘINOASĂ)

Mitică Popescu, considerat ”dușman al poporului” într-o perioadă tristă a vieții sale, atunci când a fost închis la Jilava, Periprava şi Salcia pentru că n-a vrut să-și ”toarne” colegii

A fost arestat la 23 de ani

Mitică Popescu a fost arestat la vârsta de doar 23 de ani, motivul fiind acela că a refuzat să-şi toarne la Securitate câţiva prieteni care plănuiseră să fugă în America. A reușit, cu ajutorul lui Radu Beligan, să susțină, a doua oară, examenul la Institut, iar apoi a trecut printr-un proces de reabilitare în urma căruia pedeapsa i-a fost, ”într-un fel”, ștearsă.

”În primul rând, fără ajutorul lui Radu Beligan nu aş fi putut să susţin a doua oară examenul la Institut. Nu am putut să rămân în Bucureşti după absolvire, deşi au fost câteva posturi. Au fost locuri şi în televiziune, cum a aplicat colegul meu, regizorul Sergiu Ionescu, sau cum a reuşit Grigore Cudalbu, la Radio România. Când am fost la Piatra Neamţ am făcut proces de reabilitare, prin care mi s-a şters pedeapsa, într-un fel. Au rămas însă mici şicane…”, a mai declarat Mitică Popescu. (CITEȘTE ȘI: „AIMEE IACOBESCU A FOST O ARTISTĂ FOLOSITĂ!” CUM A REACȚIONAT UN COLEG DE SCENĂ CÂND A AUZIT DE MOARTEA ACTRIȚEI)

Retras într-un ”pustiu sufletesc”

Povestea de dragoste dintre Mitică Popescu şi Leopoldina Bălănuţă nu a fost deloc una tumultuoasă, însă actorul şi partenera lui de viaţă s-au iubit foarte mult. Istoria lor amoroasă s-a bazat pe un respect cum rar întâlneşti. După moartea soţiei, actorul s-a retras într-un pustiu sufletesc din care nu a vrut să fie scos nici măcar cu forţa. A iubit-o atât de mult pe Leopoldina, încât, ani în şir, a dormit cu verigheta şi ochelarii ei lângă cap.

Mitică Popescu s-a remarcat în faţa spectatorilor datorită rolurilor din piese precum „Oamenii cavernelor”, „Cititorul de contor”, „Nebuna din Chaillot”, „O şansă pentru fiecare”, „Nişte ţărani”, „Ivona, principesa Burgundiei”, „Mătrăguna”, „Pescăruşul”, „Slugă la doi stăpâni” şi „Colonia îngerilor”. (VEZI ȘI AICI: PAUL IPATE, FOSTUL “COMBINATOZAUR”: “DIN ACTORIE NU SE FAC BANI”)

În lumea filmului a debutat încă de la sfârşitul anilor ’70, când a fost distribuit în „Stejar – extremă urgenţă”. Au urmat „Doctorul Poenaru”, „Căsătorie cu repetiţie” şi „Trenul de aur”. Totuşi, memorabilă a fost interpretarea sa din filmul „Moromeţii”, unde a jucat rolului lui Cocoşilă. În prezent, Mitică Popescu este angajat al Teatrului Mic din Capitală, dar este şi gazda emisiunii „D’ale lui Mitică”, difuzată de TVR 2. (NU RATA: MITICA POPESCU ISI TRAIESTE VIATA! ACTORUL A FOST SURPRINS IN TIMP CE… )

Actorul Mitică Popescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Citește și...