Povestea incredibilă a femeii care a “înfiat” zeci de copii

Publicat: 10/09/2018 | 23:22

Cei care dețin o firmă în județul Satu Mare este greu să nu fi auzit cel puțin o dată de numele Marinela Gliga, pentru că doamna Marinela a scris, din 2013 și până în prezent, zeci de scrisori către companiile din județ pentru a încerca să obțină sponsorizări.  (Scapă de grija banilor, îți plătim 5.000$ lunar!) Nu a cerut niciodată pentru ea, ci pentru cele câteva zeci de suflete pe care a decis să le primească în grijă și să le ofere o șansă la un viitor mai bun, alături de alte persoane pe care a reușit să le aducă aproape de ea în acest demers. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea ei emoționantă.

Marinela Gliga și Asociația Acoperământul Maicii Domnului, care numără peste 20 de voluntari din diverse profesii, sunt în faza finală de implementare a unui proiect ce presupune transformarea unei ruine a unei centrale termice în centru de zi pentru copii și două garsoniere pentru tinerele abuzate. Dar totul are un început mult mai îndepărtat. (Super ofertă de angajare)

Vechea centrală termică a fost transformată într-un primitor centru pentru copiii nevoiași

„Acum mai mulți ani, într-o iarnă, ne pregăteam împreună cu soțul să mergem la schi. Și aveam mai multă mâncare gătită în frigider și am decis că, decât să o aruncăm, mai bine să o încălzim și să o dăm persoanelor care au nevoie. Cu boluri de unică folosință după noi, am luat la pas orașul pentru a oferi o supă de fasole caldă oamenilor care aveau nevoie. Atunci am luat contact cu această categorie de locuitori din oraș, oameni ai străzii printre care și mulți copii și am văzut că, în ninsoarea aceea, pentru ei nimic nu era mai bine primit decât supa aceea caldă”, povestește Marinela Gliga. (VEZI AICI: A MOŞTENIT DE LA BUNICA TAINELE GĂTITULUI… EA ESTE ”DOAMNA CU CĂMARA”)

Decât 10 ore la psiholog, mai bine voluntariat pentru nevoiași

Așa arăta centrala termică înainte de a fi transformată

Tot concediul nu i-a dat pace gândul că trebuie să facă ceva mai mult pentru aceste persoane, așa că, întoarsă acasă, a mobilizat o altă prietenă și au început să ofere o masă caldă pe săptămână persoanelor care aveau nevoie de ea.  (Cat castigi daca faci videochat?)

„Prietena mea trecea atunci prin niște probleme cu firma pe care o avea și mi-a mărturisit că o astfel de activitate e mai benefică decât 10 ore de terapie la psiholog. A adunat încă șase prietene și toate am început să servim cât de regulat am putut, o masă caldă pentru oamenii care nu și-o permiteau”, mai afirmă binefăcătoarea.

„E important să le dăm curajul să viseze…”

Despre inițiativa lor au auzit tot mai multe persoane din mediile defavorizate și au ajuns să se prezinte la masa lor caldă copii are veneau de la patru sau chiar cinci kilometri distanță pentru a avea parte de o masă caldă. De aici a pornit un pas în oferirea de sprijin persoanelor defavorizate, prin activități școlare și educative. (NU RATA, AICI: E încă student, dar a pus pe picioare o afacere cu care nu dă greş. Povestea tânărului care face bani din… pomeni)

„Am primit de la Direcția de Protecția Copilului o clădire unde am făcut teme cu copiii, activități școlare și educative. Am ajuns să ne bucurăm cu ei pentru un cinci mai mult decât pentru un zece. Avem mulți copii care repetau anii de școală constant și erau în pragul abandonului și am reușit să îi aducem pe linia de plutire, să fie elevi de peste cinci și să treacă clasa. Nu reușim cu toți, pentru că ne lovim deseori de lipsa de exemple pentru ei sau de dezinteresul părinților, dar cu mulți reușim. E important să le dăm curajul să viseze că pot reuși, iar restul vine de la sine”, mai afirmă doamna Gliga. (VEZI ŞI: Este angajată ca arhivar, dar… Povestea uluitoare a coafezei de la ”Românii au Talent”)

I-au ajutat și „banii văduvei”

Marinela Gliga, femeia care a „înfiat” zeci de copii

De la acest episod și până la a avea propriul centru de zi nu a fost o treabă care să le dea mult de gândit voluntarilor din asociație, pentru că, așa cum declară Marinela Gliga, s-au lăsat duși de val. În 2013 au primit din partea Primăriei Satu Mare o veche centrală termică dezafectată care stătea să se dărâme, pe care au decis să o reabiliteze. Au pornit la drum cu sponsorizări de 30.000 de euro, bani insuficienți pentru a finaliza o astfel de lucrare, dar au avut de asemenea multă încredere și credință că li se vor arăta căile pe care să o ia pentru a putea izbăvi. (Sunt mama de fetita si model de videochat)

„Din 2013, când am primit clădirea și până în 2015, când am primit autorizația de construire am strâns undeva la 30.000 de euro. Știam că va fi greu și că acesta e un proiect de 200.000 de euro, dar nu ne-am descurajat. Se spune că Dumnezeu îți scoate în cale oamenii de care ai nevoie, atunci când ai nevoie. Așa a fost și la noi, mereu când aveam o nouă etapă de construcție, ne trebuia calorifere, sau centrală, mereu a apărut câte cineva să ne ajute cu o sponsorizare. Am și scris multe scrisori pentru a solicita sponsorizări, iar dacă la una mi s-a răspuns, din 10, eu am fost mulțumită. Ne-au ajutat mult și acei «bani ai văduvei», cum se spune, sume mici de bani, de la persoane fizice, care s-au adunat și i-am putut folosi în diverse etape”, povestește Marinela Gliga. (VEZI ŞI: Şi-a pus la bătaie toate economiile. A studiat în Danemarca, iar acum… a deschis o afacere inedită în România)

Au trecut peste toate barierele

Un vid legislativ i-a purtat printr-un proces și i-a dus la costuri suplimentare, pentru că au fost nevoiți să plătească impozit pe clădire, deși sunt un ONG. Asta pentru că nu au solicitat autorizare de demolare și apoi construcție de clădire, ci una de conversie a unei clădiri existente și în ciuda faptului că acea clădire nu a fost optimă pentru a o folosi, li s-a imputat acest lucru. Dar au trecut și peste episodul acesta și mai au puțin până să umple centrul de copii.

„Vrem deja să avem activitate aici, iar prin octombrie să facem și o inaugurare. Centrul de zi pornește din start cu cei 25 de copii de care ne ocupăm și în prezent, dar se va putea adresa unui număr mai mare. Aici copiii își vor face temele, vor primi meditații de la voluntarii noștri, vor primi și consiliere psihologică. Vom avea și un vestiar cu dușuri pentru a putea să se spele, pentru că mulți dintre ei nu au apă curentă acolo unde stau. Mai avem și o parte distinctă, unde am amenajat două garsoniere, pentru persoane care sunt abuzate, sau care au nevoie de puțin timp pentru a se organiza după o decădere financiară sau psihologică, iar noi le vom găzdui o lună, două, trei, până pot să se întrețină singure”, explică Marinela Gliga viitoarea activitate a centrului. (CITEŞTE ŞI: A lucrat 10 ani în Norvegia, iar azi… Nu e banc! Un băimărean câştigă bani din „împachetat” fum!)

Până la recepția lucrărilor asociația mai are nevoie de câteva sponsorizări, cum ar fi elemente de lemn decorative și piatră decorativă la exterior, electrocasnice pentru bucătăria centrului de zi, dar voluntarii nu disperă, știind că împreună, cu mult credință și încredere, vor reuși să le obțină.

Citește și...